Εμφύλιος στην κυβερνητική συμμαχία – Σε τροχιά σύγκρουσης οι ΑΝΕΛ
Στελέχη του κόμματος του Πάνου Καμμένου μιλούν στα parapolitika.gr μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το Σκοπιανό
Σε οριστική τροχιά σύγκρουσης έχουν μπει οι κυβερνητικοί εταίροι, ενώ το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στους ΑΝΕΛ, οξύνεται ολοένα και περισσότερο με πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος να διαχωρίζουν πλήρως την θέση τους από αυτή του Πάνου Καμμένου, με αφορμή το Σκοπιανό.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός κλυδωνίζεται τα τελευταία 24ωρα από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, το οποίο πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα μας.
Το πολιτικό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, για πολλούς είναι ο πρόλογος της επόμενης ημέρας που θα εξελιχθεί σε νέα ανακατάταξη των πολιτικών δυνάμεων με αφορμή ένα εθνικό θέμα, το οποίο η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διαχειριστεί με ψυχραιμία και σύνεση προκαλώντας «διαλυτικές» τάσεις στους ΑΝΕΛ, με τους οποίους συγκυβερνά. Καθοριστικό ρόλο στην παραπάνω εικόνα έπαιξαν οι συνεχόμενες κυβιστήσεις του Πάνου Καμμένου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθούν φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα, ενώ τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι σκληρές τοποθετήσεις του, με αφορμή τις αναφορές του Νίκου Κοτζιά.
Βέβαια η στρατηγική της σύγκρουσης απέναντι στην κυβέρνηση που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος για άλλη μια φορά επιδίδεται σε λεονταρισμούς, έχει να κάνει κυρίως με την δημοσκοπική πτώση του κόμματος του που παραπέμπει σε κατάρρευση, αλλά και τις παρασκηνιακές κινήσεις στελεχών του με το Μέγαρο Μαξίμου. Υπό τη σκιά των διαφοροποιήσεων για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι ΑΝΕΛ όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, με τον Πάνο Καμμένο να ετοιμάζεται να ζητήσει από τα στελέχη του να ξεκαθαρίσουν την θέση τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα είναι φορτισμένο, καθώς ορισμένα στελέχη του κόμματος φέρονται να διαφοροποιούνται ξεκάθαρα από την επίσημη γραμμή του υπουργού Άμυνας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΟ των ΑΝΕΛ έχει 7 βουλευτές με το όριο για την διατήρησή της να είναι 5.
Υπενθυμίζεται πως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος έχει δηλώσει πως θα υπερψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας και στην συνέχεια θα παραδώσει την έδρα, συναντήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος πάντως επεσήμανε πως η συνάντηση έγινε για να ευχηθεί στον Πρωθυπουργό, όπως έπραξαν και άλλοι βουλευτές.
Παπαχριστόπουλος: «Θα στηρίξω την κυβέρνηση και την Συμφωνία»
Μιλώντας στo parapolitika.gr, o βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, επανέλαβε την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών. «Έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου εδώ και καιρό. Θα στηρίξω την κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών, ανεξάρτητα απο το τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ» είπε ο βουλευτής συμπληρώνοντας πως «Πρόκειται για το τελευταίο λιθαράκι των αλλαγών που κάνει αυτή η κυβέρνηση.
Θα είμαι ο τελευταίος που θα ρίξω νερό στον μύλο όσων θέλουν να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση». Τέλος στο ερώτημα σχετικά με το αν προβλέπει πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Παπαχριστόπουλος απαντάει πως δεν υπάρχει λόγος για να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση. Εκτιμώ πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο».
Ανταρσία από Χρυσοβελώνη
Δεν κλήθηκε και δεν θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, όπως έχει δηλώσει η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αφού δεν είναι βουλευτής η ίδια, όμως έχει φροντίσει να στείλει με mail τις θέσεις της για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.
Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη μιλώντας στα parapolitika.gr μετά τις τελευταίες εξελίξεις ανέφερε ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να δει πρώτα την Συμφωνία, να την διαβάσει και εφόσον όλα όσα αναφέρει η Συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας, τότε δεν θα έχει κανένα λόγο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Θέλω πρώτα να δω την Συμφωνία, να την διαβάσω και έπειτα θα αποφασίσω. Εάν η συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας δεν έχω κανέναν λόγο να αποχωρήσω από την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατσίκης: Είμαι κατά της Συμφωνίας
Από την πλευρά του, ο Κώστας Κατσίκης, μιλώντας στο parapolitika.gr ξεκαθάρισε ότι ήταν και θα είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα συμβάλει ώστε να αποτραπεί η κύρωση του Σχεδίου από το Κοινοβούλιο ενώ, νωρίτερα είχε σημειώσει ότι «Οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους και η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη», πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Ποιοι κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και στελέχη των ΑΝΕΛ που επίσημα δεν έχουν τοποθετηθεί για το θέμα των Σκοπίων, όμως με την στάση τους μέχρι στιγμής εύκολα μπορεί κανείς να προβλέψει πως θα διαχειριστούν την Συμφωνία. Η Έλενα Κουντουρά δεν έχει επίσημα τοποθετηθεί, με τις πληροφορίες να λένε πως δεν είναι αντίθετη με τη συμφωνία.
Άλλωστε έχει δηλώσει πως η ίδια πάντα ψηφίζει κατά συνείδηση. Με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα διατυπώσει ο Τέρενς Κουίκ, που αποτελεί εδώ και καιρό “ξένο σώμα” για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση ήταν αυτός που είχε ρωτήσει τον Πάνο Καμμένο ποια θα είναι η στάση του κόμματος σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης.
Στον αντίποδα, κατά της συμφωνίας έχουν εκφραστεί ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης και ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θόδωρος Τοσουνίδης ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια - Τσαρούχα, επισημαίνοντας «όταν και αν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα φύγουμε από τα υπουργεία μας».
Τέλος, ο κ. Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.
ΣΥΡΙΖΑ: Μπορούμε και χωρίς τον Καμμένο
Την ίδια στιγμή το μήνυμα που στέλνει η Κουμουνδούρου στον κυβερνητικό της εταίρο είναι ιδιαίτερα ηχηρό καθώς στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάνθηκε πως «μπορεί και χωρίς τον Καμμένο. Ειδικότερα, η Κουμουνδούρου αποφάνθηκε τόσο για συμφωνία Πρεσπών όσο και για κυβερνητική σταθερότητα ότι είναι εφικτή η πλειοψηφία των 151, και πως ορίζοντας της κυβέρνησης είναι η λήξη της τετραετίας.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών σχολιάστηκε ότι υπάρχει ιστορική ευθύνη στους βουλευτές για την υπερψήφισή της.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Κουμουνδούρου εδώ και καιρό αναζητούσε την «χρυσή» ευκαιρία για βελούδινο προκειμένου να «απαλλαγούν» από το κόμμα των ΑΝΕΛ, με την ίδια εκτίμηση να υπάρχει και από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, ο οποίος περιμένει να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, προκειμένου να πάρει «ρεβάνς» μη ψηφίζοντας την κύρωση της συμφωνίας, αφού από την στάση του μέχρι στιγμής είδε όχι μόνο το κόμμα του να φυλλορροεί αλλά και δημοσκοπικά να καταποντίζεται, αλλά οι ΑΝΕΛ είδαν ξεκάθαρα πως στην πολιτική ζυγαριά βγήκαν όχι απλώς χαμένοι αλλά αντίκρισαν κατάματα την συντριβή τους.