Ο Καμμένος πιέζει την κυβέρνηση για να τον κρατήσει «ζωντανό»
Ισχυρές αναταράξεις στο Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στον φόβο των απειλών του Πάνου Καμμένου - Οι προειδοποιητικές βολές του πρώην κυβερνητικού εταίρου κάνει την κυβέρνηση να τρέμει
Ισχυρές αναταράξεις προκαλούνται στο Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από τις «κραυγές» του Πάνου Καμμένου και την κατακόρυφη μετατροπή του πολιτικού σκηνικού της χώρας.
Για την ώρα ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει «καθαρίσει» το κόμματου από τις… αποστασίες των βουλευτών του προς τον ΣΥΡΙΖΑ όμως το μεγαλύτερο αγκάθι είναι να σώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα έπειτα από την αποχώρηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Για τον λόγο αυτό περιορίζεται σε ενέργειες που προκαλούν κοινοβουλευτικούς πονοκέφαλους στην κυβέρνηση, όπως η εντολή του να στείλει τον Αριστείδη Φωκά για… γκαζόζα την ώρα της πρόσφατης ψηφοφορίας ή σε ήπιες πολιτικές αποκαλύψεις όπως ότι ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε να ενταχθεί και ο ίδιος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εγώ είπα στον βουλευτή μου να... πάει για γκαζόζα για να καταλάβουν τι σημαίνει "εγκαταλείπω τους ΑΝΕΛ" και μένω με τρεις υπουργούς» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος πάτησε το «κόκκινο» κουμπί προκαλώντας το κοινοβουλευτικό μπάχαλο που δημιουργήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Ολομέλεια.
Για την ώρα πάντως, ο κ. Καμμένος δείχνει πως περιορίζεται σε έναν ιδιότυπο πετροπόλεμο προς το Μέγαρο Μαξίμου κατευθύνοντας τις ρουκέτες μόνο προς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ωστόσο, για πρώτη φορά προειδοποίησε ότι ο πετροπόλεμος θα κλιμακωθεί και θα εξελιχθεί σε «πυρηνικά γιούρια» οδηγώντας την χώρα σε εκλογές πριν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου εάν το Μέγαρο Μαξίμου του διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα και παράλληλα διατηρήσει τους «αποστάτες» στο κυβερνητικό σχήμα.
«Κουντουρά και Κόκκαλης με πούλησαν μία, ο Τσίπρας με πούλησε 100 φορές και γι' αυτό το λόγο εμείς κάποιες φορές θα πίνουμε γκαζόζα στη Βουλή και αν στον ανασχηματισμό δεν αλλάξει όσους προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, τότε έχουμε πόλεμο. Εάν προχωρήσουν σε βρώμικες κινήσεις και τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα πρέπει να ξέρουν ότι παρέλαση δεν θα κάνουμε .Εάν τολμήσουν να διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ αντιθεσμικά να ξέρουν ότι έχουμε πλέον πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.
Τι θα κάνει σήμερα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος
Πάντως, ο κίνδυνος διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ φθάνει σε οριακό σημείο. Σήμερα, λήγει το «dead line» που έχει δώσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να θέσει στον πρόεδρο της Βουλής την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.
Αυτό σημαίνει ότι την έδρα θα λάβει ο κ. Τέρενς Κουίκ ως πρώτος αναπληρωματικός. Όμως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αποτελεί εδώ και μήνες ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ που σημαίνει πως πιθανότατα θα ανεξαρτητοποιηθεί.
Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος δήλωσε πως «ο κ. Κουίκ ξεκίνησε με τους ΑΝΕΛ, έγινε δύο φορές βουλευτής και έγινε δύο φορές υπουργός. Εάν αποφασίσει να δολοφονήσει τους ΑΝΕΛ και να πετάξει στον δρόμο 50 οικογένειες ας πάρει τις αποφάσεις του και ο λαός τις δικές του. Εγώ δεν θα παρακαλέσω κανένα».
Το να παραιτηθεί πάντως από το αξίωμα ο κ. Κουίκ ώστε η έδρα να πάει στον τρίτο αναπληρωματικό που παραμένει στέλεχος των ΑΝΕΛ μάλλον αποκλείεται καθώς αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση χάνει την οριακή πλειοψηφία 151 που έλαβε στην ψήφο εμπιστοσύνης.
Εάν ανεξαρτητοποιηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών η ΚΟ των ΑΝΕΛ μένει με πέντε βουλευτές. Τυπικά βρίσκεται εντός του ορίου που θέτει ο Κανονισμός της Βουλής, όμως δεν ικανοποιεί την δεύτερη προϋπόθεση που θέλει τους πέντε να έχουν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, καθώς ο κ. Φωκάς έχει έρθει με μεταγραφή από την Ενωση Κεντρώων.
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να παρερμηνεύσει τον Κανονισμό για χάρη των ΑΝΕΛ, που σημαίνει πως αν δεν υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις η ΚΟ του Πάνου Καμμένου τις επόμενες ώρες θα διαλυθεί.
Πατέντα - «γκαζόζα» για να μην διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ
Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που προωθείται, αλλά για την ώρα αντιμετωπίζει ισχυρούς προβληματισμούς από παράγοντες του κοινοβουλίου, είναι η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να πέσει ο πήχης για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές από 10 που είναι σήμερα σε 5 βουλευτές.
Αυτό σημαίνει ότι πέντε τουλάχιστον ανεξάρτητοι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα μπορούν να συγκροτήσουν ΚΟ και να τοποθετούνται σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να μην αμφισβητείται η πλειοψηφία για την έγκριση των νομοσχεδίων και κατ επέκταση η δεδηλωμένη της κυβέρνησης. Οι πέντε θα μπορούσε να είναι: Ελ. Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Κ. Παπακώστα, Θ. Παπαχριστόπουλος ή Τ. Κουίκ αν παραιτηθεί ο πρώτος και Σπ. Δανέλλης. Φυσικά η ομαδοποίηση δεν θα γίνει σε ιδεολογική βάση αλλά προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα.
Αυτή η λύση θα έλυνε παράλληλα το πρόβλημα του Πάνου Καμμένου καθώς η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα διαλυόταν τυπικά για να ανασυγκροτηθεί αμέσως ως ΚΟ ανεξάρτητων βουλευτών και ενδεχομένως να ευνοούσε τον Σταύρο Θεοδωράκη ώστε να ξανασυγκροτήσει ΚΟ αλλά και τον κ. Βασίλη Λεβέντη.
Πάντως, η υλοποίηση του συγκεκριμένου σεναρίου ή κάθε σεναρίου αλλαγής του Κανονισμού για την διευκόλυνση της κυβέρνησης ή του κ. Καμμένου θα προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Ηδη η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της προειδοποιεί: «Όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού. Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.
Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος. Αυτό που και οι δύο δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όλοι οι πολίτες τους έχουν πάρει πια χαμπάρι».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο βουλευτής Αριστείδης Φωκάς το πρωί της Παρασκευής σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ έδσε συνέχεια στις απειλες κατά τις κυβέρνησης.
Τι αναφέρει η επίμαχη διάταξη
Η επίμαχη διάταξη από την οποία έχει προκληθεί όλος αυτός ο πολιτικός θόρυβος αναφέρει ότι ο ελάχιστος αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Oμάδας περιορίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή.
Η φράση κλειδί στην διάταξη είναι «στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν» και αυτό διότι ο κ. Καμμένος ακόμη κι αν σήμερα ο κ. Παπαχριστόπουλός παραιτηθεί και την έδρα του πάρει αμέσως ο Τέρενς Κουίκ και ανεξαρτητοποιηθεί, έχει τον αριθμό των 5 βουλευτών όμως ο κ. Φωκάς ο ποιος είναι άρτι αφιχθείς και αποτελεί τον πέμπτο βουλευτή δεν έχει εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ αλλά με την Ένωση Κεντρώων. Άρα με βάση τη διάταξη δεν μπορεί να λογίζεται στους ελάχιστους 5 και κατά συνέπεια οι ΑΝΕΛ διαλύονται.
Τα πιθανά σενάρια της κυβέρνησης
- η αλλαγή της παραγράφου 1 και 2 του άρθρου 15 και η αφαίρεση της προϋπόθεσης ότι οι πέντε βουλευτές που έχουν μείνει σε ένα κόμμα πρέπει να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα. Εάν όμως γίνει μόνο αυτή η αλλαγή η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής θα κατηγορηθούν ότι προχώρησαν σε μια φωτογραφική διάταξη αποκλειστικά και μόνο για τον κ. Καμμένο. Κάτι που σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί για προφανείς και πολλούς λόγους ο κ Βούτσης.
- η αλλαγή θα αφορά και το Ποτάμι έστω κι αν εδώ και λίγες μέρες έχει πάψει να υφίσταται ως κοινοβουλευτική ομάδα. Με δεδομένη την δήλωση Τζανακόπουλου ότι δεν είναι ηθικό να διαλύονται κόμματα που έχουν προκύψει από εκλογές θα μπορούσε να αφαιρεθεί και ο περιοριστικός αριθμός των πέντε βουλευτών ώστε να μην προκύπτει θέμα διάλυσης του κόμματος. Μπορεί όμως μια τέτοια διάταξη να έχει αναδρομική ισχύ στον κανονισμό της Βουλής προκειμένου να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα στο Ποτάμι να συγκροτηθεί σε κοινοβουλευτική ομάδα; Δύσκολο λένε οι γνωρίζοντες τη θεσμική λειτουργία του κοινοβουλίου.
- μπορεί να υπάρξει ερμηνεία από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής στο υπάρχον άρθρο 15 χωρίς αλλαγή του, ερμηνεία που να κουμπώνει με την άποψη που έχουν οι ανεξάρτητοι Έλληνες, ότι δηλαδή οι διατάξεις αφορούν μόνο την αρχική συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι και την πορεία του κόμματος κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Μια τέτοια ερμηνεία όμως θα κατηγορηθεί και πάλι ως φωτογραφική αφού θα αφήνει απέξω το Ποτάμι.
- μείωση του αριθμού των ανεξάρτητων βουλευτών προκειμένου να μπορούν να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα από 10 που είναι σήμερα σε 5. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκύψουν τρεις νέες κοινοβουλευτικές ομάδες. Μία με τους ανεξάρτητους βουλευτές που θα στηρίζουν την κυβέρνηση, δηλαδή τους κ. Κόκκαλη, Δανέλλη, Κουίκ και τις κ. Κουντουρά και Παπακώστα. Μια με τους ανεξάρτητους βουλευτές που θα προκύψουν από την διάλυση των ΑΝΕΛ, όμως μέσα σε αυτούς θα είναι και ο κ. Ζουράρις που στηρίζει την κυβέρνηση και της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Και μια με τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές που προέκυψαν από την διάλυση του Ποταμιού συν άλλους δυο εφόσον ο Σταύρος Θεοδωράκης πείσει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και ακόμα έναν ανεξάρτητο Βουλευτή να συνεργαστούν μαζί του. Ένα τέτοιο σενάριο, εάν τελικά δημιουργηθούν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, οι ανεξάρτητοι που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι ανεξάρτητοι που προέκυψαν από τους ΑΝΕΛ, θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει εκ νέου πλειοψηφία στις επιτροπές της Βουλής και έτσι να μην υπάρχει θέμα καταψήφισης των νομοσχεδίων που θα φέρνει.
ΝΔ: Ο Τσίπρας τρέμει όσα απειλεί να αποκαλύψει ο Καμμένος
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία για το ενδεχόμενο να αλλάξει ο κανονισμός της βουλής προκειμένου να κρατήσει ο κ. Καμμένος την καρέκλα του ως αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ειδικότερα, η ΝΔ επισημαίνει πως «όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού. Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ».
«Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει οποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος. Αυτό που και οι δύο δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όλοι οι πολίτες τους έχουν πάρει πια χαμπάρι», συμπληρώνει η Πειραιώς.
Η σιγή ιχθύος του Βούτση και η δήλωση Τζανακόπουλου
Όλες αυτές τις μέρες ο πρόεδρος της Βουλής τηρούσε σιγή ιχθύος και παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν θέλησε να κάνει το παραμικρό σχόλιο για το τι προτίθεται να πράξει. Άλλωστε οι σχέσεις του με τον κ. Καμμένο που δεν ήταν ποτέ αρμονικές τις τελευταίες μέρες, μετά τις προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ έγιναν σχεδόν ανύπαρκτες.
Παρόμοια στάση σιγής είχε και η κυβέρνηση, μέχρι που ξαφνικά χθες το μεσημέρι στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε μια σιβυλλική δήλωση που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκλειδώσει πάμπολλα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το κόμμα του κ. Καμμένου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν είναι ηθικά η πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδο τους στο κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές για λόγους συνείδησης ή άποψης μπορούν να αποχωρήσουν».
Η δήλωση αυτή ενεργοποίησε μια σειρά σεναρίων που όσο περνούσε η μέρα πολλαπλασιάζονταν για το αν θα αλλάξει ή όχι ο κανονισμός της Βουλής και αν ναι προς ποια κατεύθυνση και αν η αλλαγή θα αφορά μόνο τον κ. Καμμένο ή θα συμπεριλαμβάνει και το διαλυμένο ήδη Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.