Ο Θράσος Ειρήνης καλλιτεχνικός σύμβουλος του Half Note μίλησε στο «Secret», στο ένθετο Πολιτισμού της εφημερίδας Παραπολιτικά για τη σχιζοφρενική περίοδο που βιώνει το 40 ετών αγαπημένο αθηναϊκό στέκι των μουσικόφιλων.

Δραματικές είναι οι συνέπειες στον τομέα πολιτισμού και ψυχαγωγίας από την έκτακτη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα εξαιτίας του κοροναϊού.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις η ομάδα της μουσικής σκηνής Half Note, ενός από τους πιο καταξιωμένους χώρους στη μουσική στην οποία έρχονται τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μουσικής.

«Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και αφορά όλους μας, όχι μόνο τον μικρόκοσμο του κλάδου. Οι οικονομίες όλου του κόσμου καταστρέφονται αυτή την στιγμή και δεν γνωρίζουμε το τι θα ακολουθήσει», είπε σε επικοινωνία του με την στήλη του Πολιτισμού (ΠΑΡΑΠΟΛΤΙΚΑ/ Ένθετο Secret) ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του Half Note, Θράσος Ειρήνης.

«Η κίνηση στις προσελεύσεις είχε αρχίσει να δείχνει πολύ ανησυχητική από τα μέσα Φεβρουαρίου που παρατηρήθηκαν οι πρώτες ακυρώσεις σε κρατήσεις. Επειδή ο χώρος λειτουργεί με τηλεφωνικές κρατήσεις, είχαμε την δυνατότητα να καταγράφουμε τις αντιδράσεις του κόσμου σε σχέση με το ενδεχόμενο να πάει να ψυχαγωγηθεί», αποκάλυψε εξηγώντας πως προς το τέλος του μηνός είχαν πυκνώσει οι ακυρώσεις σε τέτοιο βαθμό που το όποιο έσοδο από εισιτήρια και μπαρ αδυνατούσε να καλύψει ακόμα και τα έξοδα του προσωπικού.

«Οι τελευταίες δύο εβδομάδες (σ.σ. πριν το κλείσιμο) ήταν εξόχως "σχιζοφρενικές" γιατί ενώ γνωρίζαμε το απολύτως θεμιτό ζήτημα του φόβου, να εκτεθεί κάποιος σε ένα κλειστό χώρο και ενώ τα έσοδα θα δικαιολογούσαν το κλείσιμο της επιχείρησης, την ίδια στιγμή υπήρχαν έξοδα για τα αεροπορικά εισιτήρια καλλιτεχνών, είχαμε δεσμευτεί με συμβόλαια διατηρώντας τη διαχρονική μας δέσμευση στο κοινό».

ΕΚΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Το Half Note στην 40χρονη πορεία του δεν έχει ιστορικό ακυρώσεων παραστάσεων και ιδίως με ξένους καλλιτέχνες κι όποτε αυτό συνέβη αυτό, ήταν κατά βάση για λόγους ανωτέρας βίας.

«Οι επιχειρήσεις παραμένουν ανοικτές χωρίς όμως έσοδα ενώ υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος. Την ίδια στιγμή ξένοι καλλιτέχνες που έχουν μία περιοδεία και περιλαμβάνει διάφορους σταθμούς σ' αυτήν, θεωρούν ότι όλα κυλούν απολύτως φυσιολογικά και απαιτούν να πληρωθούν ότι έχει συμφωνηθεί.

Απολύτως θεμιτό από την πλευρά τους, αλλά για τις επιχειρήσεις καταστροφικό. Ειδικά στην Ελλάδα όπου δεν υπήρξαν ποτέ χρηματοδοτήσεις στον πολιτισμό και στους χώρους που υποκαθιστούν τους ελάχιστους ή σχεδόν ανύπαρκτους πολιτιστικούς θεσμούς (αντίθετα με άλλες χώρες). Εκλείπουν ή είναι εξαιρετικά σπάνιοι, οι χορηγοί!», καταγγέλλει.

Ξένος καλλιτέχνης που θα εμφανιζόταν τον Απρίλιο στο H.N. είχε από μόνος του ακυρώσει ολόκληρη περιοδεία στην Ευρώπη, φοβούμενος τι θα ακολουθούσε με τον κορωναϊό, ενώ Ελληνίδα καλλιτέχνης, παρόλο που είχε συμφωνήσει να παίξει στο Half Note αποφάσισε να πάει κάπου αλλού με καλύτερες προϋποθέσεις.

«Μία περίοδο με τρομακτικές ιδιαιτερότητες αλλά και αντιφατικές συμπεριφορές. Οπότε ήμασταν υποχρεωμένοι να πηγαίνουμε μέρα με την μέρα, για να μην πω ώρα με την ώρα!

Το στάδιο μέχρι την ανακοίνωση του ΠΟΥ για την πανδημία ήταν απολύτως φθοροποιό διότι δεν υπήρχε επισήμως το στοιχείο της ανωτέρας βίας! Με την ανακοίνωση της πανδημίας τουλάχιστον πήρε την διάσταση που έπρεπε να έχει ακόμη και 10 μέρες πριν αλλά, δεν ορίζουμε εμείς αυτά τα ζητήματα», προσθέτει.

Αυτό συνέβη σε όλες τις συναφείς επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, συναυλιών, θεάτρων κλπ κι ήρθε σαν επιστέγασμα μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς. «Ήταν και είναι η απόλυτη οικονομική καταστροφή. Υπήρχαν βεβαίως συνεννοήσεις για επανακαθορισμό άλλων ημερομηνιών για την επόμενη σεζόν (με την προϋπόθεση ότι αυτή θα υπάρχει), τουλάχιστον για μουσικούς που με δική μας πρωτοβουλία θα ακυρώναμε τις ημερομηνίες τους.

Αφού είχαμε φτάσει στο σημείο να ακυρώσουμε από πλευράς μας και με την συναίνεση των καλλιτεχνών δύο συναυλίες μεσοβδόμαδα, λόγω μηδενικού ενδιαφέροντος και κρατήσεων, και 6 ώρες πριν καταστεί υποχρεωτικό από το υπ. Υγείας, κάναμε το προφανές και βγάλαμε μία ανακοίνωση, αναστολής λειτουργίας για ένα διάστημα 4 εβδομάδων».

Οι εκδηλώσεις του Half Note μέχρι τις 18 Μαΐου που ήταν προγραμματισμένη η ολοκλήρωση της σεζόν, είναι πλέον αμφίβολες.

«Φαντάζομαι ότι μόνο αν αλλάξουν δραματικά και γρήγορα τα πράγματα θα πραγματοποιηθούν».