Ο φόβος της αποχής «φέρνει» τετραπλές εκλογές τον Μάιο
Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό προκειμένου να μετριαστεί η ήττα στις ευρωεκλογές και το άνοιγμα της ψαλίδας με τη ΝΔ στις εθνικές.
Δύο ημερομηνίες είναι στην παρούσα φάση πάνω στο τραπέζι του πρωθυπουργού για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Η μία για τις 26 Μαΐου, μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τις ευρωεκλογές, και η άλλη για τις 20 Οκτωβρίου, που θεωρείται αυτή την ώρα πως αποτελεί τον στόχο του πρωθυπουργού. Αυτό, δηλαδή, που τονίζει σε όλες τους τις δημόσιες τοποθετήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που της δίνει το Σύνταγμα.
Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, λόγω των όσων κωμικοτραγικών συμβαίνουν στη Βουλή με τις οριακές καταστάσεις, τις α λά καρτ πλειοψηφίες αλλά και τις απειλές του κ. Καμμένου που δημιουργούν ένα κλίμα απωθητικό για τους πολίτες, πληθαίνουν οι εισηγήσεις συνεργατών του κ. Τσίπρα για εκλογές τον Μάιο. Οσο και αν ακούγεται παράξενο, ένα από τα επιχειρήματα που επικαλούνται για να πείσουν τον πρωθυπουργό είναι αυτό της αυξημένης συμμετοχής λόγω πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Με βάση τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να χάνει τουλάχιστον τους μισούς ψηφοφόρους του Σεπτεμβρίου του 2015.
Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS (σ.σ.: για το www.in.gr) η συσπείρωσή του είναι στο 49,2%, με τις διαρροές να είναι 11,7% προς Ν.Δ., 3,7% προς ΚΙΝ.ΑΛ. και 2,2% προς ΚΚΕ, ενώ υπάρχει ένα περίπου 20% πρώην ψηφοφόρων του που κινούνται σε εντελώς αδιευκρίνιστη κατεύθυνση.
Εμπειροι αναλυτές που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό ισχυρίζονται ότι αρκετοί από αυτούς τους ψηφοφόρους είναι πιθανό να ξαναεπιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση να πάνε να ψηφίσουν. Και το κίνητρο, λένε, για αυτούς τους ψηφοφόρους προκειμένου να ενεργοποιηθούν είναι κυρίως οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Με την έννοια ότι στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας θα είναι χιλιάδες οι υποψήφιοι με τοπικές μάλιστα αναφορές. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό οι δυνάμει ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να θέλουν να ψηφίσουν κάποιο δικό τους πρόσωπο, που θα είναι υποψήφιο στα άπειρα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Για να το πούμε απλουστευτικά και με βάση τα δικά τους λόγια, θεωρούν πως, αν οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόροι κάνουν τον κόπο να πάνε στην κάλπη, πολλοί από αυτούς, ιδίως όσοι δεν κατευθυνθούν οριστικά σε άλλο κόμμα, είναι πιθανό να επιστρέψουν στο κυβερνών κόμμα. ΚΙΝΔΥΝΟΣ Στις ίδιες εισηγήσεις, εκτός από το επιχείρημα της αυξημένης συμμετοχής που μπορεί να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν και τον κίνδυνο της µεγάλης ήττας στις ευρωεκλογές. ∆εδοµένου ότι οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη εκλογική αναµέτρηση έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια, είναι βέβαιο ότι η Ν.∆. θα ρίξει µεγάλο βάρος, εν αντιθέσει µε τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα είναι εύκολο να πολιτικοποιήσει τη συγκεκριµένη κάλπη. Μια µεγάλη ήττα, λένε, στις ευρωεκλογές µπορεί να αυξήσει κατά πολύ την απόσταση µε τη Ν.∆. λίγους µήνες µετά, όπως συνέβη στις ευρωεκλογές του 2009. Συγκεκριµένα, ο κ. Καραµανλής και η Ν.∆. έχασε τον Ιούνιο µε 4,4% από το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου και στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του ίδιου έτους µε 11%!
Το κλίµα, δε, ηττοπάθειας εκτιµούν ότι µπορεί να ενισχυθεί και από τα αποτελέσµατα των αυτοδιοικητικών. Τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους είναι αποκαρδιωτικά για τον κ. Ηλιόπουλο, τον κ. Μπελαβίλα και την κυρία Νοτοπούλου. Και οι τρεις αντιµετωπίζουν το φάσµα της µεγάλης ήττας στους ∆ήµους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, ενώ έως τώρα κανένας από τους τρεις δεν φαίνεται να διεκδικεί µε αξιώσεις να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Το ίδιο κλίµα επικρατεί και για τις περιφέρειες, ιδιαίτερα της Αττικής, πόσω µάλλον για την Κεντρική Μακεδονία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν βρει υποψήφιο. Αυτοί, λοιπόν, που προκρίνουν τη λύση των πολλαπλών αναµετρήσεων τον Μάιο φαίνεται πως έχουν αρκετά επιχειρήµατα στη φαρέτρα τους, µε τον πρωθυπουργό να περιµένει τις δηµοσκοπήσεις του Μαρτίου για να λάβει τις τελικές αποφάσεις του. Πρέπει, τέλος, να σηµειωθεί ότι ο βασικός εισηγητής των εκλογών την άνοιξη είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ένα από τα πιο έµπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, µε αναλυτική σκέψη και γνώση της κινητικότητας που καταγράφεται στην ελληνική κοινωνία.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 2/2/2019