Και ενώ στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιο το «151» για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, μετρώντας τους τέσσερις «δανεικούς» από τους ΑΝΕΛ του Καμμένου, την Κατερίνα Παπακώστα της Νέας Ορμής και τον Σπύρο Δανέλλη, που εξελέγη με το Ποτάμι, όμως τα κουκιά δεν φαίνεται να βγαίνουν για την επικύρωση των Πρεσπών.

Η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση, έφερε την άμεση διαγραφή του από το Ποτάμι. Εξίσου άμεση ήταν και η διατύπωση δεύτερων σκέψεων από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη για τι πρέπει να πράξει στην περίπτωση των Πρεσπών.

Η ενόχληση των βουλευτών του Ποταμιού, η οποία έγινε φανερή στη διάρκεια και της τοποθέτησης του Σταύρου Θεοδωράκη, μεταφράζεται σε άρνηση ή έστω προβληματισμό για το κατά πόσο θα στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα η «αριθμητική» του Μεγάρου Μαξίμου να μην βγαίνει πλέον, δηλαδή να μην υπάρχουν οι απαραίτητες 151 ψήφοι.

Τα κουκιά μεταφράζονται ως εξής: Εκτός των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουροι για ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να θεωρούνται η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης. Οι Ζουράρις και Κόκκαλης των ΑΝΕΛ που στηρίζουν την κυβέρνηση, έχουν δηλώσει ότι δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία για την ΠΓΔΜ.

Υπολείπονται ακόμη δύο βουλευτές για να συμπληρωθεί ο αριθμός 151. Όλα τα βλέμματα και κυρίως οι πιέσεις της κυβέρνησης στρέφονται στους τρεις βουλευτές του Ποταμιού, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Γιώργος Μαυρωτά, που μέχρι τώρα θεωρούνταν σίγουροι ότι θα υπερψηφίσουν.

Τα δύο σενάρια που εξετάζει το Ποτάμι ενόψει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι είτε υπερψήφιση είτε αποχή. Ο Γιώργος Μαυρωτάς εξήγησε: «Θεωρούμε και θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες ότι η Συμφωνία είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά στοιχεία και για αυτό την στηρίζουμε, προκειμένου να αλλάξουμε το de facto δεδομένο με το μονοπώλιο της χρήσης του όρου 'Μακεδονία'».

Πρόσθεσε όμως: «Το πιο αρνητικό κομμάτι είναι η εργαλειοποίηση της Συμφωνίας που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Χάθηκαν τα επιχειρήματα μέσα σε αναθέματα. Χάθηκε ο διάλογος μεσα στο μπούλινγκ.»

Την Πέμπτη στη Βουλή οι Πρέσπες;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να έρθει στη Βουλή την Πέμπτη, αν και το τοπίο είναι θολό. Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή η υπόθεση, για δύο λόγους: Να μην προηγηθεί της ψήφισης το συλλαλητήριο στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά και μην μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα που θα δημιουργήσει εύλογο κλίμα ότι γίνονται παζάρια με βουλευτές.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή οι «υποψήφιοι» βουλευτές από το Ποτάμι είναι σχετικά «ζεστοί» ως προς την ψήφιση των Πρεσπών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Νίκος Βούτσης προσπάθησε να καλλιεργήσει άλλο κλίμα: «Καμία βιασύνη και καμία προπέτεια. Η συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν τίθεται θέμα εκ του Συντάγματος, πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές, για να έχει ισχυρή ισχύ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς» είπε ο κ. Βούτσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τονίζοντας πως αυτή η άποψη δεν είναι μόνο δική του αλλά και του πρωθυπουργού.

«Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, θα υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ευθύνης ως προς την ερμηνεία. Δεν πρόκειται κανείς να θέσει θέμα μη ισχύος της στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά καλό είναι και για τη χώρα και για τη Βουλή, να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία».

Ερωτώμενος, πάντως, αν θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτησή της θα γίνει χωρίς καμία βιασύνη.

Το παρασκήνιο της διαδικασίας

Όπως σημειώνει Το Βήμα, πρόκειται για κύρωση συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, προβλέπει μία συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή και μία στην Ολομέλεια αν και αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει στην Ολομέλεια άπλετη συζήτηση, κάτι που σημαίνει μια συνεδρίαση στην Επιτροπή και δυο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια.

Άλλη μια παράμετρος με ενδιαφέρον είναι αυτή που αφορά την σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας όπου μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την διαγραφή Δανέλλη από το Ποτάμι προκύπτει αλλαγή των συσχετισμών.

Η Επιτροπή με την σημερινή σύνθεσή της έχει 55 μέλη: 27 ο ΣΥΡΙΖΑ, 14 η ΝΔ, 4 η ΔΗΣΥ, 3 η ΧΑ, 3 το ΚΚΕ, 1 οι ΑΝΕΛ, 1 το Ποτάμι, 1 η Ένωση Κεντρώων και 1 οι Ανεξάρτητοι.

Λόγω της διαγραφής του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή ως εκπρόσωπος του Ποταμιού και παραμένει σε αυτήν ως ανεξάρτητος, θα πρέπει να προστεθεί άλλο ένα μέλος από το Ποτάμι, ενώ αναμένεται να προστεθεί και ένα ακόμα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποτυπώνεται η κατ' αναλογία εκπροσώπηση των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

Με τον παραπάνω τρόπο η πλειοψηφία που διαμορφώνεται ώστε να εγκριθεί στην Επιτροπή η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι 29-28, αφού με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συνταχθεί και ο ανεξάρτητος Σπύρος Δανέλλης.