Αρτέμης Αρτεμίου: Ο άνθρωπος που γνωρίζει πολλά και για τον Πετσίτη
Το πρόσωπο-«κλειδί», η επίσκεψη Τσίπρα και Παππά στην Κύπρο και η εμφάνιση Πετσίτη στη ΔΕΠΑ.
Στα Panama Papers αναζήτησε και βρήκε το Protagon.gr στοιχεία που αναδεικνύουν τον Αρτέμη Αρτεμίου σε έναν από τους πλέον πολύτιμους «αυτόπτες μάρτυρες» στις σχέσεις του Μανώλη Πετσίτη με το Μαξίμου.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο θέμα που υπογράφει ο Χ.Καρανίκας:
«Πρόσφατα αποκαλύφθηκε από το 'Πρώτο Θέμα' ότι βρέθηκαν αδικαιολόγητα ποσά σε λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη, φίλου του Νίκου Παππά, προερχόμενα από κυπριακές εταιρείες καθώς και η εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του Αρτέμη Αρτεμίου σε αυτές τις συναλλαγές. Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις φέρεται να βασίζονται στα πρώτα ευρήματα των ερευνών της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος σε σχέση με την υπόθεση χρεών της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ELFE -συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη- στη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Aερίου και με την εμπλοκή του Μανώλη Πετσίτη σε αυτή.
Τι σχέση όμως έχει ο Αρτεμίου με τους πρωταγωνιστές της σκανδαλώδους υπόθεσης και γιατί θεωρείται ο άνθρωπος που μπορεί να συμπληρώσει τα κομμάτια του παζλ που λείπουν ώστε να χαρτογραφηθούν οι πλήρεις διαδρομές του χρήματος – από τις offshore και τους εντολείς των εμβασμάτων έως τους πραγματικούς τελικούς αποδέκτες.
Οπως είχε αποκαλύψει το Protagon, ο κύπριος δικηγόρος συνδεόταν με offshore που κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε κυπριακή τράπεζα, η οποία είχε ως μοναδική δραστηριότητα την παροχή συμβουλών για προϊόντα λιπασμάτων -κάτι που ενδεχομένως να τη συνδέει με την ELFE. Επιπλέον συνδεόταν και με έτερη offshore, η οποία διατηρούσε λογαριασμό στην ίδια τράπεζα και έκλεισε ακριβώς την ίδια ημερομηνία με την πρώτη, μία εβδομάδα προτού γίνει η έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ.
Οντας δικαιούχος των δύο προαναφερόμενων offshores, ο Αρτεμίου πρέπει να έχει εικόνα και για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους. Επίσης, μέσω δύο συνεταίρων του ο Αρτεμίου εμφανίζεται να εκπροσωπείται φορολογικά στην Ελλάδα από τον Μανώλη Πετσίτη, που εμισθοδοτείτο από την ELFE. Ακόμη, ο Αρτεμίου είχε αναλάβει τη διαχείριση των κυπριακών εταιρειών του Λαυρεντιάδη που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Proton Bank.
Οπως αποκαλύπτει το Protagon σήμερα, από τα αδημοσίευτα στοιχεία των Panama Papers φαίνεται ότι το γραφείο Αρτεμίου παρουσιάζει έντονη κινητικότητα σε σχέση με τις offshore που εμπλέκονται στην υπόθεση από τον Απρίλιο του 2015 και μετά, μόλις μερικές εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Νίκου Παππά στην Κύπρο και λίγες ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της δίκης Λαυρεντιάδη για το σκάνδαλο της Proton Bank. Πριν από το 2015, εντοπίζεται μόνο ένα μήνυμα – και αυτό για να γίνουν κάποιες συστάσεις. Σημειωτέον ότι ο Αρτέμης Αρτεμίου γνωρίζεται με τον Νίκο Παππά τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2013, όταν είχαν συνταξιδέψει στη Βενεζουέλα.
Μάλιστα, το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου φαίνεται να αποκτά την offshore που είχε ως αντικείμενο τις παροχές συμβουλών για λιπάσματα και τον λογαριασμό στην κυπριακή τράπεζα μόλις λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση του Μανώλη Πετσίτη στην ΔΕΠΑ τον Οκτώβριο του 2015. Ομως, μέσω προχρονολογημένων εγγράφων εμφανίζεται ως διαχειριστής της από τον Απρίλιο του 2015. Την ίδια περίοδο που ο Πετσίτης εμφανίστηκε στη ΔΕΠΑ δημιουργήθηκε και η δεύτερη offshore με λογαριασμό στην ίδια τράπεζα αλλά σε αυτή δεν προχρονολογήθηκαν έγγραφα – βέβαια, αυτή δεν εμφανιζόταν να έχει συμβόλαια για λιπάσματα, παρά μόνο να διατηρεί μετοχές. Στο κάδρο μπαίνει και τρίτη offshore, με έδρα τις Σεϊχέλες, της οποίας τη διαχείριση εμφανίζεται να αναλαμβάνει το γραφείο Αρτεμίου επίσης τον Απρίλιο του 2015. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία, η δραστηριότητα Αρτεμίου σε σχέση με αυτές τις offshore αναπτύσσεται το 2015 ενώ η φιλία του Νίκου Παππά με τον Μανώλη Πετσίτη είναι ακόμα «ζωντανή», προτού δηλαδή «απομακρυνθεί από το περιβάλλον του», όπως είχε δηλώσει ο υπουργός σε συνέντευξή του. Υπενθυμίζεται ότι ο Μανώλης Πετσίτης ήταν αυτός που είχε προβλέψει ακριβώς το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου 2015.
Η επίσκεψη Τσίπρα-Παππά στην Κύπρο
«Την ώρα που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκεπτόταν τα Φυλακισμένα Μνήματα (στη Λευκωσία), ο πλέον στενός του συνεργάτης και δεξί του χέρι, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δεν βρισκόταν ως συνήθως δίπλα του» έγραφε η εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' τον Φεβρουάριο του 2015. 'Ο υπουργός πήγε στον χώρο συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε και πήγε στις Κεντρικές Φυλακές για επισκεπτήριο. Ο κρατούμενος που επισκέφθηκε ήταν το στέλεχος του ΑΚΕΛ Βενιζέλος Ζαννέτος (…) Η συνάντηση έγινε εντός της φυλακής όπου κρατείται ο κ. Ζαννέτος ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης τριάμισι ετών για υπόθεση εκβίασης στο γνωστό σκάνδαλο της Δρομολαξιάς. Η συνάντηση κράτησε περίπου 20 λεπτά και σύμφωνα με πρόσωπο των φυλακών, διεξήχθη σε συγκινητική ατμόσφαιρα'.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτού αναλάβει την κυβέρνηση αντιμετώπιζε με 'θαυμασμό' το κυπριακό ΑΚΕΛ, το αδελφό κόμμα που βρέθηκε στην εξουσία και του οποίου εξέχοντα στελέχη θεωρούνται οι συνιδρυτές του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου. Από το χρονικό σημείο της επίσκεψης Παππά στην Κύπρο και μετά το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου εμφανίζεται σε αδημοσίευτα στοιχεία των Panama Papers να δραστηριοποιείται έντονα σε σχέση με offshore – σε αντίθεση με το χρονικό διάστημα προ του 2015 οπότε εντοπίζεται μόνο ένα μήνυμα από το γραφείο Αρτεμίου στα Panama Papers: τον Αύγουστο του 2009 ο συνιδρυτής Λάμπρος Πιερή επικοινωνεί πρώτη φορά με τη Mossack Fonseca, την παναμέζικη εταιρεία απ’ όπου διέρρευσαν τα Panama Papers.
Σε αυτό το μήνυμα ο κ. Πιερή αναφέρει ότι τον παρέπεμψαν στη Mossack Fonseca συνάδελφοι από άλλο κυπριακό δικηγορικό γραφείο, το οποίο ανήκει σε πρώην υπουργό του ΑΚΕΛ, και ότι ενδιαφέρεται για την ίδρυση offshore. Η επόμενη αναφορά του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου στα Panama Papers προκύπτει λίγο μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του τότε υπουργού Επικρατείας στην Κύπρο: στις 16 Απριλίου 2015, η APLAW Services -των Αρτεμίου και Πιερή- εμφανίζεται να αναλαμβάνει τη διαχείριση μίας offshore με έδρα τις Σεϊχέλες με την επωνυμία Alicium Ltd.
Η εμφάνιση Πετσίτη στη ΔΕΠΑ και οι offshore
Από τις 2 Απριλίου του 2015, επίσης, το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου φέρεται να εμφανίζεται και ως διαχειριστής της Pizzazz Limited. Και αυτό ενώ η offshore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους αποκτήθηκε από το δικηγορικό γραφείο αρκετούς μήνες μετά. Οπως φαίνεται στα αρχεία των Panama Papers, η εντολή Αρτεμίου προς τη Mossack Fonseca για την απόκτηση της Pizzazz δόθηκε τον Οκτώβριο του 2015. Σημειώνεται ότι η Pizzazz είχε ως μοναδικό αντικείμενο ένα συμβόλαιο με αντικείμενο τις συμβουλές για προϊόντα λιπασμάτων – κάτι που μπορεί να τη συνδέει με την ELFE. Μία ακόμα σύμπτωση: σύμφωνα με πληροφορίες της 'Καθημερινής', ο Μανώλης Πετσίτης εμφανίστηκε στη ΔΕΠΑ την ίδια περίοδο που δόθηκε η εντολή απόκτησης της Pizzazz ('λίγο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015', όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ) με «ένα βιογραφικό», επιδιώκοντας την πρόσληψή του. Εκείνη την περίοδο είχε ζητηθεί από την τότε διοίκηση της ΔΕΠΑ να μελετηθεί το ενδεχόμενο ρύθμισης των χρεών της ELFE, από την οποία τελικά βρέθηκε ο Πετσίτης να μισθοδοτείται πλουσιοπάροχα.
Ωστόσο σε έγγραφα, τα οποία θεωρούνται προχρονολογημένα, εμφανίζεται να συνδέεται με την Pizzazz από τον Απρίλιο του 2015. Επίσης, το γραφείο Αρτεμίου εμφανίζεται (μέσω της προχρονολόγησης εγγράφων) να αναλαμβάνει τη διαχείριση της Pizzazz μόλις λίγες ημέρες αφού ξεκίνησε η δίκη της Proton Bank στα τέλη Μαρτίου 2015. Η Pizzazz απέκτησε τραπεζικό λογαριασμό στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας, ενώ ως πραγματικός δικαιούχος της εμφανιζόταν ο Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος εκ της ιδιότητάς του θα έπρεπε να έχει πλήρη εικόνα των κινήσεων του. Τον Οκτώβριο του 2015, αφού ο Πετσίτης εμφανίστηκε στη ΔΕΠΑ, το γραφείο Αρτεμίου αποκτά και δεύτερη offshore, με την επωνυμία Elazzoulian και έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Και αυτή η offshore απέκτησε λογαριασμό στην ίδια τράπεζα. Η μόνη διαφορά ήταν ότι στην εν λόγω offshore ως μοναδικός μέτοχος εμφανιζόταν ο Σωτηράκης Παναγιώτου, συνεργάτης του Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος επίσης συνδεόταν με τον Μανώλη Πετσίτη μέσω της φορολογικής εκπροσώπησής του στην Ελλάδα.
Ο Παναγιώτου εμφανιζόταν το 2015 και ως διευθυντής της κυπριακής Nikastero Trading που συνδεόταν με την ELFE – η Nikastero κατείχε το 2010 μετοχές της ELFE και για την απόκτηση αυτών των μετοχών είχε εκταμιευθεί τότε δάνειο από την Proton Bank ύψους 54 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τους λογαριασμούς των offshore στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας επόπτευε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, μέλος του ανώτατου διοικητικού οργάνου της οποίας ήταν ο συνιδρυτής του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου, Λάμπρος Πιερή. Ενας ακόμα μήνας-κλειδί για την εμπλοκή του γραφείου Αρτεμίου στην υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE-Λαυρεντιάδη-Πετσίτη ενδέχεται να είναι ο Ιούλιος του 2015. Τότε, το κυπριακό δικηγορικό γραφείο εμφανίζεται να αναλαμβάνει τη διαχείριση των κυπριακών εταιρειών που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο δανείων της Proton Bank. Τον ίδιο μήνα εμφανίζεται σε αδημοσίευτα αρχεία των Panama Papers 'κινητικότητα' σε σχέση με την Alicium με έδρα τις Σεϊχέλες: σε μήνυμα του γραφείου Αρτεμίου προς τη Mossack Fonseca φαίνεται ότι υπάρχει πίεση χρόνου σε σχέση με έγγραφα της εν λόγω offshore.»
Πηγή: Protagon.gr