Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για τους πολλούς
Συνέχισε τα πυρά του κατά του πρόεδρου της ΝΔ, βλέποντας την ήττα να πλησιάζει
Επίθεση εναντίον της Ν.Δ. και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Αιγάλεω, μιλώντας για σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων στις εκλογές.
«Ο κόσμος τους, ο κόσμος των ελίτ, είναι η Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της χρεοκοπίας. Είναι η Ελλάδα στην οποία υποφέρουν οι πολλοί για να καλοπερνούν οι λίγοι. Τη ζήσαμε αυτή την Ελλάδα, στο πετσί μας» ανέφερε και πρόσθεσε: «Όταν έκλειναν σχολεία και νοσοκομεία, την ώρα που έκαναν δωράκια στις πολυεθνικές του φαρμάκου. Όταν μείωναν 30% τον κατώτατο μισθό, για να κάνουν τα χατίρια των βιομηχάνων. Όταν πετσόκοβαν τις συντάξεις και διέλυαν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για να στείλουν πελατεία στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όταν φόρτωναν τα βάρη της κρίσης στους πολλούς και ενίσχυαν την προκλητική φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, των βιομηχάνων, των καναλαρχών, των ολιγαρχών αυτού του τόπου».
Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να μην τον γιουχάρουν αλλά να του πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία του στη ζωή, διότι όσο και να τον συμβουλεύουν οι επικοινωνιολόγοι του, του ξεφεύγουν στις τελευταίες συνεντεύξεις και δεν το κρύβει ποια είναι η Ελλάδα που οραματίζεται, το σχέδιο του και το πρόγραμμά του.
Εν συνεχεία επισήμανε ότι «ο κόσμος των πολλών δεν τον αφορά τον κ. Μητσοτάκη, του είναι ούτως ή άλλος ξένος, αλλά του είναι και ασήμαντος» και απευθυνόμενος στους πολίτες του Αιγάλεω σημείωσε ότι «δεν σας ξέρει και δεν τον ενδιαφέρει να σας μάθει». Ακολούθως τόνισε ότι «δεν ξέρει και δεν τον ενδιέφερε ποτέ να μάθει πως ζείτε, ποιες είναι οι αγωνίες σας, ποια τα όνειρα σας. Στις λαϊκές γειτονιές, οι άνθρωποι γι' αυτόν είναι απλοί αριθμοί σε λογιστικά φύλλα. 'Άνθρωποι που η κοινωνική τους καταγωγή και ο τόπος που μεγάλωσαν ορίζει αμετάκλητα και την θέση τους σε αυτή την κοινωνία. Γι' αυτό και ο άνθρωπος, μίλησε για τα νέα παιδιά στο Περιστέρι που γίνονται ψυκτικοί».
Και πρόσθεσε: «δεν ήταν τυχαίο που στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη ένας νέος που θέλει να γίνει ψυκτικός είναι από το Περιστέρι και όχι στην Εκάλη ή την Πολιτεία ή το Πανόραμα της Βούλας».
Συνεχίζοντας τα πυρά του κατά του πρόεδρου της ΝΔ τόνισε «έχει μια πολύ σαφή θέση στο μυαλό του για το ποια είναι η θέση και ο προορισμός του καθενός σε αυτή τη χώρα. Έχει σαφή αντίθεση με την ίδια την ιδέα της κοινωνικής κινητικότητας που αποτέλεσε το υπόβαθρο της συλλογικής προόδου για την ελληνική κοινωνία από τον πόλεμο και μετά», και συνέχισε: «Γιατί η Ελλάδα που βρήκε ξανά περπατησιά και όρθωσε ξανά το ανάστημα της μετά τα δύσκολα χρόνια, δεν ήταν δημιούργημα της αριστοκρατίας και των ελίτ της. Η Ελλάδα αναγεννήθηκε από τα παιδιά των αγροτών στη Λάρισα που έγιναν γιατροί. Από τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο που έγιναν μηχανικοί. Από τα παιδιά των λιμενεργατών του Πειραιά που έγιναν επιστήμονες. Από τα παιδιά των μεροκαματιάρηδων στο Περιστέρι που έγιναν δικηγόροι. Αυτό ήταν το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που δεν έσπασε ποτέ. Και δεν θα σπάσει ούτε τώρα από τη νεοφιλελεύθερη μανία του κ. Μητσοτάκη». «Εδώ λοιπόν βρίσκεται η διαφορά μας», συμπλήρωσε.
Υποστήριξε πως «δεν έχουμε όλοι σε αυτό τον τόπο το ίδιο όραμα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το κρύβει. Είναι συνεπής με τα συμφέροντα της τάξης του, με τον κόσμο που θέλει να εκπροσωπήσει. Ο κόσμος των πολλών δεν τον αφορά».
Θέτοντας τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δυο κόμματα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ο δικός μας κόσμος είναι η Ελλάδα των πολλών, που αποκαθιστά αδικίες, επουλώνει τις πληγές της κρίσης, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, ανακτά την κυριαρχία της και ξεμπερδεύει με τις προσταγές και τους καταναγκασμούς των τεχνοκρατών της τρόικα και του ΔΝΤ, επενδύει στους ανθρώπους της, δίνει δυνατότητες και ευκαιρίες στη νέα γενιά» και εν συνεχεία παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση το διάστημα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.
Αναγνώρισε ότι «υποχρεωθήκαμε σ' ένα δύσκολο συμβιβασμό τον Ιούλιο του '15, ήταν αναγκαίος ο συμβιβασμός. όμως δεν ερωτευτήκαμε εμείς τα μνημόνια», υπογράμμισε πως «το πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι καταφέραμε μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές καταφέραμε και σημαντικές νίκες για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια.» και διαβεβαίωσε ότι «δεν πετάμε στα σύννεφα. Ξέρω ότι οι πολλοί περνούν ακόμα δύσκολα. Έχουμε όμως αποδείξει ότι η έγνοια είναι σ'αυτούς».
Επισήμανε ότι «το σημαντικότερο που κάναμε στην υγεία είναι ότι βάλαμε ένα τέλος στο πάρτυ της διαπλοκής, στο πάρτυ της σπατάλης, στο πάρτυ της διαφθοράς».
Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξή του στην περιφερειάρχη Αττικής και εκ νέου υποψήφια Ρένα Δούρου, λέγοντας ότι «πολεμήθηκε από συγκεκριμένη μερίδα των μέσων ενημέρωσης όσο κανένας άλλος περιφερειάρχης ή υπερνομάρχης» και σημείωσε: «Όμως η Ρένα πρέπει να κριθεί για τα έργα της, για τους πόρους που έδωσε στους φτωχότερους δήμους της Αττικής και όχι για τα ρουσφέτια που δεν έκανε στα γνωστά συμφέροντα που την έβαλαν στη μπούκα. Και έκανε πολλά έργα σε όλη την Αττική».
Και διατύπωσε την πεποίθηση ότι «γι' αυτό η Ρένα θα είναι στο τιμόνι της Περιφέρειας για τα επόμενα 4 χρόνια. Γιατί στο τέλος μιλάει το έργο και όχι η προπαγάνδα». «Τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο για την επόμενη μέρα είναι ο οδοδείκτης για την Ελλάδα των πολλών», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Επιτιθέμενος εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο κόσμος ακούει τις τελευταίες μέρες τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται στις ανατριχιαστικές ιδέες που έχει για την χώρα. Σήμερα μας είπε να βάλουμε τους δημόσιους λειτουργούς να δουλεύουν για χάρη των ιδιωτών» και απαντώντας στην κριτική για τα επιδόματα είπε «ας το καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης. Τα επιδόματα δεν είναι ελεημοσύνη. Είναι κοινωνική δικαιοσύνη».
«Ο κόσμος ακούει σχεδόν κάθε μέρα τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται στις ανατριχιαστικές πτυχές του σχεδίου του για τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και μιλώντας για το 7ημερο εργασίας είπε: «Κάποιοι νομίζαμε ότι το τερμάτισε προχθές με το 7ήμερο εργασίας, σήμερα, στην εκπομπή του φίλου μας του κ. Πορτοσάλτε απέδειξε ότι έχει κι άλλα να προσθέσει»,
Αναφερόμενος στο θέμα της Υγείας τόνισε ότι «μας ανακοίνωσε μια νέα καινοτομία για τη δημόσια υγεία: Να μην αγοράζουν λέει εξοπλισμό τα δημόσια νοσοκομεία. Περιττές σπατάλες άλλωστε. Αλλά να νοικιάζουν για παράδειγμα μαγνητικούς τομογράφους από ιδιώτες. Και να βάλουμε τους δημόσιους λειτουργούς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δουλεύουν για χάρη των ιδιωτών. Και να παίρνουν και μπόνους οι τυχεροί. Να βάλουμε δηλαδή αυτούς που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και ιδιαίτερα στην υγεία δεν επαρκούν για τις ανάγκες αλλά ο κος Μητσοτάκης δε θέλει προσλήψεις, μόνο αποχωρήσεις, να τους βάλουμε να δουλεύουν για τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Δε λέω, καλό το ντιλ με τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και τους κλινικάρχες, αλλά όχι στη πλάτη των Ελλήνων φορολογουμένων κύριε Μητσοτάκη. Όχι στη πλάτη των πολλών».
Στο ίδιος μήκος κύματος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη αδικεί κατάφωρα τους πολλούς για να ευνοήσει τα συμφέροντα των λίγων. «Δεν κατηγορούμε τον κ. Μητσοτάκη επειδή μεγάλωσε και ανήκει στις ελίτ, αυτό είναι που του δημιουργεί ένα πρόβλημα κατανόησης, αλλά δεν τον κατηγορούμε για αυτό, τον κατηγορούμε γιατί το πρόγραμμά του αδικεί κατάφωρα τους πολλούς για να ευνοήσει τα συμφέροντα των λίγων», είπε ο κ. Τσίπρας.
Και επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να καταργήσει το οκτάωρο και τις αργίες για να κερδίζουν περισσότερα οι μεγαλοεργοδότες. Θέλει να διαλύσει το ασφαλιστικό για να κερδίζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θέλει να μειώσει το προσωπικό στην υγεία για να δώσει υπηρεσίες σε ιδιώτες, προκειμένου να κερδίζουν περισσότερα αυτοί. Και θέλει να καταργήσει και τα επιδόματα γιατί τα θεωρεί περιττό κόστος για το δημόσιο προϋπολογισμό».
Ακόμα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «χονδροειδές ψέμα» τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη. Επικαλέστηκε γι αυτό τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που όπως είπε «δείχνουν ότι την πενταετία 2010-2014 ανήλθαν σε 822.000 οι συμπολίτες μας που ανήκαν στη μεσαία τάξη, έπεσαν από αυτή τη βαθμίδα προς τα κάτω, λόγω τεράστιας απώλειας εισοδήματος, πάνω από 5.000 ευρώ ανά οικογένεια», ενώ για τη διετία 2015-2017, της κυβέρνησης Τσίπρα η ροή αναστράφηκε και 127.000 πολίτες επέστρεψαν στην εισοδηματική βαθμίδα της μεσαίας τάξης.
«Οσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο θα γίνεται πιο σαφές το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών, που αν και ευρωπαϊκές μοιάζουν περισσότερο με εθνικές», δήλωσε και σημείωσε «έχει έρθει η ώρα να πάρουμε την πατρίδα στις πλάτες μας. Εχει έρθει η ώρα των πολλών».