«Όχι» στον πρωθυπουργό από επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας
Σοβαρές καταγγελίες από τους εξαγωγείς στα «Π» για το ισχυρό πλήγμα στα μακεδονικά προϊόντα
Σε ένταση βρίσκεται ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Πολλοί επιχειρηματίες αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην αποστολή του Ελληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια, καθώς, όπως αναφέρουν, πρόκειται για το επιστέγασμα μίας συμφωνίας που πλήττει τα συμφέροντα του ελληνικού επιχειρείν.
Οι εξαγωγείς καταγγέλλουν στα «Π» ότι, παρά τις πολυετείς προσπάθειές τους να στηθεί ένα ισχυρό brand name στα «μακεδονικά προϊόντα», σήμερα βλέπουν τη γειτονική χώρα να παίρνει το όνομα από τα χέρια τους, να το προσαρμόζει στο μειωμένο κοστολόγιο και τα κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της και να οικειοποιείται έναν τίτλο που ανήκει στους Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες. «Δημιουργήσαμε το brand πολύ προτού δημιουργηθεί το γειτονικό κράτος και, παρά το γεγονός ότι έχουμε άλλη φορολόγηση, ασφαλιστικά και άλλα προβλήματα, καταφέραμε να κάνουμε τα προϊόντα της μακεδονικής γης γνωστά σε όλο τον κόσμο», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Συμπληρώνει, δε, ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να φέρει τους επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη και όχι να τους προωθεί στα Σκόπια. «Αν συνεχίσουν έτσι, η Θεσσαλονίκη θα γίνει νεκροταφείο και τα Σκόπια θα γίνουν Ελντοράντο», καταλήγει.
Στην πρωθυπουργική επίσκεψη αναφέρθηκε, από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, κάνοντας λόγο για μία επίσκεψη που δεν είχε πραγματικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αλλά δρομολογήθηκε απλώς ως επικοινωνιακό τέχνασμα. Μάλιστα, ο κ. Ζορπίδης σημειώνει ότι η απόφαση των μελών της διοίκησης του ΕΕΘ να μη συμμετάσχουν στην επίσκεψη στα Σκόπια ήταν ομόφωνη, καθώς κρίνουν ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών του Επιμελητηρίου. «Αν ήθελα να κάνω ένα ξενοδοχείο στα Σκόπια, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, μπορούσα να το κάνω χωρίς εμπόδια. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Θα μου δώσουν οι “Πρέσπες” κάποιο δάνειο για να με εξυπηρετήσουν;» σχολιάζει ο κ. Ζορπίδης και συμπληρώνει: «Ο,τι γινόταν πριν, το ίδιο γίνεται και τώρα για τους επιχειρηματίες. Η επίσκεψη που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός στα Σκόπια ήταν απλά ένα show».
Παράπονα απέναντι στην κυβέρνηση εκφράζουν και οι βιοτέχνες της Β. Ελλάδας, που, όπως επισημαίνουν, δεν ρωτήθηκαν ποτέ για τις επιπτώσεις της συμφωνίας. Τα προβλήματα της συμφωνίας έχουν αρχίσει ήδη να εκδηλώνονται στις εκθέσεις όπου παρουσιάζονται σκοπιανές επιχειρήσεις με την επωνυμία «μακεδονικός». Σημειώνουν, δε, ότι είναι απροστάτευτοι από την ελληνική Πολιτεία, ενώ δεν μπορούν ως περιφέρεια να ανταγωνιστούν ένα ολόκληρο κράτος.
«Εμείς χάσαμε τη Μακεδονία μας και τον τοπικό χαρακτήρα προέλευσης. Εμείς θα πάμε ως περιφέρεια απέναντι σε ένα κράτος; Ποιος θα μας προστατεύσει; Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όποιος έχει ανοίξει το θέμα θα πρέπει να το κλείσει. Μην περιμένουν τον επόμενο», σημειώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, για να συμπληρώσει ότι «το γειτονικό κράτος συνορεύει και με τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Δεν υπήρχε λόγος να μπει η Ελλάδα σε αυτή την περιπέτεια».
*Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο, 6 Απριλίου 2019