Οι ισορροπίες στην ενεργειακή γεωπολιτική σκακιέρα και ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο του το 4ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι στην επόμενη πενταετία ο τομέας της ενέργειας μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ, όχι μόνο για έργα υλοποίησης ενεργειακών αγωγών αλλά και για επενδύσεις σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Όπως σημείωσε, η ενεργειακή πολιτική έχει στηριχθεί στο κοινό ενεργειακό δόγμα με την Κύπρο και στην γεωπολιτική συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ το διάστημα 2013-2014, η Ελλάδα κατάφερε να σχεδιάσει και να εντάξει δύο μεγάλα γεωπολιτικά έργα, όπως ο αγωγός East Med και το ηλεκτρικό καλώδιο που θα διασυνδέσει για πρώτη φορά την Ασία με την Ευρώπη.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μέχρι πριν από 4-5 χρόνια η Ελλάδα βάδισε παράλληλα με την Κύπρο, με την οποία απέχει, πλέον, έτη φωτός. Κι αυτό επειδή, η χώρα μας δεν έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια κανένα διαγωνισμό παραχώρησης ενώ οι έξι συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που κυρώθηκαν από τη Βουλή, παραμένουν «μπλοκαρισμένες».

Ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι όταν γίνεται λόγος για ενεργειακή ασφάλεια, στόχος είναι η διαφοροποίηση των μορφών ενέργειας. «Η Ελλάδα είχε προχωρήσει αρκετά νωρίς σε διαφοροποίηση οδεύσεων και διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου, γεγονός που βοήθησε σημαντικά τη χώρα» σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας περνάει μέσα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Ανέφερε ότι η ελληνική πολιτεία καθυστερεί την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Νότια της Κρήτης, ενώ ζητούμενο είναι να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας ως κόμβος μεταφοράς και εξαγωγής πράσινης ενέργειας.