Πολλές οι αναταράξεις και κατά συνέπεια οι ανακατατάξεις που προκαλεί η συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα – εκτός από τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, που φαίνεται όχι απλώς «λαβωμένος», αλλά χωρίς ελπίδα για την επόμενη Βουλή- είναι το Ποτάμι.

Η διαγραφή του βουλευτή του κόμματος, Σπύρου Δανέλλη, φαντάζει πλέον μονόδρομος με τον ίδιο παρά τις πιέσεις που του ασκούνται και τα τελεσίγραφα που του δόθηκαν ώστε να καταψηφίσει στην αυριανή διαδικασία να έχει κάνει την επιλογή του και να ξεκαθαρίζει στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης θωρακίζει την κυβέρνηση για το επόμενο καθοριστικό βήμα υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακόμη όμως και αν ο κ Δανέλλης άλλαζε άποψη όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει «χώρος» γι’ αυτόν στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Και αυτό δεν ξεκινά μόνο από τον ίδιο τον επικεφαλής του κόμματος αλλά από τα στελέχη και βουλευτές του που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του δημιουργώντας ιδιαίτερα έντονο παρασκήνιο.

Αν και ο Σταύρος Θεοδωράκης μαζί με τον αντιπρόεδρο του Ποταμιού, Γιώργο Μαυρωτά έστειλαν το μήνυμα της «διαγραφής», ως συνέπεια προς όποιον βουλευτή αγνοήσει την απόφαση της κομματικής πειθαρχίας, δεν έπεσε σε πρόσφορο έδαφος. Η κίνηση του βουλευτή Ηρακλείου να επιμείνει στην άποψή του υπέρ της ανανέωσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση διαμόρφωσε συνθήκες «διαζυγίου», τις οποίες και ενίσχυσαν με δηλητηριώδη σχόλια άλλα στελέχη του ποταμιού. Για παράδειγμα, ο συνάδελφος του κ. Δανέλλη στο Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός -και όχι μόνο- λέγεται ότι ζήτησε από την Σεβαστουπόλως να σεβαστεί τις αποφάσεις της περί κομματικής πειθαρχίας- αντιθέτως ο Σπύρος Λυκούδης υπενθύμισε στους συνομιλητές του την «αλλεργία» της ανανεωτικής αριστεράς στα πειθαρχικά μέτρα.

Μάλιστα ο κ Ψαριανός με σημερινή του δήλωση ανακοίνωσε πως «αν δεν διαγραφεί ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, φεύγω εγώ» ξεκαθαρίζοντας ακόμη πως δεν υπάρχει μεν θέμα κομματικής πειθαρχίας στο ζήτημα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά υπάρχει στο ζήτημα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.