Στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης και της προετοιμασίας της, μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια της εποχής, μας μεταφέρει η επετειακή έκθεση «Μια μελωδική διαδρομή στις μουσικές του 1821», την οποία εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας.

Ο δρόμος προς την Επανάσταση ήταν γεμάτος ήχους και μουσική: εμβατήρια που γράφτηκαν και διαδόθηκαν σε Ευρώπη και Βαλκάνια και δημοτικά τραγούδια που αφηγήθηκαν συγκρούσεις προσωπικές και συλλογικές. Δημιουργίες επώνυμες και ανώνυμες που πάτησαν σε ρυθμούς παλιούς και γνώριμους και έφτασαν μέχρι σήμερα να λειτουργούν ως ποιητική αφήγηση της μικρής και μεγάλης Ιστορίας και ως φορείς συνδιαμόρφωσης της νεοελληνικής ταυτότητας.

Όπως είπε στον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη, «Στο πέρασμα του χρόνου οι κάθε λογής υλικοί και άυλοι φορείς της μνήμης και του συναισθήματος –αντικείμενα, τόποι, πρόσωπα, αλλά και εικόνες, παραστάσεις, ήχοι, μελωδίες, φράσεις, δρώμενα– έχουν τη δύναμη να λειτουργούν αφενός ως γνωστικά σημεία και σύμβολα και αφετέρου ως διεγέρτες του θυμικού. Διεγέρτες του θυμικού, που υποκινούν και κατευθύνουν την ατομική και τη συλλογική σκέψη, την βούληση και την συμπεριφορά, αφυπνίζουν και ενεργοποιούν τους ιστορικούς και τους πολιτισμικούς συνειρμούς, και ανατροφοδοτούν με ερεθίσματα, ιδέες, συναισθήματα και έμπνευση από την παράδοση -λαϊκή και λόγια- την καλλιτεχνική έκφραση.

Η έκθεση, με έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο, επιχειρεί, να μετατρέψει ήχους, ρυθμούς και ακούσματα από ανώνυμα δημοτικά τραγούδια για τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης, αλλά και επώνυμα έντεχνα εμβατήρια και μουσικά έργα, που γράφτηκαν και διαδόθηκαν στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, σε χρονικές γέφυρες που συνδέουν και ενώνουν το παρόν με την εποχή που λόγιοι συγγραφείς του Διαφωτισμού, φιλέλληνες ιδεολόγοι και ντόπιοι λαϊκοί αγωνιστές συμπορεύτηκαν με κοινή επαναστατική έξαρση».

Οι ενότητες της έκθεσης


Μέσα από μια μουσική διαδρομή που ξεδιπλώνεται σε επτά ενότητες, ο επισκέπτης γίνεται συμμέτοχος σε μία διττή γνωστική και βιωματική διαδικασία, που διεγείρει το ενδιαφέρον, το στοχασμό και προπαντός ωθεί στη συγκινησιακά φορτισμένη συμμετοχή του σε μια αναδρομή στο παρελθόν και στην κοινή ταυτότητα του Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο επισκέπτης ακολουθεί μία μουσική διαδρομή σε επτά ενότητες, που αναπαράγουν τραγούδια της εποχής της Επανάστασης, τα οποία ακούγονται σε νέες ηχογραφήσεις με εκλεκτούς μουσικούς. Οι ηχογραφήσεις είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Μουσείου στο SoundCloud (soundcloud.com/melmo-music).

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 20 Ιουνίου 2022.