Σε καραντίνα ο Παππάς, λόγω Πετσίτη
Η περιθωριοποίηση εξαιτίας των σχέσεων µε τον Μ. Πετσίτη και η κυριαρχία Τζανακόπουλου.
O άγνωστος πόλεµος στην «αυλή» του Μεγάρου Μαξίµου για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην άσκηση επιρροής επί των πρωθυπουργικών αποφάσεων σε ζητήµατα στρατηγικού σχεδιασµού, και όχι µόνο, αναδεικνύει νικητές και ηττηµένους, µε γνώµονα κάθε φορά την έξωθεν καλή µαρτυρία των φεροµένων ως εξ απορρήτων συµβούλων του ενοίκου της Ηρώδου Αττικού. Εις εξ αυτών ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς. Από τότε που βρέθηκε στο µάτι του κυκλώνα και κατέστη απολογούµενος για τον σκανδαλώδη πλουτισµό του επιστήθιου φίλου του και ατοµικού οδηγού του, Μ. Πετσίτη, υποχρεώθηκε σε καθεστώς πολιτικής καραντίνας και επικοινωνιακού αποµονωτισµού. Αρχισε να αποδυναµώνεται η επιρροή του στις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίµου, περιορίστηκε σηµαντικά η παρουσία του σε κρίσιµες συσκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου ή άλλων εµπιστευτικών διαβουλεύσεων, ενώ ήταν εξόχως αισθητή η «εξαφάνισή» του από τη διαδικασία της διήµερης συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Η «εξαφάνιση» του Ν. Παππά, που, στο πλαίσιο της παρασκηνιακής διαµάχης των «πραιτωριανών» του Μεγάρου Μαξίµου, συνιστά νίκη στα σηµεία του κυβερνητικού εκπροσώπου, ∆. Τζανακόπουλου. Ταυτόχρονα η «αποµάκρυνση» του Ν. Παππά δεν συνδέεται µόνο µε την ανάγκη της ατοµικής του προστασίας, καθώς το όνοµά του αναφέρεται συνεχώς στις δηµόσιες συζητήσεις στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης, αλλά και στη Βουλή, µε αιχµηρό τρόπο αναφορικά µε το εάν γνώριζε ή διευκόλυνε τις εξωθεσµικές δραστηριότητες του κ. Πετσίτη, αλλά και µε επιµέρους διαφωνίες που ο ίδιος φέρεται να διατύπωσε προς τον πρωθυπουργό, αλλά δεν κατάφερε να επιβάλει την άποψή του για να επηρεάσει την κεντρική γραµµή του Μεγάρου Μαξίµου.
Ηττήθηκε
Ο Ν. Παππάς, ο οποίος την τελευταία τετραετία λειτουργούσε ως «µεσάζοντας» για τη «διατήρηση» των άψογων σχέσεων του Αλ. Τσίπρα µε τον Π. Καµµένο σε πολλαπλά επίπεδα, «ηττήθηκε» ως προς την εισήγησή του η Συµφωνία των Πρεσπών να µην έρθει νωρίτερα προς ψήφιση στη Βουλή, θεωρώντας ότι µια τέτοια ενέργεια εκ µέρους του Αλ. Τσίπρα µπορεί να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο εξάντλησης της τετραετίας και, συνάµα, να πυροδοτήσει εικόνα «κανιβαλισµού» και διακωµώδησης της δηµόσιας εικόνας της κυβέρνησης.
Οι σχετικές εισηγήσεις του Ν. Παππά δεν έγιναν δεκτές, καθώς οι τελευταίες αποφάσεις του πρωθυπουργού ήταν αποτέλεσµα εµπιστευτικών διαβουλεύσεων µε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ∆. Τζανακόπουλο, καθώς και µε τους δύο υπουργούς Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκη και Αλ. Φλαµπουράρη.
Η περιθωριοποίηση του Ν. Παππά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν εντοπίζεται µόνο στην καρδιά του κυβερνείου της Ηρώδου Αττικού, αλλά και στο στρατηγείο της Κουµουνδούρου, όπου επίσης η πρόσβασή του εδώ και καιρό καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής. ∆ιότι και εκεί ο γραµµατέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, επίσης επιδεικνύει αποστασιοποίηση προς το πρόσωπό του, παρά το γεγονός ότι στις εσωτερικές συνεδριάσεις των οργάνων του κόµµατος ο Ν. Παππάς εµφανίζεται ως άτυπος επικεφαλής της περίφηµης οµάδας «Ενωτική Κίνηση», απαιτώντας κατά καιρούς να έχει ουσιαστικό λόγο και παρεµβατικό ρόλο στα πράγµατα. Ειδικά ενόψει των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ασφαλώς, ο ίδιος ο Ν. Παππάς, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, αρνείται κατηγορηµατικά πως έχει γίνει «αποσυνάγωγος» της πρωθυπουργικής «αυλής», σηµειώνοντας πως οι σχετικές φήµες καλλιεργούνται από τους εσωκοµµατικούς του αντιπάλους, οι οποίοι θέλουν να δηµιουργήσουν µια εικόνα «χάσµατος» στις σχέσεις του µε τον πρωθυπουργό και συνάµα να τον πλήξουν ως σηµαίνοντα «παράγοντα» της προσπάθειας εκλογικής επέκτασης του κόµµατος στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αφήνει, δε, να εννοηθεί πως, χάρη στις δικές του ενέργειες και κινήσεις το τελευταίο διάστηµα έχει αρχίσει να διαµορφώνεται ένα κίνηµα «αυτοµόλησης» προς το κυβερνητικό στρατόπεδο δεκάδων µικροµεσαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, µε την απόφασή τους να εγκαταλείψουν τις οργανώσεις της Χαριλάου Τρικούπη, ενισχύουν το σχέδιο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο το φάσµα της µεταπολιτευτικής σοσιαλδηµοκρατίας, δηλαδή του παλαιού ΠΑΣΟΚ, του εκσυγχρονιστικού του Κ. Σηµίτη, αλλά και του διαδόχου του, Γ. Παπανδρέου.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 19/1/2019