«Άνθρακας ο θησαυρός» για την υπόθεση της Novartis! Μετά από έντεκα μήνες εισαγγελικής έρευνας από την ώρα που επιστράφηκε η δικογραφία από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, η έρευνα της Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς κατέληξε-μόνο- σε αποχρώσες ενδείξεις για δωροδοκία του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάλη συνοδευόμενη από τους επίκουρους εισαγγελείς παρέδωσε αντίγραφα της δικογραφίας στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, τέσσερις ημέρες πριν τη λήξη της θητείας της προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή. Σήμερα τα αντίγραφα θα αποσταλούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το αργότερο μέχρι αύριο θα φτάσουν στη Βουλή.


Παράλληλα, η υπόθεση αρχειοθετείται για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέας Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Παναγιώτη Πικραμμένο.

Η υπόθεση παραμένει ανοικτή για τους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Σαλμά.Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2018, η Βουλή αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδια να ασκήσει ποινική δίωξη για μια ενδεχόμενη δωροδοκία των δέκα υπό έλεγχο πολιτικών προσώπων, κρίνοντας ότι -εάν διαπράχθηκε το αδίκημα- δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς τελέστηκε επ'ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων του. Συνεπώς κρίθηκε ότι δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή.


Η Εισαγγελία Διαφθοράς καλεί τον πρώην υπουργό Υγείας για να δώσει εξηγήσεις για το χρονικό διάστημα Απρίλιος 2011-Μάιος 2012 και για τέσσερ φάρμακα της Novartis, Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis.


Η Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολόγησε στο πλαίσιο της έρευνας της δεκάδες μάρτυρες, εικονικά τιμολόγια, χειρόγραφες σημειώσεις και βίντεο.


Ο πρώην υπουργός φέρεται ενώ όφειλε να επανατιμολογεί τα φάρμακα λαμβάνοντας ως τιμή τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη επέλεγαν άλλες μεθόδους τιμολόγησης επ´ωφελεία της Novartis.


Μάλιστα, το επίμαχο χρονικό διάστημα φέρεται ο τζίρος της Novartis να αυξάνεται και στη συνέχεια να πέφτει κατακόρυφα.


Κομβικό ρόλο στην υπόθεση παίζει διαφημιστική εταιρία, η οποία φέρεται να λειτουργούσε ως «πλυντήριο» στελεχών της Novartis.Όπως προέκυψε η επίμαχη εταιρία είχε εκδόσει εικονικά τιμολόγια. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνες κλήθηκαν οι υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι δεν αναγνώρισαν τα τιμολογία που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό τους.


Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και αύριο, αναμένεται η κλήση των μη πολιτικών προσώπων (πάνω από 20 μέλη επιτροπών τιμολόγησης και εκπρόσωποι διαφημιστικών εταιριών) στην υπόθεση για τα αδικήματα κατά περίσταση της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.