«Ναι» στην ΕΕ - «Όχι» στο πολιτικό σύστημα δείχνει το Ευρωβαρόμετρο
Τι προκύπτει από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο πριν τις κάλπες των Ευρωεκλογών
Το 62% των Ελλήνων πολιτών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ σε περίπτωση που γινόταν σήμερα δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2019. Το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών είναι 68%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν τα στοιχεία στις ηλικίες 15-24 με το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών να ανέρχεται στο 72% ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 75%.
Παρά την επιθυμία των πολιτών όμως να παραμείνουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σε γενικό επίπεδο τα πράγματα δεν κινούνται στην σωστή κατεύθυνση είτε στην ΕΕ είτε στη χώρα τους.
Θετικά εμφανίζονται από την άλλη τα στοιχεία για το κατά πόσο οι πολίτες βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ με το 61% των ερωτηθέντων να εμφανίζεται θετικό ενώ το 57% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί, τρεις μονάδες πάνω από το Ευρωβαρόμετρο του Σεπτεμβρίου του 2018.
Παρόλα αυτά οι προτεραιότητες των πολιτών δείχνουν σύμφωνα με τα στοιχεία ότι έχουν μεταβληθεί περαιτέρω τους τελευταίους έξι μήνες. Η οικονομία και η ανάπτυξη με ποσοστό 50% και η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων με ποσοστό 49% είναι τώρα στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενες από τη μετανάστευση (44%) και την κλιματική αλλαγή (43%), ενώ η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πέφτει στην πέμπτη θέση με 41%. Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας το οποίο εμφανίζεται αυξημένο κατά 5 μονάδες συγκριτικά με το Σεπτέμβριο του 2018.
Από τα αποτελέσματα του νεώτερου Ευρωβαρόμετρου, προκύπτει επίσης η δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι στο πολιτικό σύστημα με το ποσοστό των 50% των Ελλήνων να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα με το αντίστοιχο ποσοστό στα υπόλοιπα κράτη-μέλη να ανέρχεται στο 30%. Τέλος, το 52% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει ότι δεν θα ψήφιζε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί πιστεύει ότι με την ψήφο του δεν θα αλλάξει τίποτα.