Εναρξη εργασιών για το νέο Τατόι το 2022
Το δύσκολο εγχείρημα της υπουργού Πολιτισμού, η αναζήτηση ιδιωτών χορηγών και το πρότζεκτ αγρόκτημα - παραδοσιακή γεωργία
Την εκτίμηση τόσο για το κόστος, όσο και τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζονται για να αρχίσουν τα σχέδια αξιοποίησης των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι, ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από την Διεύθυνση Προστασίας Νεώτερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, το μεσημερι της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου.
Η κατάσταση του νέου Τατοϊου και το σχέδιο είναι ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που έχει κληθεί να αναλάβει από τον Ιούλιο το ΥΠΠΟΑ.
Αυτή την περίοδο τρέχουν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της υδροδότησης καιτης ηλεκτροδότησης του κτήματος, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να αποκατασταθεί και η αποχέτευση.
Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να εγκατασταθεί άμεσα εργοτάξιο στο κτήμα, ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα υπάρξει ανάδοχος για τις μελέτες προς έναρξη (αρχιτεκτονικές, μηχανολογικές και στατικές).
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Βάσει του ισχύοντος νόμου, η απαιτούμενη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 ώστε τον Μάιο του ίδιου έτους να δημοπρατηθεί το έργο.
Οι σωστικέςπαρεμβάσεις κρίνονται αναγκαίες, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω τοκτήριο μέχρι την ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, οδιαγωνισμός της οποίας, προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο 2019 και βρίσκεται στην τελική φάση επιλογής αναδόχου.
Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο βλέπει την έναρξη των εργασιών να οδεύει προς τον Ιανουάριο του 2022.
Παράλληλα, αναμένεται να αρχίσουν και οι μουσειολογικές μελέτες, αφού αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός των κινητών αντικειμένων, τα οποία θα ανοιχτούν σε toll (περίπου 11.000 τ.μ.) προκειμένου να καταμετρηθούν και να συντηρηθούν από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων.
Οσον αφορά στην κάλυψη του κόστους της εγκατάστασης των toll, έχει αναζητηθεί ιδιώτης χορηγός από το υπουργείο και όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε η κ. Μενδώνη στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να οριστεί ο αρμόδιος φορέας. Καθώς εκείνος θα έχει συντονιστικό ρόλο μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, υπηρεσιών και δήμων.
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΕ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξαν σημαντικά βήματα παρά μονάχα ελήφθησαν κάποια σωστικά μέτρα όπως η αποκατάσταση στις στέγες.
Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε δηλώσει πως το 2018 είχε εξασφαλιστεί από εθνικούς πόρους η χρηματοδότηση για το ανάκτορο και πως δεσμεύτηκε περίπου 1 εκατ. Ευρώ για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης.
Η κ. Μενδώνη βλέπει ως ιδανικότερη αξιοποίηση τη λειτουργία αγροκτήματος για αυτό και επιμένει στην συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Θεωρεί απαραίτητη την παρουσία ξενοδόχων και οινοπραγωγών που με την τεχνογνωσία τους θα μπορούν να διαχειριστούν (υπό διαφανείς διαδικασίες) το νέο Τατόι.
Εχει ήδη ζητήσει από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στο κτήριο της οικίας Αρχικηπουρού,για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, καθώς και την επίσπευση διαδικασιών για την αποδοχή της δωρεάς εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου των εγκεκριμένων μελετών τριών κτηρίων: της οικίας Φροντιστή, του Βουτυροκομείου και του κτηρίου των Τηλεπικοινωνιών.
Βασικός στόχος είναι να αναδειχθεί το ιδιαίτερο οικοσύστημα του Τατοΐου αλλά και να επιτευχθεί η αναβίωση των παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων του πρώην βασιλικού κτήματος. Ηδη, έχει ανατεθεί η εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης με χορηγία από το Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.