Συνταγματική αναθεώρηση: Η κυβέρνηση την ευτέλισε και τελικά ηττήθηκε
Με το ζόρι πέρασε το άρθρο για τη θρησκευτική ουδετερότητα - Ήττα ΣΥΡΙΖΑ στην απευθείας εκλογή Προέδρου από το λαό - Μικροκομματικό παιχνίδι Μαξίμου με την προεδρική εκλογή
Το απόλυτο αλαλούμ επικράτησε επί ώρες στη Βουλή στη διαδικασία καταμέτρησης των πολυσέλιδων και γεμάτων παγίδες ψηφοδελτίων για τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος. Το Μαξίμου που από την αρχή φρόντισε να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική και κοινοβουλευτική διαδικασία, υπέστη ήττα, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ακόμα και τις προτάσεις τους.
Επιπλέον, παραμένουν σε ισχύ αντιφατικές διατάξεις σχετικά με την προεδρική εκλογή, ενώ το μενού περιλάμβανε και «θρίλερ» με την εμβληματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους. Το άρθρο 3 ψηφίστηκε από 151, ενώ την πολύτιμη ψήφο έδωσε το νέο απόκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ.
Τι προβλέπει το άρθρο 3:
1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.
Η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30 προκειμένου η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται από τον λαό έλαβε 148 θετικές ψήφους που σημαίνει ότι τουλάχιστον 3 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας το καταψήφισαν.
Αντιθέτως, το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ψηφίστηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία καθώς έλαβε 221 υπερ, 46 κατά και 3 παρών.
Ως πολιτική ήττα για την κυβέρνηση καταγράφεται και η οριακή ψήφιση της δεύτερης εμβληματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας. Η δεύτερη καταμέτρηση έδειξε πως η πρόταση λαμβάνει μόλις 151 θετικές ψήφους, ενώ η δημοσίευση του ονομαστικού καταλόγου θα δείξει οτι η έγκρισή της έγινε από ανεξάρτητους βουλευτές.
Αλλά ακόμα και αν συγκεκριμένη πρόταση καταφέρει να λάβει 151 και στην δεύτερη ψηφοφορία του Μαρτίου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Αναθεωρητική Βουλή θα την καταψηφίσει, είτε εκλεγεί η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατι η Αξιωματική Αντιπολίτευση διαφωνεί: Με κυβέρνηση ΝΔ καταψηφίζεται, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, είναι σχεδόν αδύνατο να βρει 180 βουλευτές.
Από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το «πράσινο» φως για να περάσουν στην δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου έλαβαν οι 32, καθώς εκτός από το άρθρο 30 καταψηφίστηκαν και τα άρθρα 34, 35 και 41 που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.
ΝΔ: Υποχώρηση με υστεροβουλία από την κυβέρνηση-κουρελού
Για το αν θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας παράλληλα εκ νεόυ λόγο για «κυβέρνηση - κουρελού που προέβη σήμερα άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή υστεροβουλία».
Και συνεχίζει: «Είναι προφανές ότι αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. Με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014. Διότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν και στην επόμενη ψηφοφορία -σε ένα μήνα- δοθεί εκ νέου η εντολή σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν και το άρθρο 32 παρ 4 το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση την προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών.»
Η ΝΔ καλεί τον πρωθυπουργό να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αν θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4.