Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ο Μοσκοβισί για τα «φάουλ» που μπλόκαραν τη δόση
Ο αρμόδιος επί των οικονομικών θεμάτων Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στις δύο εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, τις λιγνιτικές μονάδες και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη
Κρίσιμο χαρακτήρισε ο Πιέρ Μοσκοβισί το Eurogroup της 11ης Μαρτίου για την Ελλάδα, θέτοντας ως τις δύο βασικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης τις λιγνιτικές μονάδες και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οι οποίες άλλωστε ήταν και οι «κίτρινες κάρτες» της Κομισιόν στη χθεσινή έκθεσή της.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Στο Eurogroup στις 11 Μαρτίου θα θέσουμε επί τάπητος τις εκκρεμότητες και θα αποφασίσουμε για τη δόση, που είναι τα SLP».
Ο αρμόδιος επί των οικονομικών θεμάτων Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στις δύο εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, τις λιγνιτικές μονάδες και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είμαστε στη σωστή κατεύθυνση».
Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «ισχυρή βούληση» εκ μέρους των ελληνικών αρχών για συνεργασία και αισθάνθηκε την ανάγκη -χωρίς να ερωτηθεί σημειωτέον- να διευκρινίσει ότι αυτή η συνεργασία «δεν είναι μασκαρεμένο μνημόνιο, (δεν είναι) σε καμία περίπτωση μνημόνιο». Αλλά, συζητήσεις και συνεργασία.
Κλείνοντας, ο Επίτροπος κατέθεσε την πεποίθησή του ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν τα επόμενα βήματα.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μοσκοβισί μια μέρα πριν έρθει στην Ελλάδα, για 12η φορά μέσα σε επτά χρόνια, προειδοποίησε ότι έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, θα πρέπει να κλείσουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες: να βελτιωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και να προχωρήσει η εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Νωρίτερα ο Πιερ Μοσκοβισί μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε για την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Και το μήνυμα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθότι ο Γάλλος επίτροπος στήριξε όσο λίγοι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μοσκοβισί διαμηνύει ότι έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, θα πρέπει να κλείσουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες: να βελτιωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και να προχωρήσει η εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σημειώνει, ακόμα, ότι η τήρηση των δεσμεύσεων τη μεταμνημονιακή περίοδο είναι στενά συνδεδεμένη με την αξιοπιστία της χώρας και τη συμπεριφορά των επενδυτών και των αγορών. Επομένως, αν τον Μάρτιο εγκριθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ, θα σταλεί το σημαντικό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πιερ Μοσκοβισί εδώ
Αξίζει να σημειωθεί πως η... ψυχρολουσία στο Μαξίμου έχει ξεκινησεί από την Κομισιόν, η οποία μέσω της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ουσιαστικά ξεγύμνωσε την προεκλογική τακτική της κυβέρνησης: Καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν πολιτικό κόστος -άρα διώχνουν τους υπερπολύτιμους ψηφοφόρους- διγλωσσία για τις 120 δόσεις, υπέρβαση του ορίου των προσλήψεων, όπως και ένα περίεργο κονδύλι 650 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 για το οποίο η κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία.
Αυτό το τελευταίο προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες ότι θα θυσιαστεί σε προεκλογικές παροχές.
Το μεγάλο σοκ βρίσκεται στην εξής διαπίστωση: Οποιαδήποτε δικαστική απόφαση ανατρέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το στόχο για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να αντισταθμίζεται με ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα.
«Σε περίπτωση που οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν βασικά διαρθρωτικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επαναλαμβανόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από μεταρρυθμίσεις και ενέργειες εντός του ίδιου τομέα πολιτικής» αναφέρει η έκθεση.
Σε απλά ελληνικά: Αν τα Ανώτατα Δικαστήρια δικαιώσουν τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους στην υπόθεση των αναδρομικών, τότε πρέπει να έρθουν νέες περικοπές στις συντάξεις. Για αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση δεν λέει το παραμικρό.
Στα Νέα της Πέμπτης κωδικοποιούνται οι 10 κεραυνοί της Κομισιόν:
1. Υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες στην οικονομία και αυξημένα τα δημοσιονομικά ρίσκα το 2019.
2. Ανάγκη ισοδύναμων μέτρων με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αν δοθούν αναδρομικά.
3. Περίεργη αύξηση των μονοπρόσωπων νοικοκυριών το 2018, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κοινωνικό μέρισμα (από 710 εκατ. ευρώ στα 782 εκατ. ευρώ) με την υπόθεση να ερευνάται.
4. Προσοχή στο μισθολογικό κονδύλι του Δημοσίου, καθώς παρατηρείται αύξηση πέραν των στόχων στους συμβασιούχους.
5. Προσοχή στο παράθυρο εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο που άνοιξε για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
6. Μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος το 2020 για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.
7. Δημιουργούνται κίνδυνοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, αν προχωρήσει η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε Ταμεία και ΔΟΥ.
8. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση τιμών, μείωση επενδύσεων και περιορισμό προσλήψεων.
9. Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να εξομοιωθούν με τις εμπορικές το 2020.
10. Στο μικροσκόπιο δαπάνες 650 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν από το 2018 στο 2019 για τα αναδρομικά των ενστόλων με την υποψία για παράθυρο νέων προεκλογικών παροχών.