Άρση ασυλίας Λοβέρδου -Σαλμά και Φωκά ψήφισε η Βουλή
Δεκτό το αίτημα και των ίδιων των βουλευτών.
Την άρση της ασυλίας τριών βουλευτών αποφάσισε η Βουλή μετά από μια μακρά διαδικασία. Για την περίπτωση Λοβέρδου, η άρση ασυλίας αφορούσε στην υπόθεση Novartis, για τον Μάριο Σαλμά για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων, ενώ για τον Αριστείδη Φωκά για δικαστική υπόθεση με ιδιώτη.
Υπέρ της άρσης της ασυλίας τους τάχθηκαν και οι τρεις βουλευτές. Τελικά, στην περίπτωση Φωκά υπέρ της άρσης ψήφισαν 212, κατά 3 βουλευτές. Για τον Ανδρέα Λοβέρδο υπέρ ψήφισαν 213, έναντι 1 κατά και για τον Μάριο Σαλμά υπέρ ψήφισαν 209, έναντι 4 που τάχθηκαν κατά.
Πώς κύλησε η συνεδρίαση
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Φωκάς, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές να άρουν την ασυλία του, ώστε να αποδείξει στο δικαστήριο ότι είναι αθώος, όπως έχει ήδη πράξει η σύζυγός του.
Ακολούθησε στο βήμα της Βουλής, ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος θύμισε αρχικά ότι στα 20 χρόνια που εκλέγεται βουλευτής, είναι η πρώτη φορά που ζητείται άρση της ασυλίας του. Σχετικά με το αίτημα, είπε ότι όλα έγιναν νόμιμα.
«Πρόσωπο με πρόσωπο θα συντρίψω την σκευωρία», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από βήματος της Βουλής και τόνισε ότι ζητά την άρση της ασυλίας του προκειμένου «να καθίσουν όλοι οι υπεύθυνοι αυτής της σκευωρίας στο σκαμνί. Θέλω οπωσδήποτε να μην υπάρχει ούτε σε έναν πολίτη η εύλογη αμφιβολία για το τί ακριβώς έχει συμβεί στο πεδίο της Υγείας επί κυβερνήσεως του κόμματός μου, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Παπαδήμου, αλλά και μετά που το κόμμα μας συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά».
Το λόγο έλαβε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για φαρσοκωμωδία, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Πετσίτη. Κλείνοντας την ομιλία του και αφού θύμισε τα γεγονότα του 1989 είπε ότι ο φαύλος κύκλος θα σπάσει μόνο μετά από τις εκλογές.
Κρύφτηκαν οι Πολάκης και Καμμένος
Πολάκης και Καμμένος κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για να μην αρθεί η ασυλία τους. Ο Πάνος Καμμένος με επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ζήτησε να μετατραπεί η δικογραφία στην μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση να μην έρθει με το αίτημα για άρση ασυλίας, αλλά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ουσιαστικά ο Πάνος Καμμένος ζήτησε να μην αρθεί η βουλευτική του ασυλία, υποστηρίζοντας ότι τα «καταγγελλόμενα» τελέστηκαν την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για να ισχύσουν όσα ζητά, πρέπει το αδίκημα να έχει σχέση με τα υπουργικά καθήκοντα κάτι που αναφέρει και ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι τα «καταγγελλόμενα» τελέστηκαν την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καμμένος ζητά να μην αρθεί η ασυλία του. Το είχε πράξει και σε υπόθεση που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη στο παρελθόν και τότε είχε προκαλέσει την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που τον κατηγόρησε ότι κρύβεται αλλά και από την ίδια την πρώην υπουργό.
Θυμηδία προκαλεί ωστόσο όχι μόνο η στάση και οι αιτιολογίες που προβάλλει ο Πάνος Καμμένος αλλά και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βάζει «πλάτη» για ακόμα μία φορά στον άνθρωπο με τον οποίον μοιραζόταν επί 4 και πλέον χρόνια την εξουσία. Ο πρώην υπουργός κρύβεται πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που τόσα χρόνια φώναζε ότι πρέπει να καταργηθεί και που ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν την κατάργησή του πριν από λίγες εβδομάδες, στην ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επικαλείται το νόμο περί ευθύνης υπουργών για να μην αρθεί η ασυλία του. Σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, οπότε και η πλειοψηφία της Επιτροπής είχε γνωμοδοτήσει κατά της άρσης ασυλίας του, η αντιπολίτευση τον είχε κατηγορήσει ότι κρύβεται πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και είχε επικρίνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι του έριξαν «σωσίβιο».
Γιάννης Κουρτάκης: Φοβάται ο Καμμένος - Εγώ θα τον περιμένω
Αλλά και ο Παύλος Πολάκης κρύφτηκε πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, έδωσε το «παρών» και μίλησε για φθηνό αντιπερισπασμό μπροστά σε αυτά που έρχονται.
Μιλώντας μάλιστα και στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Πολάκης είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ έπιασα τον κλέφτη κι εκείνος μου έκανε μήνυση γιατί τον έβρισα».