Βέμπερ: Ξεκινάμε για τη νίκη από την Αθήνα
Ο επικεφαλής υποψήφιος της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μιλάει για την εκστρατεία, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και το μεταναστευτικό
Αποστολή στο Στρασβούργο: Αλέξανδρος Φωτιάδης
Σε νίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με αφετηρία την Αθήνα αναφέρθηκε ο επικεφαλής υποψήφιος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο κ. Βέμπερ σημείωσε σε ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους ότι η εκκίνηση της εκστρατείας από την Αθήνα είναι μία πράξη υψηλού συμβολισμού καθώς αποτελεί το «καυτό πρόσωπο» για την εκστρατεία του.
Ο υποψήφιος του ΕΛΚ στάθηκε στη διαρκή κρίση, όπως τη χαρακτήρισε, που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ σημείωσε ότι «πριν από δέκα χρόνια είχαμε την ευρω-κρίση, πριν από τέσσερα χρόνια το μεταναστευτικό και προ τριετίας το Brexit». «Πλέον, έχει έρθει η ώρα να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει όλες τις κρίσεις», συμπλήρωσε για να τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα ενώ ο ίδιος θα επενδύσει και σε όσα πέτυχε το EPP υπό την ηγεσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το προηγούμενο διάστημα.
Η Ευρώπη των «27» θα πρέπει να μείνει ενωμένη μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας
Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του τέθηκε η στάση του ΕΛΚ απέναντι στο Brexit. Ο κ. Βέμπερ σημείωσε ότι, παρά τις διαφορές ανάμεσα στους ηγέτες του ΕΛΚ, την προηγούμενη εβδομάδα οδηγήθηκαν σε δύο κοινές διαπιστώσεις: πρώτον, θα πρέπει τα 27 κράτη - μέλη να παραμείνουν ενωμένα μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας και, δεύτερον, ότι κανείς δεν επιθυμεί ένα σκληρό Brexit. «Κανείς στο EPP δεν διαμαρτύρεται για την παρουσία συναδέλφων από το Η.Β. αλλά ο ρόλος τους, σε αυτή την περίοδο, παραμένει ένα ερωτηματικό», σχολίασε για να συμπληρώσει πως «οι εκπρόσωποι του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποχωρήσουν όταν τεθεί επίσημα σε εφαρμογή το Brexit».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Βέμπερ σημείωσε ότι το ΕΛΚ θέτει ως επίκεντρο την ασφάλεια των πολιτών ενώ ανέφερε ότι η Europol θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό FBI. Συμπλήρωσε, δε, ότι κατά την περίοδο ηγεσίας του Γιουνκέρ υπήρξαν μεγάλα επιτεύγματα για να διευκρινίσει πως η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί πλήρως: «Πετύχαμε πολλά στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Για την αύξηση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής κατά 10.000 έως το 2027 σημείωσε ότι θα πρέπει η διαδικασία να επισπευθεί και ο στόχος να επιτευχθεί εώς το 2022. «Να καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι και να δράσουμε αποφασιστικά», κατέληξε.
«Πετύχαμε πολλά στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα»
Μάλιστα, επιτέθηκε και στις ευρωσκεπτικιστές δυνάμεις τις οποίες κατηγόρησε για λαϊκισμό, σχέσεις με εξωτερικές δυνάμεις που απειλούν την Ευρώπη αλλά και έλλειψη απαντήσεων αναφορικά με τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα. «Ο Σαλβίνι είναι φίλος του Πούτιν. Αυτό είναι που προσφέρουν οι λαϊκιστές στην Ευρώπη. Εγωισμό αλλά όχι ευρωπαϊκές απαντήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι «το ερώτημα στο τραπέζι είναι αν σε αυτές τις εκλογές θα γυρίσουμε στον εθνικισμό και τον εγωισμό ή θα συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία». «Δεν είμαστε μόνο υπέρ της Ευρώπης αλλά και υπέρ της νηφαλιότητας και του συμβιβασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι αφοσιωμένος στην ενίσχυση των δυνάμεων του συμβιβασμού», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε και στο τραγικό περιστατικό στην Παναγία των Παρισίων εκφράζοντας την υποστήριξη όλων των Ευρωπαίων στον γαλλικό λαό και αναγνωρίζοντας τη σημασία του μνημείου για τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο πολιτισμό.