Σε νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στις τέσσερις κάλπες που θα στηθούν εντός του 2019, τη συσπείρωση που παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά και τη διαφαινόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. αλλά και την ψηφοφορία για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού αναφέρθηκε, με συνέντευξή της στα Parapolitika, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Φωτιάδη

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα σταθερό προβάδισμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Ποιο είναι το διακύβευμα για τις 26 Μαΐου;

Για τη Νέα Δημοκρατία ο στόχος είναι η ενίσχυση και η αύξηση των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν 2-3 περισσότερες έδρες από την προηγούμενη θητεία. Το πολιτικό διακύβευμα είναι η εμβάθυνση της Ε.Ε., η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, η διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος που ήρθε για να μείνει στην Ευρώπη και η ενίσχυση της θέσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αντιμετωπίζετε τις ευρωεκλογές ως μία άτυπη σφυγμομέτρηση για τις εθνικές εκλογές; Πότε πιστεύετε ότι θα πάμε σε εθνικές κάλπες;

Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει. Ο πρωθυπουργός, όπως και κάθε πρωθυπουργός που βρίσκεται σε αποδρομή, βεβαιώνει ότι θα γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να τις προκηρύξει ανά πάσα στιγμή. Σε ό,τι αφορά την πρώτη σας ερώτηση, πιστεύω ότι αποτελεί δείγμα και διαχρονικά πολιτικά έχει αποδειχθεί ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όταν προηγούνται, είναι ένα προανάκρουσμα για τις εθνικές εκλογές. Στην περίπτωσή μας και την πολιτικοοικονομική συγκυρία που συζητούμε όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι και οι τέσσερις κάλπες που θα στηθούν το 2019 θα έχουν ως νικητή τη Νέα Δημοκρατία. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι απόλυτα εφικτό να έχουμε αυτοδυναμία»

Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού φαίνεται να ταράζει όσο ποτέ την Ε.Ε. Υπάρχει σχέδιο για μια συντονισμένη αντίδραση;

Το σχέδιο είναι με δημοκρατικό τρόπο απέναντι σε αυτή την απειλή. Το μεταναστευτικό, οι διαφορετικές οικονομικές πολιτικές, η τρομοκρατία και διάφοροι εσωτερικοί κραδασμοί πράγματι έχουν ρίξει νερό στον μύλο της ακροδεξιάς. Δεν με ανησυχεί ότι θα είναι τέτοιες οι φωνές που να μας αποτρέψουν να σχηματίσουμε πλειοψηφίες για να διαμορφωθεί η επόμενη νομοθεσία σε επίπεδο οδηγιών και κανονισμών. Αν αυξηθούν οι φωνές, θα είναι μία δυσάρεστη νότα που, όμως, δεν θα ταράξει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Θεωρείτε ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας, εφόσον αυτή ολοκληρωθεί, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου ή συσπειρώσει την Ευρώπη των «27»;

Την έχει ήδη συσπειρώσει από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μετά. Έχω πει ότι διαισθητικά πιστεύω ότι δεν θα φύγουν και τώρα αυτή η θέση έρχεται να με δικαιώσει. Ο λαϊκισμός, που είναι κίνδυνος για την ενίσχυση των ακροδεξιών φωνών, επικράτησε και τώρα υπάρχει ένα μεγάλο και ενδεχομένως πλειοψηφικό ρεύμα της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο που θέλει να ξαναγίνει δημοψήφισμα. Με άλλα λόγια, μέχρι στιγμής, φεύγουν για να μείνουν. Η σωστή ανάγνωση λέει ότι όλα είναι ανοιχτά.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έθεσε ως αφετηρία της εκστρατείας την Αθήνα. Αντιμετωπίζεται αυτό ως κίνηση υψηλού συμβολισμού;

Ο Βέμπερ απαντά, κατ' αυτόν τον τρόπο, στους επικριτές του ότι δεν αγαπά την Ελλάδα. Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ένας φιλέλληνας και δίκαιος πρόεδρος στο μοίρασμα του λόγου και στις θέσεις του. Μία ιστορία που δεν είναι γνωστή είναι ότι, πριν ξεκινήσει η ιστορία του Brexit, η πλειονότητα των συναδέλφων μας αποκαλούσε τα Σκόπια με τον όρο «Μακεδονία». Εμείς διορθώναμε λέγοντας ότι είναι πΓΔΜ και το ίδιο έκανε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Βέμπερ τον συμβολισμό τον επεκτείνει και στη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλοι γνωρίζουν εδώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Αυτό δείχνουν οι μετρήσεις και αυτό επιθυμούν εδώ γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας νέος πολιτικός με κουλτούρα και μόρφωση ευρωπαϊκή αλλά και διάθεση να βρίσκεται η Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στις Βρυξέλλες όλοι γνωρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός»

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανέφερε το πρωί της Τρίτης ότι θα πρέπει να επισπευθεί η διαδικασία ενίσχυσης της Frontex και από το 2027 να ολοκληρωθεί το 2022. Επειδή το θέμα αφορά και την Ελλάδα, ποια είναι η γνώμη σας;

Έχει μεγάλη σημασία αυτό το θέμα. Η έδρα της καινούργιας συνοριακής ακτοφυλακής θα είναι στη Βαρσοβία και θα αποτελείται από 10.000 μόνιμα μέλη ενισχύοντας τα κράτη - μέλη και χωρίς να προσκρούει στο εθνικό δίκαιο. Μέχρι τώρα, θα έπρεπε να συνεργαστούμε με τα κράτη - μέλη πάνω σε θέματα φύλαξης των συνόρων. Αυτοί θα έχουν πλέον μόνιμη θέση. Αυτή η ενίσχυση είναι σταθερή και προσωπικά συμφωνώ με τον πρόεδρο ότι θα μπορούσαμε να συντομεύσουμε την υλοποίηση αλλά το πρόγραμμα προβλέπει σταδιακή ολοκλήρωση μέχρι το 2027.

Θεωρείτε, δηλαδή, ότι είναι υλοποιήσιμο ως το 2022;

Θεωρώ πως ναι. Αρκεί να υπάρχει βούληση διότι η υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχουν.

Γιατί απείχαν πολλοί ευρωβουλευτές από την ελληνική αντιπροσωπεία στη συζήτηση για την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας;

Δεν δόθηκε σωστή ενημέρωση και σας ευχαριστώ που μου επιτρέπετε να το ξεκαθαρίσω. Προ δεκαημέρου η πρωτοβουλία να έρθει προς συζήτηση η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ήταν από Έλληνες από όλες τις πολιτικές ομάδες ανεξάρτητα από τις ευρωομάδες μας. Χθες που ήρθε σε συζήτηση το θέμα, η πλειονότητα των συναδέλφων βρίσκονταν εκτός λόγω προεκλογικής εκστρατείας. Εγώ ήμουν εδώ μαζί με τους άλλους συναδέλφους, εκπροσωπώντας το ΕΛΚ και τη Νέα Δημοκρατία, και υπερψήφισα την πρόταση του Νότη Μαριά για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.