Τα επόμενα βήματα μέχρι την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
Μικρές τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν για τη ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία»
Με την υπερψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από το ελληνικό Κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε ένα ακόμα βήμα για την οριστικοποίηση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, συνεπώς και τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία».
Το επόμενο προγραμματισμένο βήμα είναι η αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από την ελληνική κυβέρνηση προς τη γειτονική χώρα, στην οποία θα αναφέρεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την πορεία του πρωτοκόλλου ένταξης στο NATO.
Αντίστοιχη ενημέρωση θα πρέπει να λάβουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που λειτουργούν ως θεματοφύλακας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς που αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία», για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας σε «Βόρεια Μακεδονία».
Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί «τις επόμενες ημέρες».
Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναμόρφωσης όλων των κρατικών οργανισμών και των εγγράφων που χρησιμοποιούν δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί στη γειτονική χώρα, κάτι που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πενταετίας.
«Θα πρέπει επίσης να αλλάξουν οι τίτλοι δημόσιων οργανισμών ή οργανισμών που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά ακόμα και στο γραφειοκρατικό επίπεδο και είναι διατεθειμένοι να την κάνουν».
Τέλος, η ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο NATO θα ολοκληρωθεί με την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής και από τα 29 κράτη-μέλη του Συμφώνου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, όπου είναι η έδρα του ΝΑΤΟ, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.
Μέχρι να γίνουν τα Σκόπια το 30ό μέλος της Συμμαχίας, θα εκπροσωπούνται στις εργασίες του οργανισμού ως προσκεκλημένος παρατηρητής, χωρίς να έχουν ωστόσο δικαίωμα ψήφου.