Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση στον χώρο του θεάματος, που ήδη εδώ και μήνες ψυχορραγεί λόγω της πανδημίας COVID-19.
Την τάξη στο χάος που προκαλούν οι αλλεπάλληλες καταγγελίες για εκμετάλλευση, σεξουαλική παρενόχληση, βία και κακοποίηση προσπαθεί να βάλει ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), διατηρώντας την ελπίδα για κάθαρση.

Αυτήν τη στιγμή εξετάζονται οι πολυάριθμες καταγγελίες από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ και καλούνται στον εισαγγελέα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.
«Είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και τη διαχειρίζεται καθαρά το Πειθαρχικό», είπε σε επικοινωνία με την εφημερίδα ο κ. Μπιμπίλας.
«Εγώ δεν έχω δει καν τους φακέλους, οπότε δεν έχω την πλήρη ενημέρωση για τις υποθέσεις», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια του σύγχρονου θεάτρου που γίνονται τέτοιου είδους καταγγελίες.
«Συνήθως αντιμετωπίζαμε ζητήματα διενέξεων ή μιας χειροδικίας, όπως συνέβη στην υπόθεση Παυλίδου - Παπαγιάννη, αλλά ποτέ δεν είχαμε δει ανάλογα περιστατικά, σεξουαλικής παρενόχλησης». 

Θα αλλάξει κάτι από εδώ και στο εξής στο καταστατικό του ΣΕΗ; Θα θεσπιστούν πιο αυστηροί κανόνες; «Δεν μπορεί, παρά μόνο με καταστατική συνέλευση, και αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω πανδημίας». Είναι, όμως, στις σκέψεις του Δ.Σ. του ΣΕΗ; «Για την ώρα, όχι, εκτός αν θεσμοθετηθεί πρώτα από το κράτος η επαναφορά της άδειας ασκήσεως του ηθοποιού. Θέλω με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω πως το Πειθαρχικό μας δεν είναι δικαστήριο. Είναι ένα όργανο που επιβάλλει πειθαρχικές ποινές, αλλά ο ηθοποιός συνεχίζει να εργάζεται. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι ότι γίνεται κάποιος δακτυλοδεικτούμενος και κάπως φρενάρει η όλη κατάσταση. Εμείς δεν προτείνουμε τη μέθοδο του να λύνεται ένα πρόβλημα μέσω πρωινών εκπομπών ή λογαριασμών social media. Yπάρχουν οι αρμόδιες Αρχές για επίσημες καταγγελίες με νομική μορφή».

Είδαμε για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια επιστροφή μελών που είχαν αποχωρήσει μαζικά.
Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν ολοένα και περισσότερους ηθοποιούς να γίνονται μέλη στο ΣΕΗ, καθώς αισθάνονταιπροστατευμένοι για τα επαγγελματικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Θεωρεί ότι θα ισχυροποιηθεί, συνεπώς, το σωματείο;
«Ηδη από το ξέσπασμα της πανδημίας, που παρατηρήθηκε αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, είδαμε για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια επιστροφή μελών που είχαν αποχωρήσει μαζικά. Τώρα παρατηρούμε κι άλλους να επιστρέφουν και αναμένουμε αύξηση μελών», είπε ο κ. Μπιμπίλας, κάνοντας κάλεσμα σε όλους τους ηθοποιούς -πρωταγωνιστές και νέους αποφοίτους- να γίνουν μέλη: «Να συσπειρωθούμε όλοι μαζί».

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Νέα πρόθεση του ΣΕΗ για την επιβίωση του θεάτρου είναι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Ενωση Θεατρικών Παραγωγών (ΕΝΘΕΠΑ). «Θέλουμε να ξεκινήσουμε διάλογο για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, που έχει κολλήσει. Αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα. Μπορεί να υπάρχουν τώρα τα σκάνδαλα, σύμφωνα με τα οποία οι ηθοποιοί έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης, αλλά ο ηθοποιός έχει απαξιωθεί καιρό τώρα. Κάποιοι -ίσως με δική τους ευθύνη- δεν έχουν γραφτεί στο μητρώο καλλιτεχνών και γέμισαν χρέη. Δεν σώζονται με τα 534 ευρώ».
Με βγάζουν καθημερινά να μιλήσω για τα σκάνδαλα, αλλά θέλω να εστιάσω την προσοχή στην πείνα που έρχεται

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ τονίζει ότι θα ακολουθήσει πείνα μετά το τέλος της πανδημίας, εκφράζοντας ενόχληση και στενοχώρια για το ότι οι πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές ουδέποτε είχαν δείξει τέτοια ευαισθησία στα βασικά ζητήματα των ηθοποιών: «. Με απογοητεύει που ουδέποτε τα ΜΜΕ και οι πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές δεν έδειξαν το ίδιο ενδιαφέρον τόσα χρόνια για τα προβλήματα του κλάδου μας, και είναι κάτι που το λέω ανοιχτά. Με βγάζουν καθημερινά να μιλήσω για τα σκάνδαλα, αλλά θέλω να εστιάσω την προσοχή στην πείνα που έρχεται μετά την πανδημία και σας διαβεβαιώνω πως έρχεται!».
Οσον αφορά την υπόθεση παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δ. Λιγνάδη, και την άμεση επιλογή του αντικαταστάτη του, ο κ. Μπιμπίλας είπε πως είναι θέμα υπουργείου και πως το ΣΕΗ έχει μόνον έναν εκπρόσωπο στο Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου. «Θα κηρυχθεί διαγωνισμός και ελπίζω να γίνει με διαφάνεια η αντικατάσταση», αναφέρει.

Ακόμη, ο κ. Μπιμπίλας τόνισε πως το ΣΕΗ είναι από τα ελάχιστα σωματεία που διαθέτουν ταμείο αλληλοβοήθειας (ΤΑΣΕΗ) του οποίου ο ίδιος είναι ο επίτιμος πρόεδρος. «Συγκεντρώνουμε χρήματα ή ακόμα και ρουχισμό και τα διοχετεύουμε προς τα πληττόμενα μέλη μας. Ενισχύσαμε την προσπάθειά μας από τα χρόνια της μνημονιακής κρίσης αλλά και τώρα με την πανδημία. Είναι η πρώτη φορά που επιδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ και με δική μου πρωτοβουλία προχωρήσαμε στη δημιουργία συλλεκτικών ημερολογίων. Τώρα ετοιμάζουμε την έκδοση του 2022 με θέμα την Μικρά Ασία μιας και συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τα ιστορικά γεγονότα».

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com