Όθωνας: Το όψιμο διαζύγιο του με τον Καμμένο δεν εξαγνίζει τον Τσίπρα
« Ο πρωθυπουργός συγκυβέρνησε με μια πολιτική προσωπικότητα και ένα πολιτικό μόρφωμα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά»
"Το όψιμο διαζύγιο του με τον κ. Καμμένο και η αντιδικία, αν δεν τα βρουν στο μοίρασμα της πολικής οικοσκευής, δεν εξαγνίζει τον κ. Τσίπρα" ανέφερε ο διευθυντής του πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας.
Μιλώντας στον ρ/φ ΣΚΑΙ 100,3 τόνισε πως "ο κ. Τσίπρας συγκυβέρνησε με μια πολιτική προσωπικότητα και ένα πολιτικό μόρφωμα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, για να εφαρμόσει σκληρές πολιτικές, όπως του τις επέβαλαν τα πιο συντηρητικά ευρωπαϊκά κέντρα. Ευτέλισε αρχές αξίες που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της αριστεράς. Αυτά τα όψιμα καβγαδάκια και οι χωρισμοί δεν θα δώσουν άφεση αμαρτιών για αυτή την στρατηγική του πολιτική επιλογή, ούτε για το αποτέλεσμα που είχε για την κοινωνία και τη χώρα".
Σχετικά με τη καταψήφιση, από το Κίνημα Αλλαγής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά σημείωσε ότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα κι αυτό είναι το μείζον, ενώ οι δευτερογενείς πολιτικές επιπτώσεις είναι μια άλλη συζήτηση, σημαντική μεν, αλλά δεν είναι το πρωτεύον. Εξηγώντας αυτή τη θέση ο κ. Όθωνας ανέφερε ότι η χώρα πορεύθηκε από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά σε ένα πλαίσιο εθνικής γραμμής που μιλούσε για ονομασία "erga omnes", για κάθε χρήση στο εσωτερικό και το εξωτερικό των Σκοπίων χωρίς καμία εξαίρεση.
"Δηλαδή στην πράξη, όποιο όνομα συμφωνηθεί θα ακολουθεί και θα προσδιορίζει οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τη γείτονα χώρα, είτε αυτό λέγεται γλώσσα, είτε αυτό λέγεται υπηκοότητα, είτε εθνικότητα, είτε εμπορικό σήμα, είτε οτιδήποτε. Αυτό στην περίπτωση της συμφωνίας δεν ισχύει, γιατί κατά περίεργη εξαίρεση δεν αφορά τη γλώσσα και την εθνικότητα - με όποια ερμηνεία και να υιοθετεί κανείς για τον όρο. Γιατί, λοιπόν, πίεσαν τα Σκόπια και αποδεχθήκαμε κάτι τέτοιο, αν δεν έχει τεράστια σημασία;
Το πρόβλημα, άλλωστε, αποδεικνύεται από τις εκ των υστέρων πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, είτε στο επίπεδο κοινοβουλίου των Σκοπίων, είτε από διεθνείς παράγοντες που αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται διευκρινήσεις, επεξηγήσεις κατόπιν εορτής στα πολύ κρίσιμα αυτά ζητήματα, τα οποία θα τροφοδοτήσουν ένα νέο κύκλο αλυτρωτισμού. Όλοι ξέρουν ότι οτιδήποτε χρειάζεται να το διευκρινήσεις, να το εξηγήσεις ή να το δικαιολογήσεις είναι πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα επισημάναμε από την αρχή και δυστυχώς τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας. Γι' αυτό και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα καταψηφίσει αυτή την συμφωνία".
Ο Μανώλης Όθωνας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν κατάφερε να σύρει τα κόμματα στα τετελεσμένα που συμφώνησε και επιχειρεί να το κάνει με μεμονωμένους βουλευτές, "για να διαμορφώσει αυτήν την ιδιότυπη κοινοβουλευτική δεδηλωμένη, την οποία εγώ λίγο σκωπτικά ονομάζω δεδηλωμένη "double face". Δηλαδή, άλλοι 151 για κύρωση της συμφωνίας και άλλοι 151 για στήριξη της Κυβέρνησης", όπως είπε, αναγνωρίζοντας ότι τυπικά, πράγματι, ο συνταγματικός νομοθέτης δίνει τέτοια περιθώρια στην κοινοβουλευτική τάξη.
"Πολιτικά, όμως, αυτό δεν μπορεί να σταθεί ιδιαίτερα σε ένα πολιτικό περιβάλλον έτσι κι αλλιώς ασταθές, πολωτικό, διχαστικό και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχει αυτή την στιγμή η χώρα", πρόσθεσε. Υπενθυμίζοντας ότι "ζούμε σε μία χώρα, που σε αντίθεση με τα παραμύθια της κυβέρνησης, εξακολουθεί να είναι εκτός αγορών, που η οικονομία της δεν παίρνει μπρος, η ανάπτυξη είναι ανεμική και η κοινωνία εξακολουθεί να περνάει μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα και τα εθνικά θέματα σε όλα τα μέτωπα, από το αλβανικό μέχρι την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, δεν είναι σε καλό σημείο". Ο κ. Όθωνας τόνισε: "Όποιος επιχειρεί με σενάρια με οριακά νομότυπες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για λίγες ακόμα εβδομάδες εξουσίας καταδεικνύουν το ύφος και το ήθος τους. Κάνει δε και λάθος πολιτική εκτίμηση για την αντοχή του εγχειρήματος του. Η χώρα χρειάζεται άμεσα εκλογές