Με μία ιδιαιτέρως επιτυχημένη διοργάνωση και σημαντικότατη διεθνή προβολή της χώρας μας, η 53η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και σίγουρα η σημαντικότερη στις αραβικές χώρες, με επισκέπτες άνω των 2 εκατομμυρίων, ανέδειξε με αξιοσημείωτο τρόπο την Ελλάδα και τον κόσμο του ελληνικού βιβλίου.

Για δύο εβδομάδες η πατρίδα μας βρέθηκε στην πιο περίοπτη θέση ανάμεσα σε αποστολές από 40 χώρες από όλον τον κόσμο, που κατέδειξαν την αγάπη τους για το βιβλίο και τους συγγραφείς τους καθώς και τα έργα τους είτε στις γλώσσες τους είτε μεταφρασμένα στην αραβική γλώσσα.
Συναντηση_με_αντιπροσωπεια_Αιγυπτιων_εκδοτων

Τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου πραγματοποίησε ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι, συνοδευόμενος από πλειάδα Υπουργών, μεταξύ των οποίων η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού κ. Ινάς Άμπντελ Ντάγιεμ, ο Υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού Δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι, η Υπουργός Περιβάλλοντος, η Υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας και η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναμπίλα Μάκραμ, η Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιασμίν Φουάντ και η Υπουργός Διεθνούς συνεργασίας, κ. Ράνια Ελ Μουσάτ.

«Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία με την Ελλάδα», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Χώρας του Νείλου, κατά τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Α. Κούκης, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νίκου Γαριλίδη.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκο Α. Κούκη ο οποίος εκφράζοντας την πολιτική που επιχειρεί η Ελλάδα, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η επιλογή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου σηματοδοτεί την ενίσχυση των διμερών πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, καθώς επίσης και την προσπάθεια της χώρας μας να επεκτείνει την πνευματική βιβλιοπαραγωγή της στον αραβικό κόσμο. Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο και νομίζουμε ότι οι σχέσεις αυτές εμπεδώνουν ένα εύφορο κλίμα συνεργασίας, έτσι ώστε στα επόμενα χρόνια η ελληνική βιβλιοπαραγωγή να ταξιδέψει με δυναμικό τρόπο στον αραβικό κόσμο, γιατί αυτό έχει πολύ μεγάλη πνευματική, πολιτιστική και εμπορική σημασία». Επίσης ο Πρόεδρος του ΕΙΠ καταλήγει στη δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουμε σύμμαχο τον εκδοτικό κόσμο και τους σπουδαίους συγγραφείς μας, οι οποίοι ήδη μεταφράζονται στα αραβικά, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ευελπιστούμε ότι σήμερα θέτουμε τις βάσεις για ένα δυναμικό ξεκίνημα αυτής της δημιουργικής πορείας».

Το Ελληνικό Περίπτερο


Στο Ελληνικό Περίπτερο το οποίο εκπόνησε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, παρουσιάστηκαν με δημιουργικό τρόπο έργα λογοτεχνών που μεταλαμπαδεύουν τα ελληνικά γράμματα σε όλο τον κόσμο, αναδείχθηκε η ελληνική βιβλιοπαραγωγή συνδέοντας την ιστορία με το σήμερα αλλά και το αύριο.

Παράλληλα, μέσα από προηγμένες ψηφιακές μεθόδους επαυξημένης πραγματικότητας και ηλεκτρονικές οθόνες ζωντάνεψε η ελληνική ιστορία, άρρηκτα συνυφασμένη με τον κόσμο του ελληνικού βιβλίου. Υπολογίζεται ότι το ελληνικό περίπτερο υποδέχθηκε πάνω από διακόσιες χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο ντυμένο στα γαλανόλευκα ελληνικό περίπτερο και να ενημερωθούν για τα έργα Ελλήνων συγγραφέων μεταφρασμένα στην αραβική γλώσσα, γεγονός που δείχνει έμπρακτα την αποδοχή των Ελλήνων συγγραφέων στον Αιγύπτιο και γενικότερα στον Άραβα αναγνώστη.

Το απόγευμα της ημέρας των εγκαινίων (26/1/2022) στο Al Manara International Conference Center στις έλαβε χώρα με επιτυχία η εκδήλωση για την σπουδαιότητα της μετάφρασης της Αραβικής Λογοτεχνίας σε άλλες γλώσσες. Μίλησαν μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Ινά Ντάγιεμ, η Υπουργός Διασποράς, κ. Ναμπίλα Μάκραμ, ο Έλληνας Πρέσβης, κ. Νίκος Γαριλίδης, ο κορυφαίος κριτικός λογοτεχνίας, ο Διευθυντής της Ακαδημίας της Αραβικής Γλώσσας, κ. Sarah Fadl, καθώς και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Κούκης.