Public Issue: Από 11 ως 12 μονάδες η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές
Πολύ πιθανό η ψαλίδα να προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα
Νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά που μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 12 μονάδες «βλέπει» η γνωστή εταιρία Public Issue. Αυτό εκτιμά ο Γιάννης Μαυρής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ερευνών και ο Γιώργος Συμεωνίδης, αναλυτής στατιστικών υποδειγμάτων της Public Issue.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνάς τους όπως τα καταγράφουν σε κοινό τους άρθρο είναι τα εξής:
1) Τα ποσοστά των δύο σημερινών μεγαλύτερων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) στις ευρωεκλογές, αναμένεται να είναι αισθητά χαμηλότερα, από τα αντίστοιχα που θα κέρδιζαν, αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές. Το συμπέρασμα αυτό συνάδει με τα ιστορικά δεδομένα του συνόλου των προηγούμενων ευρωεκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το εκλογικό του ποσοστό κατά 9,8% και η ΝΔ κατά 5%, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, που είχαν προηγηθεί κατά 8 μήνες.
2) Στις προσεχείς ευρωεκλογές, η ΝΔ είναι αρκετά πιθανό να υπερβεί το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%, ενώ η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλότερα, μέχρι σήμερα, καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτου/δεύτερου κόμματος, σε ευρωεκλογές.
3) Η αναμενόμενη ευρωεκλογική διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται, κατά 2%-5%, της εκτιμώμενης -σήμερα- διαφοράς στη βουλευτική επιρροή τους. Συνεπώς, η διαφορά που θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές είναι λάθος να συγκριθεί με τη διαφορά που καταγράφουν δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με το Γιάννη Μαυρή και το Γιώργο Συμεωνίδη, το ποσοστό της ΝΔ αναμένεται να κυμανθεί στις ευρωεκλογές, από 30% έως 35% και του ΣΥΡΙΖΑ από 18% έως 24%.
«Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε όλες τις προηγούμενες ευρωεκλογές η ΝΔ σημείωσε ποσοστό άνω του 30%, με εξαίρεση την αναμέτρηση του 2014 (Πίνακας 1). Όμως, το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Υπενθυμίζεται, ότι η ΝΔ κατάφερε να κερδίσει μόλις το 27,8% του εκλογικού σώματος, στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από εκείνο που καταγράφει σήμερα στη διευκρινισμένη ψήφο όλων των άξιων λόγου δημοσκοπήσεων», σημειώνει η ανάλυση των ερευνητών.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναστρέψει μια τέτοια διαφορά μέχρι τις εθνικές εκλογές; «Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, από τις τέσσερις περιπτώσεις (1984, 1999, 2009, 2014), που οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν κατά το αμέσως προηγούμενο –των αντίστοιχων εθνικών αναμετρήσεων– έτος, στις τρεις από αυτές, ο νικητής των ευρωεκλογών κέρδισε και τις μετέπειτα βουλευτικές εκλογές. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι βουλευτικές του 2000, οι οποίες καθορίσθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, από την –μοναδική και ανεπανάληπτη- άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου», σημειώνουν τα κορυφαία στελέχη της Public Issue.