Προεκλογικά παιχνίδια με τους συνταξιούχους παίζει η κυβέρνηση, καθώς βλέπει με αγωνία τις δημοσκοπήσεις να μην δείχνουν αλλαγή κλίματος. Επιπλέον, η ρύθμιση για την α' κατοικία αφήνει εκτός δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρουσιαστεί ως επιτυχία «κοινωνικού χαρακτήρα».

Ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, γνωστός πλέον και για την «κατήχηση» που έκανε στους μαθητές ότι ο κόσμος κάποτε έτρωγε από τα σκουπίδια, μίλησε για «έκτακτο επίδομα Πάσχα» (το οποίο θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Τσίπρας), ξεχνώντας την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι τυχόν επαναφορά των δώρων θα απαιτούσε «δομικές αλλαγές», δηλαδή περικοπές και πάλι σε μισθούς και συντάξεις.

Φυσικά στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός. Οι αντιδράσεις ήταν αλυσιδωτές με τον υπουργό Οικονομικών να απαντάει για τη δήλωση Πετρόπουλου: «Πρώτη φορά το άκουσα! Ρωτήστε τον κύριο Πετρόπουλο».

Το ζήτημα έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου από τη στιγμή που ο Τάσος Πετρόπουλος αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και μετά το άδειασμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε όλους. Από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, ενώ ο ίδιος ο Τάσος Πετρόπουλος αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί.

Συγκεκριμένα από το γραφείο του υφυπουργού Εργασίας έλεγαν πως «ουδέποτε επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες και ουδέποτε επιβεβαίωσε μια τέτοια εκδοχή, αντιθέτως υπογράμμισε ότι τις σχετικές ανακοινώσεις τις κάνει ο πρωθυπουργός».

Το ύποπτο μαξιλαράκι στον προϋπολογισμό

Στο υποθετικό σενάριο όπου οι 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι λάμβαναν το δώρο των 200 ευρώ που οραματίστηκε ο Πετρόπουλος, το κόστος στον προϋπολογισμό θα έφτανε τα 660 εκατ. ευρώ, όσα είναι τα χρήματα που έχουν ήδη εγγραφεί.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι δαπάνες αυτές εντοπίστηκαν από την Κομισιόν, ζητήθηκαν εξηγήσεις δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες ανησυχούν για τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης, και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αιτιολογήθηκαν από το ΥΠΟΙΚ στην «πρόληψη» για τα αναδρομικά που μπορεί να δοθούν μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Η αρχική αιτιλογία για το έξτρα κονδύλι είχε να κάνει με το ενδεχόμενο καθυστερήσεων καταβολής αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια του 2018. Έτσι, μεταφέρθηκε στο 2019 συνολικό ποσό 982 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν αναδρομικά 320 εκατ. ευρώ, επομένως υπάρχει ένα περίσσευμα της τάξης των 660 εκατομμυρίων ευρώ. 

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μαξιλαράκι» για νέα αναδρομικά (λόγω αποφάσεων ΣτΕ), ωστόσο, το ποσό αυτό είναι αντίστοιχο της δαπάνης που θα προέκυπτε, εφόσον η κυβέρνηση έδινε το «δώρο» στους συνταξιούχους...