Οι 41 υποκριτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ
Το ένα τρίτο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και οι µισοί υπουργοί του που τα µπλόκαραν έχουν σπουδάσει και εργαστεί σε ξένα Πανεπιστήµια.
Υποκρισία χωρίς προηγούµενο είναι αυτή που επέδειξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο κρίσιµο ζήτηµα της αναθεώρησης του Αρθρου 16 του Συντάγµατος, που απαγορεύει την ίδρυση και τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστηµίων στη χώρα µας. Την ώρα που οι κυβερνητικοί βουλευτές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαρρήγνυαν τα ιµάτιά τους για τη δηµόσια τριτοβάθµια εκπαίδευση και στηλίτευαν την ιδιωτική Παιδεία, αποκαλύπτεται ότι 41 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και πολλοί, µάλιστα, σε ιδιωτικά πανεπιστήµια ή, σε κάθε περίπτωση, σε πανεπιστήµια που επιβάλλουν δίδακτρα.
Την αποκάλυψη έκανε από το βήµα της Βουλής ο βουλευτής Κορινθίας της Νέας ∆ηµοκρατίας και αναπληρωτής τοµεάρχης Οικονοµίας του κόµµατος, Χρίστος ∆ήµας. Αυτό που υποστηρίζει επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. ∆ήµας, είναι «να εκµεταλλευτούµε εµείς τα πλεονεκτήµατα των µη κρατικών πανεπιστηµίων, αλλά να τα στερήσουµε από τους Ελληνες». «Χύνετε δάκρυα, διότι τα παιδιά µας πηγαίνουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό», είπε µε σαρκαστικό τόνο ο Αλέξης Τσίπρας στην οµιλία του στη Βουλή, απευθυνόµενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη στιγµή που 41 βουλευτές του και οι µισοί υπουργοί του έχουν πάει να σπουδάσουν οι ίδιοι στο εξωτερικό!
Ο δε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιχειρηµατολόγησε κατά της αναθεώρησης του Αρθρου 16, λέγοντας ότι πρέπει να προστατεύσουµε τους φοιτητές από το να παίρνουν δάνεια για να σπουδάσουν και να χρωστάνε µεγάλα ποσά στη συνέχεια.
Πώς, άραγε, σπούδασαν, όµως, στο εξωτερικό 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (και των «προθύµων» που τον στηρίζουν) και συνολικά 20 µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου του κ. Τσίπρα; Γιατί συνεχίζουν να στερούν το δικαίωµα από οικογένειες που δεν έχουν την οικονοµική δυνατότητα να στείλουν κι εκείνες τα παιδιά τους στο εξωτερικό να τα σπουδάσουν σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύµατα στην Ελλάδα, αλλά και να προσελκύσει και η χώρα µας φοιτητές από το εξωτερικό;
Τα ερωτήµατα αυτά θα µείνουν αναπάντητα, καθώς η συζήτηση για τη συνταγµατική αναθεώρηση ολοκληρώθηκε και το Αρθρο 16 δεν µπήκε στα αναθεωρητέα. Ωστόσο, θα έχει καταγραφεί ότι υπουργοί όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που σπούδασε στην Οξφόρδη και στο Σάσεξ, ή ο Κώστας Γαβρόγλου, που φοίτησε στο Λάνκαστερ και στο Κέιµπριτζ, ψήφισαν υπέρ της διαιώνισης της απαγόρευσης ιδιωτικών πανεπιστηµίων στην Ελλάδα. Φυσικά, δεν πήγαν και οι 41 στα φηµισµένα πανεπιστήµια της Αγγλίας. Ο ∆ηµήτρης Ρίζος, για παράδειγµα, σπούδασε Ιατρική στην Τιµισοάρα της Ρουµανίας, ο Θεόδωρος Παραστατίδης Φαρµακευτική στο Πανεπιστήµιο της Παβίας στην Ιταλία και ο Χρήστος Σιµορέλης επίσης Φαρµακευτική στο Πανεπιστήµιο της Μπολόνια. Ο κ. Κατρούγκαλος, µιλώντας για τα δάνεια των φοιτητών στις ΗΠΑ, έκανε και ένα ειρωνικό σχόλιο για τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως «η Αµερική είναι προφανώς το πρότυπό του σε ό,τι αφορά την οργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης».
∆εν µπήκε, βέβαια, στον κόπο να ρωτήσει γι’ αυτό την Ελένη Αυλωνίτου, η οποία πήρε µεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Indiana University, τον Μάρκο Μπόλαρη, µε µεταπτυχιακό στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση στο Πανεπιστήµιο Roosevelt στο Σικάγο, τον Ηλία Κωστοπαναγιώτου, που µετεκπαιδεύτηκε στο Πίτσµπουργκ -επίσης της Αµερικής- στη χειρουργική του ήπατος. Ορισµένα, δε, εξέχοντα µέλη του ΣΥΡΙΖΑ όχι µόνο σπούδασαν, αλλά δίδαξαν κιόλας στο εξωτερικό.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήµιο του Κεντ και κατόπιν δίδαξε στο ίδιο πανεπιστήµιο. Ο Γιώργος Σταθάκης έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήµιο City της Νέας Υόρκης.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής ή προσκεκληµένος οµιλητής στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, στο Columbia University, στο New York University και στο Humboldt University. Ο Κώστας ∆ουζίνας ήταν ιδρυτικό µέλος των Νοµικών Σχολών του Birkbeck στο Λονδίνο και του Πανεπιστηµίου Κύπρου.
Ο Κώστας Γαβρόγλου υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College, στο Πανεπιστήµιο του Cambridge και στο Istanbul Technical University. Ο Νίκος Παππάς εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander στη Σκωτία, το οποίο εδώ και µερικά χρόνια έχει ως κύριο χορηγό του την διεθνή εταιρεία Deloitte…
Και όλοι µαζί ψήφισαν υπέρ του κρατικού µονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 16/2/2019