«Θα τα πούμε στις αρχές Μαΐου», είναι το μήνυμα που στέλνουν από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο στην Αθήνα, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει τις πιέσεις προς το υπουργείο Οικονομικών για ένα «γενναίο» πακέτο παροχών, που θα μπορέσει να ανακόψει τη δημοσκοπική κατρακύλα της κυβέρνησης.

Οι ανακοινώσεις της Eurostat ξεσήκωσαν θύελλα ενθουσιασμού στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, καθώς εκτιμάται ότι το πλεόνασμα-μαμούθ του 2018, έστω κι αν εξασφαλίστηκε από τη φοροεπιδρομή διαρκείας στα μεσαία εισοδήματα και το «τσεκούρι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, που ούτε λίγο ούτε πολύ πασχίζει να ανακοινώσει προεκλογικές παροχές που χωράνε σε πλεόνασμα... 6%!

Στο υπουργείο Οικονομικών κρατάνε πιο χαμηλά τους τόνους, ωστόσο γνωρίζουν ότι η πρώτη κόντρα με τους Ευρωπαίους -με αφορμή την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου- για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 και, πολύ περισσότερο, του 2020 δεν είναι η «επικίνδυνη», αφού το τελικό σχέδιο του επόμενου Προϋπολογισμού και οι αναγκαίοι συμβιβασμοί με την τρόικα θα συμβούν μετά τις εθνικές εκλογές. Η αποτίμηση του περσινού πλεονάσματος δείχνει ότι διαμορφώθηκε στο 4,29% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,5 δισ. ευρώ πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 3,5% και περίπου 570 εκατ. ευρώ από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού.

Αν συνυπολογίσει κανείς τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια (1,5 δισ. ευρώ ακαθάριστα - 800 εκατ. ευρώ «καθαρό» δημοσιονομικό κόστος) και το μέρισμα των περίπου 800 εκατ. ευρώ, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 διαμορφώθηκε στο 5,2% του ΑΕΠ (net) ή 5,6% του ΑΕΠ (gross)! Με αυτά τα νούμερα ανά χείρας, το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει οδηγία από το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο να πείσει τους θεσμούς ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις, αλλά και να «χτίσει» ένα ευμέγεθες «πακέτο» παροχών, που δεν θα εξαντλείται στη διατήρηση του αφορολογήτου, αλλά θα φτάνει μέχρι τη μείωση του ΦΠΑ!

Δυσφορία

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για όλον αυτόν τον σχεδιασμό οι Βρυξέλλες έχουν πλήρη άγνοια και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει προβληματισμός ή και δυσφορία γι’ αυτό το κλίμα παροχολογίας, που ξεπερνά το πλαίσιο της προεκλογικής «εκεχειρίας». Η πρώτη κρούση πιθανώς θα γίνει στο Euroworking Group της 2ας Μαΐου, αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα στις 6 του μήνα. Πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι ενόψει ευρωεκλογών οι τόνοι -τουλάχιστον από την πλευρά των εκπροσώπων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM- θα κρατηθούν χαμηλά, ενώ, ακόμα κι αν καταγραφούν διαφωνίες, η οδηγία είναι να μη «σηκωθούν» στον Τύπο.

Ωστόσο, η στάση που θα κρατήσει η Αθήνα δεν θα είναι ανάλογη, καθώς η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να σηκώσει «μπαϊράκι» και να προμοτάρει ένα «βαρύ» πακέτο παροχών, ακόμα κι αν είναι ανέφικτο, αφού μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο.

Οποιος μπει στη διαδικασία να «μαζέψει» τις ελαφρύνσεις που «φωτογραφίζει» η κυβέρνηση θα μείνει με ανοικτό το στόμα: 1. Διατήρηση αφορολογήτου: 1,920 δισ. ευρώ το 2021 και 2,058 δισ. ευρώ μετά το 2021, 2. Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%: 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά το 2020, 3. Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς: 368 εκατ. ευρώ το 2020 και 613 εκατ. ευρώ από το 2021 και μετά, 4. Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ: 209 εκατ. ευρώ, 5. Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις: 150-180 εκατ. ευρώ, 6. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ, 7. Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%: περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Η... σούμα βγάζει πάνω από 4,2 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μιλάμε για ένα πλεόνασμα που ξεπερνά το 5,5%, ενώ, αν συνυπολογίσει κανείς τη διάθεση για μόνιμη «13η σύνταξη», τότε το πλεόνασμα θα πρέπει να «ξεχειλώσει» έως το 6% ή και πιο πάνω. Οι κυβερνητικές φωνές «κάνουμε ό,τι θέλουμε, δεν είμαστε σε πρόγραμμα» δύο πράγματα σημαίνουν: είτε ότι κάποιοι εξακολουθούν να έχουν άγνοια των αυστηρών κανόνων μεταμνημονιακής επιτήρησης, παρά τα αλλεπάλληλα διαπραγματευτικά ατυχήματα, είτε ότι η κόντρα με την τρόικα είναι επιθυμητή, προκειμένου να στηθεί σκηνικό εθνικών εκλογών στην αρχή του καλοκαιριού.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 26/4/2019