Διά χειρός Δραγασάκη: Ακόμα χειρότερη η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια
Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή το μεσημέρι.
Ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί το μεσημέρι στη Βουλή για την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση σχετικά με τη ρύθμιση που διαδέχεται το νόμο Κατσέλη. Η κυβέρνηση προχώρησε σε μία ακόμα υποχώρηση για τα «κόκκινα δάνεια», προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές.
Η «απειλή» ότι θα προβεί σε μονομερής ενέργεια και θα καταθέσει στη Βουλή το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας χωρίς την έγκριση των θεσμών, όχι μόνο είχε σαν αποτέλεσμα να παγώσει τη δόση του 1 δισ. αλλά να αναγκαστεί και σε πολλές υποχωρήσεις στη ρύθμιση που κατατέθηκε.
Και σαν να μην έφτανε η αρχική υποχώρηση που άφηνε εκτός χιλιάδες δανειολήπτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, έφερε νέα ρύθμιση με την οποία μειώνεται το όριο προστασίας των επιχειρηματικών δανείων από 130.000 σε 100.000 ευρώ ανά πιστωτή.
Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή αυτή «δεν είναι από επιθυμία αλλά από ανάγκη», υπονοώντας τις πιέσεις των δανειστών. Λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από απαίτηση της ΕΚΤ και του SSM προκειμένου να περιοριστεί η περίμετρος για τα επιχειρηματικά δάνεια και να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ρίσκο σε δυσμενές σενάριο για περαιτέρω προβλέψεις των τραπεζών.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με την τροπολογία, για τα στεγαστικά δάνεια η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.
Το σύνολο του ανεξόφλητου ποσού δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.
Η αξία της ακίνητης περιουσίας, εκτός της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι έως 80.000 ευρώ, ενώ αρχικά προβλεπόταν να είναι 260.000 ευρώ.
Οι καταθέσεις, και ό,τι άλλο πολύτιμο έχει ο οφειλέτης δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ, ενώ αρχικά προβλεπόταν να είναι έως 65.000 ευρώ.
Το εισόδημα του οφειλέτη πρέπει να είναι έως 12.500 ευρώ, προσαυξημένο κατά 8.500 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, έως τρία.
Τέλος, στη ρύθμιση μπορούν να μπουν δάνεια που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως την 31η Δεκεμβρίου 2018. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από τις 20 Απριλίου 2019.
Τα κριτήρια που θα κρίνουν την ένταξη στο νέο νόμο
1. Δεν θα εντάσσονται όσοι έχουν απορριφθεί από το νόμο Κατσέλη με την αιτιολογία του δόλου.
2. Στο νέο πλαίσιο θα εντάσσονται χρέη έως 31/12/2018.
3. Η μη καταβολή τριών δόσεων θα οδηγεί σε έκπτωση από τη ρύθμιση.
4. Δεν ρυθμίζονται οφειλές που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, όπως και όσες έχουν ήδη ρυθμιστεί ή είναι εκκρεμείς.
5. Με την ένταξη στη ρύθμιση σταματά κάθε διαδικασία πλειστηριασμού του οφειλέτη.
6. Θα κουρεύονται οφειλές που ξεπερνούν το 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται σε δόσεις με τόκο EURIBOR τριμήνου συν 2%.