Ο κυβερνητικός συνασπισμός κλυδωνίζεται τα τελευταία 24ωρα από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, το οποίο πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα. Το «πολιτικό διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρείται πλέον δεδομένο, ενώ για πολλούς είναι ο πρόλογος της επόμενης ημέρας που θα εξελιχθεί σε νέα ανακατάταξη των πολιτικών δυνάμεων με αφορμή ένα εθνικό θέμα, το οποίο η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διαχειριστεί με ψυχραιμία και σύνεση προκαλώντας «διαλυτικές» τάσεις στους ΑΝΕΛ, με τους οποίους συγκυβερνά.

Καθοριστικό ρόλο στην παραπάνω εικόνα έπαιξαν οι συνεχόμενες κυβιστήσεις του Πάνου Καμμένου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθούν φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα, ενώ τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι σκληρές τοποθετήσεις του, με αφορμή τις αναφορές του Νίκου Κοτζιά.

Το τελευταίο διάστημα ο Πάνος Καμμένος επιδίδεται σε λεονταρισμούς, κυρίως λόγω της δημοσκοπικής «εξαφάνισης» του κόμματος του.

Πάντως, στο Μαξίμου θεωρούν «τελειωμένο» τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. «Μπορούμε και χωρίς τον Καμμένο» ήταν το μήνυμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Το «αναγκαίο καλό», όπως έλεγε και το περίφημο προεκλογικό σποτ των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον Πάνο Καμμένο και τον μικρό Αλέξη, αποτελεί παρελθόν: 

Η Κουμουνδούρου έχει αποφανθεί ότι, τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για κυβερνητική σταθερότητα υπάρχει η πλειοψηφία των 151, και πως ορίζοντας της κυβέρνησης είναι η λήξη της τετραετίας. 

Τον τόνο δίνει και η Αυγή την Τρίτη με τίτλο «Σταθερά και αποφασιστικά», ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών» νουθετεί τον υπουργό Αμυνας: «Πάνο κάτσε φρόνιμα».

Από την πλευρά του Μαξίμου επιχειρείται να γίνει ένα ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου, ώστε ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τον συγκυβερνήτη του να μην κάνει τίποτα μέχρι να περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Ενδεχομένως και μέχρι να περάσει η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ το διήμερο 10-11 Ιανουαρίου.

«Όπλο» στη φαρέτρα του Μαξίμου είναι και οι διαφοροποιήσεις εντός των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα στελέχη του κόμματος φέρονται να διαφοροποιούνται ξεκάθαρα από την επίσημη γραμμή του υπουργού Άμυνας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΟ των ΑΝΕΛ έχει 7 βουλευτές με το όριο για την διατήρησή της να είναι 5.

Υπενθυμίζεται πως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος έχει δηλώσει πως θα υπερψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας και στην συνέχεια θα παραδώσει την έδρα, συναντήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος πάντως επεσήμανε πως η συνάντηση έγινε για να ευχηθεί στον Πρωθυπουργό, όπως έπραξαν και άλλοι βουλευτές.  

Δεν κλήθηκε και δεν θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, όπως έχει δηλώσει η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αφού δεν είναι βουλευτής η ίδια, όμως έχει φροντίσει να στείλει με mail τις θέσεις της για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη μιλώντας στα parapolitika.gr μετά τις τελευταίες εξελίξεις ανέφερε ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να δει πρώτα την Συμφωνία, να την διαβάσει και εφόσον όλα όσα αναφέρει η Συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας, τότε δεν θα έχει κανένα λόγο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.