Κουράκης κατά Γαβρόγλου για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Απόσυρση διάταξης ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Εσωκομματικά πυρά δέχεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Η κριτική εστιάζει στο άρθρο 98 που αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους κολεγίων αντίστοιχα με εκείνα των αποφοίτων ΑΕΙ.
Ο βουλευτής του κόμματος Τάσος Κουράκης ζήτησε την απόσυρση της διάταξης υποστηρίζοντας ότι «διολισθαίνουμε σε μια de facto παράκαμψη του άρθρου 16».
«Θα ήθελα να κλείσω εκφράζοντας την ανησυχία μου για τις ρυθμίσεις που εισάγει το άρθρο 98 για τα κολλέγια. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ώστε να μη διολισθήσουμε σε μια de facto παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος. Να μην επιτρέψουμε μια αυτόματη πρόσβαση σε επαγγελματικά δικαιώματα επιστημόνων στα πτυχία των κολλεγίων» επισήμανε χαρακτηριστικά εξηγώντας:
«Με τον τρόπο που το κάνουμε αναγνωρίζουμε κάποιος ο οποίος έχει σπουδάσει σ’ ένα κολλέγιο στην Αγγλία μέσα από έναν οργανισμό πιστοποίησης να αποκτήσει την πιστοποίηση αυτή. Αλλά ξέρετε ότι είναι άλλο πράγμα αυτό κι άλλο να εγγραφεί στα επαγγελματικά επιμελητήρια της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, που είναι μια άλλη διαδικασία.
Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να εργαστεί μέσω άδειας αυτών των επιμελητηρίων, ναι βεβαίως, πραγματικά τότε να έρθει και στην Ελλάδα. Αλλά όχι έτσι όπως το βάζουμε. Δηλαδή, να έχει καταργηθεί το ΣΑΕΠ, το οποίο είχε κάποιες διαδικασίες και εξετάσεις, και στη θέση του να έχουμε έναν άλλον φορέα που θα παίρνει την πιστοποίηση από τον ξένο οργανισμό και σύμφωνα με το εδάφιο 5 μετά την έκδοση της βεβαίωσης αυτής.
Διαβάζω επί λέξει: «ο αιτών δικαιούται να ασκεί το οικείο επάγγελμα σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η δε αρμόδια επαγγελματική οργάνωση ή αρμόδια διοικητική αρχή υποχρεούται χωρίς καθυστέρηση να ενεργήσουν την εγγραφή αυτή»».
Ο κ. Κουράκης κλείνοντας την κριτική ζήτησε την απόσυρση του επίμαχου άρθρου σημειώνοντας «πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη με την οποία προβλέπεται η υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων συλλόγων επιμελητηρίων να εγγράφουν στα μητρώα τους τους αποφοίτους κολλεγίων και να τους εκχωρούν επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς καμία διατύπωση. Νομίζω ότι αν περάσει αυτή η διάταξη, δεν θα έχει νόημα για κάποιον να σπουδάσει ιατρική ή νομική στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αφού θα έχει ανοιχτή πρόσβαση στο συγκεκριμένο επάγγελμα μέσα από το κολλέγιο. Να το δούμε, γιατί νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι κινούμαστε οριακά έως ότου έχουμε διολισθήσει στην ανατροπή του άρθρου 16».