Παλαιοί και νέοι εμφύλιοι στον ΣΥΡΙΖΑ
Tα καυτά δίδυμα που απειλούν να ανατινάξουν το Μαξίμου, την κυβέρνηση και την Κουμουνδούρου στον δρόμο προς τις κάλπες.
Σκοτεινές υποθέσεις, με οσμή διαπλοκής, όπως η περίπτωση του εκτελούντος χρέη «κυβερνητικού» μεσάζοντα, Μ. Πετσίτη. Ενοχα μυστικά, που βρίσκονται κλειδωμένα στα συρτάρια του Μαξίμου, από την «απόρρητη» επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά μέχρι τους φακέλους με ενοχοποιητικά στοιχεία που έδινε σε βάρος του στον Αλ. Τσίπρα ο Π. Καμμένος. Αθέμιτες πολιτικές πρακτικές, στα όρια της κατάχρησης εξουσίας, με πρωτόγνωρες δικαστικές μεθοδεύσεις στην έρευνα για το σκάνδαλο Novartis. Υπόγεια αλληλοκαρφώματα για διακανονισμούς με επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ολα αυτά και πολλές ακόμα περίεργες ιστορίες, από τις οποίες «αποστεώνεται» σταδιακά το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, αφήνοντας «σκελετούς» στο «χρονοντούλαπο» της διακυβέρνησής της. Ασχέτως εάν για πολλές από τις προαναφερθείσες υποθέσεις θα επιληφθούν οι δικαστές του μέλλοντος, καθώς σχετική προαναγγελία για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη έχει γίνει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκείνο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να αποτελούν εστίες εμφυλίου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Με ευθεία αντανάκλαση στον προθάλαμο του πρωθυπουργικού γραφείου, δεδομένου ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα περιστρέφονται γύρω από την «αυλή του Μαξίμου». Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, μπορεί να ξεπέρασε την εσωκομματική κριτική για τους χειρισμούς του στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και να βγήκε επίσης αλώβητος από σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του για τη σύσταση της περίφημης διαστημικής υπηρεσίας, όπως τότε που ο διάσημος Ελληνας καθηγητής Σ. Κριμιζής παραιτήθηκε από το Δ.Σ. αυτής, επικαλούμενος με υπαινικτικό τρόπο την περίφημη φράση «follow the money».
Ωστόσο, παραμένει «ελεγχόμενος» από την αντιπολίτευση και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, αφενός μεν για τα περίφημα ταξίδια του στη Βενεζουέλα με τον δεξιοτέχνη των offshore Αρτέμη Αρτεμίου, αφετέρου δε για την πολυσχιδή δραστηριότητα του συμμαθητή και επιστήθιου φίλου του, Μ. Πετσίτη.
Παράγοντας
Ο τελευταίος κατάφερε να γίνει «παράγοντας» στους επιχειρηματικούς κύκλους, διευρύνοντας τις επαφές του ως ο «Μανόλο του Παππά», ενώ, σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, όπως αυτή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκου, ο πάλαι ποτέ βιοπαλαιστής σερβιτόρος σε ιταλική πιτσαρία τον επισκεπτόταν στο γραφείο του με την «ιδιότητα» του απεσταλμένου του Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίο πως για τις επίμαχες αποκαλύψεις αναφορικά με τον θεαματικό πλουτισμό του Μ. Πετσίτη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εκλήθη μόνος του να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά». Αυτό γιατί κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, αλλά και υπουργοί, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, με τον οποίο βρίσκεται συνεχώς στα μαχαίρια, απέφυγαν να απολογηθούν για λογαριασμό του ή όσες φορές ρωτήθηκαν έλεγαν πως δεν τον γνώριζαν ή όσοι τον ήξεραν, όπως η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, τον θυμούνταν ως άνθρωπο που κουβαλούσε τη βαλίτσα του Ν. Παππά. Στο σκανδαλώδες «παλμαρέ» της σημερινής διακυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται ο πρωτοφανής εμφύλιος που ξέσπασε, με αφορμή την προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανάμεσα στον Ν. Κοτζιά και τον Π. Καμμένο.
Τα ένοχα μυστικά και ντοκουμέντα αυτής της σκοτεινής διένεξης, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας, βρίσκονται «κλειδωμένα» στο συρτάρι του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα. Τόσο η επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά, στην οποία φέρεται να εξιστορεί «πράματα και θάματα» για τον πρώην υπουργό Αμυνας σε σχέση με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του Πενταγώνου, όσο και ο φάκελος που παρέδωσε ο Π. Καμμένος στον Αλ. Τσίπρα όταν συναντήθηκαν κρυφά στη ΛΑΕΔ, δηλαδή μία ημέρα πριν καταγγείλει στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ν. Κοτζιά ότι τα έχει «αρπάξει» από τον Τζ. Σόρος, μέχρι τώρα αποκρύπτονται από τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Δημιουργώντας, έτσι, την εντύπωση πως γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα το πρωθυπουργικό γραφείο έχει επιβάλει μια ιδιότυπη ομερτά, για να μη γνωστοποιηθεί η αλήθεια σε σχέση με τα γεγονότα και τον ρόλο κάθε εμπλεκομένου στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σημειωτέον, δε, πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν περιορίστηκε στην ακραία σύγκρουση Καμμένου - Κοτζιά, αλλά απέκτησε σκανδαλώδη δυναμική, διότι οδήγησε στη διάλυση δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, των ΑΝ.ΕΛ. και του Ποταμιού, επίσης με καταγγελίες για εξαγορά βουλευτών και παροχής πολιτικών ανταλλαγμάτων.
«Το σκανδάλο του αιώνα»
Ακόμα μία υπόθεση που εξαρχής ενορχηστρώθηκε από το Μαξίμου, αλλά στην πορεία απώλεσε τις θεαματικές διαστάσεις του «σκανδάλου του αιώνα» που της προσέδωσαν επιπόλαια όσοι διακινδύνευσαν την προβολή της ως τέτοιας, εμφορούμενοι από εμπάθεια προς τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή της Novartis. Οι κωμικοτραγικές εξελίξεις με τους φερόμενους ως «κουκουλοφόρους» μάρτυρες, που ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να «αποκαλύπτονται» και να αναθεωρούν τις αρχικές τους καταθέσεις, εξέθεσαν ανεπανόρθωτα το Μαξίμου. Επίσης, πυροδότησαν εσωτερικές αντιπαραθέσεις, καθώς κορυφαία στελέχη, όπως ο Ν. Φίλης, παραδέχτηκαν πως δεν είναι δυνατόν με «προστατευόμενους μάρτυρες», και μάλιστα αμφιβόλου αξιοπιστίας, να διασύρονται πολιτικά πρόσωπα.
Την ευθύνη για τους πολιτικούς χειρισμούς της υπόθεσης σε επίπεδο συμβουλευτικής καθοδήγησης των δικαστικών Αρχών χρεώνεται ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, καθώς τόσο ο πρώην προϊστάμενός του, υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, όσο και ο νυν, Μ. Καλογήρου, φρόντισαν να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στις κρίσεις και τις αξιολογήσεις τους ως προς την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με την ενοχή των εμπλεκομένων.
Ακόμα και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στην πορεία του χρόνου και υπό το βάρος των προειδοποιήσεων ότι αυτή η υπόθεση, όπως μεθοδεύτηκε, στο τέλος μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνησή του και να ανοίξει τον δρόμο για Ειδικό Δικαστήριο -με προσεκτικό τρόπο- άρχισε να αλλάζει τη ρητορική του: από τους πύρινους λόγους περί ενοχής των «εμπλεκομένων», με την εκτόξευση συκοφαντικών υπαινιγμών, που προεξοφλούσαν την κατηγορία του «χρηματισμού» τους, στο τέλος οι αναφορές του απέκτησαν διαφορετικό χαρακτήρα.
Κατά σύμπτωση, την ίδια περίοδο που η επιθετική γραμμή για τη Novartis άρχισε να εξασθενεί, ξεκίνησαν οι πρώτες αιχμηρές αναφορές του Μαξίμου για την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.
«Ανοιχτή πληγή» το πρώτο εξάμηνο
Ακόμη μία υπόθεση που για τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει κλείσει για την ιστορία της χώρας, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου επικαλείται τη λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, σχετίζεται με τις ζημιογόνες επιπτώσεις που επέφερε στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της Αριστεράς. Και σε αυτή την περίπτωση ο εσωκομματικός εμφύλιος εκείνης της περιόδου, που οδήγησε στην αποχώρηση της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Π. Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών, έχει λάβει τη μορφή ακήρυκτου πολέμου, με αποκαλύψεις που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί υπεύθυνα, ενώ δεν έχει εξακριβωθεί ο βαθμός εθνικής επικινδυνότητας στην οποία βρέθηκε η χώρα εξαιτίας των ομολογούμενων «αυταπατών» του σημερινού πρωθυπουργού...
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/3/2019