Στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών επικεντρώνει εκ νέου τη στρατηγική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα. Τη Δευτέρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επρόκειτο να επισκεφθεί την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, κλείνοντας με τον τρόπο αυτόν έναν μεγάλο κύκλο περιοδειών με φόντο τις επερχόμενες εκλογές στις περιφέρειες της χώρας. Και αν το ταξίδι στην ακριτική περιοχή αναβλήθηκε ξανά λόγω των καιρικών συνθηκών, οι βασικές στρατηγικές στοχεύσεις της Πειραιώς κάθε άλλο παρά μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο.

Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα βρεθεί με την πρώτη ευκαιρία (στα μέσα Μαρτίου) σε αυτή την ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών περιφέρεια, επιδιώκοντας -εκτός των άλλων- να επουλώσει οριστικά τις πληγές που άνοιξαν οι εσωτερικές κόντρες των τοπικών «γαλάζιων» στελεχών, ορισμένα εκ των οποίων εξέφρασαν ανοικτά την αντίθεσή τους με την επιλογή να δοθεί το κομματικό χρίσμα στον νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, οι επόμενες περιοδείες του κ. Μητσοτάκη θα είναι στην Κέρκυρα και στη Ρόδο όπου θα στηρίξει ενεργά τους υποψήφιους περιφερειάρχες Ρόδη Κράτσα και Γιώργο Χατζημάρκο, αντίστοιχα. Θα ακολουθήσει το Β. Αιγαίο, που συνιστά και τη μοναδική περιφέρεια που παραμένει σε εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά τον χρόνο της εκεί παρουσίας του αρχηγού της ΝΔ.

Οπως έχουν αναδείξει επανειλημμένως τα «Π», στην Πειραιώς θεωρούν εφικτό το σενάριο να κερδίσει η ΝΔ για πρώτη φορά στην ιστορία της μέχρι και 10 ή 11 από τις 13 περιφέρειες (πλην δηλαδή της Δυτικής Ελλάδας, των Ιόνιων Νησιών και της Κρήτης, όπου βεβαίως επίσης θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την επικράτηση των υποψηφίων που στηρίζει το κόμμα), γεγονός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των γενικότερων πολιτικών ισορροπιών, ανεξαρτήτως αν τελικώς οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα, η «γαλάζια» ηγεσία θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τους μεγάλους δήμους της χώρας, και ιδιαίτερα τις πρωτεύουσες των νομών και των περιφερειών, όπου θα δίνεται μεγάλη έμφαση στις κατά τόπους περιοδείες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Από όπου περνάει ο Κυριάκος καθιστά το θετικό κλίμα ρεύμα για όλες τις κάλπες. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου, αν και στην αρχή δεν καταγραφόταν η επιθυμητή δυναμική για τον Νίκο Ταχιάο, πλέον είναι ξεκάθαρο ότι παίρνει ισχυρό προβάδισμα», λένε χαρακτηριστικά κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες.

Ωστόσο, στο μικροσκόπιο της Πειραιώς μπαίνουν πλέον για τα καλά και τα εσωκομματικά «αντάρτικα», που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος σε δήμους-κλειδιά της χώρας, προκειμένου να μην υπάρξουν συνέπειες σε επίπεδο συνοχής των τοπικών πυρήνων, αλλά και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αποδιοργάνωσης και αποσυσπείρωσης ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών καλπών. «Η κομματική ηγεσία ήταν ιδιαίτερα ανοικτή σε κινήσεις στελεχών μας που θέλησαν να δώσουν το δικό τους στίγμα στις τοπικές κοινωνίες, ώστε επιτέλους να ξεφύγουμε από το μοντέλο της αυστηρά κομματικοποιημένης Αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται προσοχή όχι μόνο για να μη χαθούν σημαντικές νίκες σε μεγάλους δήμους, αλλά και για να μην παρατηρηθούν, ενόψει δεύτερου γύρου, αλλά και ευρωεκλογών -πιθανώς και εθνικών εκλογώνφαινόμενα αποδιοργάνωσης και αποσυσπείρωσης», διαμηνύει σε όλους τους τόνους η Κεντρική Διοίκηση της ΝΔ, σχετικά με τις μεγάλες πόλεις όπου κατεβαίνουν περισσότεροι του ενός «γαλάζιοι» υποψήφιοι.

Θετικό μήνυμα

Με εκπομπή θετικού μηνύματος απαντά η ΝΔ στις πολιτικές επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες κλιμακώνονται όσο πλησιάζει η ώρα των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. «Εμείς δεν θα απαντήσουμε στα τερτίπια που σκαρφίζεται το Μαξίμου και τα φερέφωνά του για να καλυφθούν υποθέσεις σαν του Πολάκη, του Καμμένου, του Κοτζιά και πάει λέγοντας. Ασκούμε κριτική, αλλά θεωρούμε ότι στο σημείο όπου βρισκόμαστε οι πολίτες θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένες προτάσεις, που εξασφαλίζουν προοπτική για τη χώρα. Αφήνουμε στον κ. Τσίπρα αυτό το παιχνιδάκι, που άλλωστε φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του ίδιου», επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, αμέσως μετά την παρουσίαση του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος για την Υγεία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα παρουσιάσει την Τρίτη τους κεντρικούς άξονες των θέσεών του για το νέο Ασφαλιστικό (με αφορμή την παρουσία του στην εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών), ενώ μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, όπου και θα συναντηθεί με τους κ. Μεντβέντεφ και Λαβρόφ, σε μια επίσκεψη στην οποία η Πειραιώς αποδίδει τεράστια σημασία μετά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό αλλά και μετά τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν όσον αφορά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, θα μιλήσει στο forum των Δελφών, όπου θα σταθεί και πάλι στην ανάγκη να δοθεί αναπτυξιακή προοπτική στην ελληνική οικονομία.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 23/2/2019