Λεονταρισμών συνέχεια:Τώρα απειλούν τους θεσμούς και με τις 120 δόσεις
Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος σχετικά;
Μέχρι το τέλος Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των θεσμών (δηλαδή μονομερώς, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.
Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: «Μέσα στον Απρίλιο θα καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο ώστε να ισχύσει από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ μέχρι το τέλος Απριλίου. Θα αφορά όσες εισφορές έχουν δημιουργηθεί μέχρι 31/12 2016. Η ωφέλεια θα φτάσει κατά μέσο όρο μέχρι και 60% Η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αφορά τις εισφορές του 2019. Όποιος δεν τις καταβάλλει κάθε μήνα θα κριθεί ως κακόπιστος. Το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 ανθρώπους. Από αυτούς οι 80.000 δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και επιτέλους θα πάρουν. Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Θα ενταχθούν και οφειλές επιχειρήσεων σε δεύτερο χρόνο.»
«Εμείς θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση των 120 δόσεων είτε συμφωνήσουν είτε όχι οι θεσμοί. Αλλά πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν γιατί δεν θα προκύψει δημοσιονομικό πρόβλημα. Ακόμη και ο τεχνικός σύμβουλος του ΔΝΤ που βρισκόταν με το υπουργείο συμφωνούσε και δεν του το επέτρεψαν οι κεντρικοί παράγοντες» συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Η χώρα έχει την ευχέρεια να πάρει αυτό το μέτρο. Το έχουμε τεκμηριώσει. Ιδεολογικό είναι το ζήτημα των πιστωτών. Όπως και η ΝΔ δεν θα ήθελε να ψηφίσει αυτή τη ρύθμιση, αλλά θα αναγκαστεί τελικά να την ψηφίσει».
Αξίζει να σημειωθεί πως ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί και ... δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους λέγοντας ότι τις σχετικές ανακοινώσεις τις κάνει ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι υπάρχει η σχετική ευχέρεια.
Υπενθυμίζεται πως σκηνικό σύγκρουσης με τους δανειστές «στήνει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους ανθρώπους που χειρίζονται την επικοινωνιακή στρατηγική, προκειμένου στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο να αποτελέσει το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας την αφορμή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Παρότι ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο, τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή την αδυναμία συνεννόησης με τους θεσμούς, φτάνουν στα γραφείο του πρωθυπουργού εισηγήσεις για μονομερείς ενέργειες, που μπορεί τελικά να οδηγήσουν ακόμα και σε εκλογές τον Μάιο.
Οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση περηφανεύεται για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από τα Μνημόνια, η εικόνα της πλήττεται από την επιμονή των δανειστών σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κοινώς, ότι τορπιλίζεται το αφήγημα περί λυμένων χεριών του κ. Τσίπρα για την άσκηση της δικής του πολιτικής, πολύ περισσότερο σε ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας και ήταν για πολλά χρόνια εμβληματικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογολογία ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου αλλά και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που είναι πολύ αρνητική για το κυβερνών κόμμα.
Απολύτως ενδεικτική ήταν η εικόνα με την άδεια αίθουσα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς με ομιλητή τον Νίκο Παππά. Ανθρωποι που αναλύουν τα ποιοτικά ευρήματα των ερευνών εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υποστεί δεινή ήττα στις ευρωεκλογές και μάλιστα να πέσει κάτω από το όριο του 20%. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, συμπληρώνουν, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα έρθουν στην επιφάνεια διαλυτικά φαινόμενα και η ψαλίδα μπορεί να ανοίξει πάρα πολύ μερικούς μήνες μετά. Γι’ αυτό και επαναφέρουν τις εισηγήσεις περί πολλαπλών εκλογών και μάλιστα έπειτα από (μεθοδευμένη) σύγκρουση με τους δανειστές.
Την ίδια στιγμή, την αλλαγή κλίματος στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τους Ευρωπαίους, πριν καν καταλήξει σε ναυάγιο το τελευταίο Eurogroup, διαπίστωναν πηγές με άμεση γνώση των όσων συζητιούνται πίσω από τις «κλειστές πόρτες». H «βόμβα» της μονομερούς κίνησης της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία, αμέσως μετά τον «πάγο» των θεσμών, αφενός πιστοποίησε το τέλος του μήνα του μέλιτος, αφετέρου, όπως προαναφέραμε, πυροδοτεί εκ νέου τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
Το κλίμα, άλλωστε, Αθήνας-Βρυξελλών είχε διαταραχθεί μετά το μπαράζ των κυβερνητικών αποφάσεων για τη νέα παράταση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου και την υπερβολική -όπως χαρακτηρίστηκεαύξηση του κατώτατου μισθού. Προκειμένου, ωστόσο, να υποστηριχθεί το ευρωπαϊκό αφήγημα για το ελληνικό success story, οι τόνοι από τις Βρυξέλλες κρατήθηκαν χαμηλά. Τα πράγματα άλλαξαν όταν έγινε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα πολύ «χαλαρό» πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία και επειδή οι κάλπες είναι, πλέον, ορατές, στις Βρυξέλλες -και όχι μόνο- αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει λόγος για «πλάτες». Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στα «Π» ότι η σκληρή στάση των θεσμών στα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας παρατηρήθηκε εκ των υστέρων κι αυτό ακριβώς σηματοδοτεί την αλλαγή κλίματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.