Οι συσχετισμοί στους ΑΝΕΛ καθορίζουν ποιο «κουμπί θα πατήσει» ο Πάνος
Πολλά τα σενάρια στο τραπέζι με κύριο ζητούμενο για τον συγκυβερνήτη να μην μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα
Πριν από τη συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Κατά πολλούς, θα είναι ο καταλύτης των αποφάσεων (ή των παζαριών) που θα κάνει ο υπουργός Άμυνας με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά.
Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη μετά την παρέμβαση Καμμένου στη Βουλή, προκειμένου να στηρίξει μια τροπολογία-«πλυντήριο» για τα αντισταθμιστικά του προγράμματος αναβάθμισης των F-16.
Όμως, η συνεδρίαση στη Βουλή ήταν πολύωρη και το σφυροκόπημα από την Αντιπολίτευση για τον τρόπο και το περιεχόμενο της τροπολογίας, ανάγκασαν τον υπουργό Άμυνας σε ταπεινωτική υποχώρηση.
Δύσκολα θα μπορούσε να γίνει εκείνη η συνεδρίαση, αφού ο Καμμένος είχε μείνει μόνος και έρημος. Μάλιστα, ένας εκλεγμένος βουλευτής τον «δούλεψε ψιλό γαζί», αφού αντί για την Αχαΐα με χαλασμένο αυτοκίνητο, ήταν στο Κολωνάκι και έπινε καφέ. Από τη συνεδρίαση, θα απουσίαζαν τρεις από τους έξι βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι έχουν γυρίσει πλέον φανερά την πλάτη στον Πάνο Καμμένο, δείχνοντας ανοιχτά την δυσφορία τους.
Επρόκειτο για την υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρα και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη.
Τελικά, ο Καμμένος έκανε τη δική του «ρελάνς», παρουσιάζοντας το νέο σποτ του κόμματος, με την κεντρική ιδέα του να είναι οι... «κόκκινες γραμμές». Προφανώς, πρόκειται για νέες «γραμμές», αφού οι παλιές με τον ΦΠΑ στα νησιά, τον ΕΝΦΙΑ ή το Μνημόνιο, χάθηκαν...
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα γίνει (εκτός νέου απροόπτου) το μεσημέρι, θα φανεί ποιοι είναι (ακόμα) στο πλευρό του Πάνου Καμμένου και πόσο κοντά ή μακριά είναι το ενδεχόμενο να χάσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το δικαίωμα να είναι επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Πολλά τα σενάρια και οι συνδυασμοί: Από το να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στις ψηφοφορίες για τις Πρέσπες ή/και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που ίσως ζητήσει άμεσα ο Αλέξης Τσίπρας. Αν την ζητήσει άμεσα πριν έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή (όπως δήλωσε στη συνέντευξή του) ή θα γίνει αφού ψηφιστούν οι Πρέσπες.
Από τις απώλειες που τυχόν θα υπάρξουν (μόνο οι Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά;) θα μείνει ή όχι ζωντανή η ΚΟ του Καμμένου. Αυτό ίσως είναι το στοιχείο που θα παίξει τον κύριο ρόλο στις αποφάσεις του υπουργού Άμυνας σχετικά με το αν θα παραιτηθεί από υπουργός, αν θα ανακοινώσει (και θα ζητήσει) συνολικά την απόσυρση των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση, ή αν σιωπηλά θα στηρίξει την πλειοψηφία με ένα από τα γνωστά του προσχήματα.
Νωρίς το πρωί ο Κ.Κατσίκης, ίσως ο πιο πιστός στρατιώτης του Πάνου Καμμένου, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οι ΑΝΕΛ φεύγουν (προσεχώς) από την κυβέρνηση.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φρόντισε να πετάξει το γάντι στον υπουργό Άμυνας, στη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης, καλώντας τον ουσιαστικά να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ώστε «να μετρηθούν» στη Βουλή. Κοινώς να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται βέβαιος ότι έχει «κλειδώσει» η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Του έθεσε μάλιστα και το εκβιαστικό δίλημμα ότι αν αποχωρήσει, ουσιαστικά παίζει το παιχνίδι της Αντιπολίτευσης και της ΝΔ.
Πολύ πρόσφατα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αστειευόμενος (προφανώς γιατί κάτι θα γνώριζε) ότι «δεν φεύγει ο Καμμένος, πού να πάει».
Διαβάστε επίσης: Πόσο κοντά στους 151 είναι ο Τσίπρας