«Σφαλιάρα» στο EWG: Νέα δυσαρέσκεια για κατώτατο μισθό και καθυστερήσεις
Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Δραγασάκης προανήγγειλε ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες
Δύσκολο απόγευμα είχε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο EuroWorking Group που συνεδρίασε στην Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, διατυπώθηκε δυσαρέσκεια για την αύξηση κατά 10,9% του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EWG οι θεσμοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αύξηση του κατώτατου μισθού σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο αναμένεται να πλήξει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
Επίσης, οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίστηκαν ανήσυχοι και για τον απογοητευτικό ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων που θέτει σε κίνδυνο πλέον τις τράπεζες, αλλά και για τα 16 προαπαιτούμενα για τα οποία πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.
Η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή όλων των συμφωνημένων δράσεων, ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαρτίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση.
Εξάλλου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καθυστερήσεις έχουν καταγραφεί στο νόμο Κατσέλη, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ταυτόχρονα, στη σημερινή συνεδρίαση αναφέρθηκε και η αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση των θεσμών.
Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για τη μέχρι τώρα πορεία των μεταρρυθμίσεων καθώς στη βάση της τελικής έκθεσης των θεσμών θα αποφασιστεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).
«Βόμβα»Δραγασάκη: Μπορεί να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος εάν δεν αντιμετωπιστεί με σωστό τρόπο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Δεν υπάρχει κάποιο manual βάσει του οποίου μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας γιατί από μια κίνηση λάθος μπορεί να χρειαστεί οι τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά τα νέα κεφαλαία να κληθούν πάλι να τα βάλουν οι έλληνες φορολογούμενοι.
«Είναι δυνατόν να υπάρχουν τράπεζες αν τα κόκκινα δάνεια υπερκαλύπτουν τις αποταμιεύσεις; Αυτές οι τράπεζες δεν έχουν μέλλον και η κατάρρευση των τραπεζών γίνεται παράγοντας κατάρρευσης ολόκληρων χωρών. Η μείωση των δανείων όχι μόνο πρέπει να επιδιώκεται αλλά να θεωρείται κοινωνικός στόχος και να γίνεται με τρόπο που να προστατεύεται η βασική κατοικία των πολιτών» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.