Τάζουν μέχρι και επαναφορά ΕΚΑΣ ενώ οι δανειστές απειλούν με κυρώσεις
Το «Ευκλείδη, δώσ' τα όλα» εν όψει εκλογικής συντριβής δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας και τις ανοχές των Ευρωπαίων
Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τόσο γιγαντώνεται το εμπόριο ελπίδας από πλευράς Μαξίμου για να αποφευχθεί η συντριβή στις εκλογές, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Και αν ακόμα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να χαρακτήρισει την κάλπη της 26ης Μαΐου ως «αποτύπωση τάσης», από το βήμα της Βουλής οι υπουργοί του μοιράζουν απλόχερα υποσχέσεις για μελλοντικές ελαφρύνσεις.
Μεταξύ άλλων, τώρα τάζουν ακόμα και επαναφορά του ΕΚΑΣ που έκοψαν, αυξάνουν το ακατάσχετο όριο για όσους είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις των οφειλών τους, αλλά και για τα χρέη των επιχειρήσεων υπόσχονται περισσότερες δόσεις.
Όσο για το ΕΚΑΣ: Επί ΣΥΡΙΖΑ οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν από το 2015 το ποσό των 7.464 ευρώ: 230 ευρώ το 2015, 35 ευρώ μηνιαίως το 2018 και 12 ευρώ μηνιαίως το 2019...
Η παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα με ακατάσχετους ρυθμούς προκειμένου να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα εν όψει εκλογών -είτε τον Οκτώβριο, είτε πιο νωρίς αφού το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης δεν αποκλείεται- προβληματίζουν έντονα τους Θεσμούς και ήδη στέλνουν αρνητικά μηνύματα προς την Ελλάδα.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποδέχθηκαν τα μέτρα και τις δεσμεύσεις Τσίπρα με προβληματισμό και εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ακόμη για να θέσει τόσο υψηλούς στόχους παροχών.
Στη συνέχεια διάφορων διαρροών που είδαν το φως της δημοσιότητας περί του κινδύνου κυρώσεων προς την Ελλάδα λόγω της ενδεχόμενης παραβίασης των συμφωνηθέντων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης κατέστησε σαφές πως οι Βρυξέλλες αλλά και διάφορα κράτη-μέλη δεν βλέπουν με καλό μάτι τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας και τα σχετικά σενάρια.
Κύρια εστία διαφωνίας είναι η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού που θα περιέχει πόρους ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που θα καλύπτουν τη διαφορά σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
«Υπάρχει ανησυχία για αυτά που έχουν ανακοινωθεί, ανησυχία για το αν οι Έλληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ενόψει του Eurogroup της 16ης Μαΐου.
Ο ίδιος, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, διασαφήνισε πως παρότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συζήτησης, οι υπουργοί αναμένεται να θέσουν ερωτήματα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις παροχές που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε κοινοβούλια κρατών-μελών να συνδεθεί η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ με την ανακοίνωση των παροχών και να μην δοθεί η ανάλογη έγκριση.