Νίκος Φλώρος: Η Αυστραλία υποδέχεται τον διεθνή Έλληνα καλλιτέχνη (Εικόνες)
Ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης, Νίκος Φλώρος παρουσιάζει τη συλλογή γλυπτών καλλιτεχνημάτων με τίτλο «Ήρωες από Μέταλλο», για πρώτη φορά εκτός συνόρων, στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.
Ο Νίκος Φλώρος αποδεχόμενος την πρόσκληση της Αυστραλιανής Κυβέρνησης, της Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας αλλά και του δημάρχου Σύδνεϋ θα παρουσιάσει την έκθεσή του στο Δημαρχείο του Σύδνεϋ, σε συνέχεια εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.
Στις 27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια όπου θα παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός της Αυστραλία για να τιμήσει τον Νίκο Φλώρο, και την Ελλάδα στο πρόσωπο του καλλιτέχνη.
Το Δημαρχείο του Σύδνεϋ άνοιξε τις πύλες του την Κυριακή 13 Μαρτίου ώστε να υποδεχθεί το πλήθος φιλότεχνων αυστραλών, επισκεπτών αλλά και ελλήνων ομογενών που επιθυμούν να θαυμάσουν από κοντά την μοναδική αυτή συλλογή. Η έκθεση του Νίκου Φλώρου, επίκαιρη όσο ποτέ, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο τη διαχρονική ισχύ των αξιών που πυροδοτούν τις επαναστάσεις και τις μάχες για την διεκδίκηση της ελευθερίας του ανθρώπου.
Στις 27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια όπου θα παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός της Αυστραλία για να τιμήσει τον Νίκο Φλώρο, και την Ελλάδα στο πρόσωπο του καλλιτέχνη.
Ήρωες από Μέταλλο
Οι «Ήρωες από Μέταλλο» ξεκίνησαν την πορεία τους από την Καλαμάτα όπου και φιλοξενήθηκαν πλάι στα κομμάτια της συλλογής της Βικτωρίας Καρέλια. Η έκθεση σημείωσε τεράστια επιτυχία, με την επισκεψιμότητα να βρίσκεται στα ύψη ενώ απέσπασε πλήθος διθυραμβικών σχολίων από ανθρώπους του πολιτισμού και όχι μόνο. Ανάμεσα στους επισκέπτες και η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.Στο Δημαρχείο του Σύδνεϋ
Επόμενος σταθμός, το ιστορικό Δημαρχείο του Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Το ενδιαφέρον του αυστραλιανού κοινού είναι ήδη μεγάλο, καθώς είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω συλλογή θα ταξιδέψει εκτός Ελλάδος. Χιλιάδες κόσμου αναμένεται να επισκεφθούν την έκθεση η οποία μάλιστα είναι εμπλουτισμένη με επιπλέον έργα ανάμεσα στα οποία και το μοναδικό σε τεχνοτροπία πορτραίτο της Βασίλισσας Ελισάβετ II, το οποίο και θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο κοινό. Ο Νίκος Φλώρος έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι η τέχνη του δεν γνωρίζει σύνορα, καθώς η δική του σουρεαλιστική pop art τεχνική, που συνιστά και την υπογραφή του, έχει ταξιδέψει σε δεκάδες μέρη ανά τον κόσμο. Έτσι και οι «Ήρωες από μέταλλο» ανοίγουν τα φτερά τους με πρώτο σταθμό την Αυστραλία και πρωταρχικό σκοπό τη εξύμνηση του ιδεώδους της ελευθερίας, που τόσο πλήγεται στις μέρες μας.Ορόσημο στην ιστορία της Ελλάδας
Οι «Ήρωες από Μέταλλο», είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας και στοχοπροσήλωσης του καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια ιδέα που συνέλαβε τέσσερα χρόνια πριν, και έλαβε σάρκα και οστά τη χρονιά ορόσημο στην ιστορία της Ελλάδας. Εργαζόμενος σκληρά για τη δημιουργία των εν λόγω έργων, ο ίδιος δηλώνει ότι τον προβλημάτισαν αρκετά. Διότι οι προσωπικότητες τις οποίες απεικονίζουν είναι υπαρκτές, έχουν ηρωική υπόσταση, και με το πέρασμα των αιώνων μετεξελίσσονται σε Ιδέες.Ιστορική έρευνα και χρόνο
«Καθώς τα έργα αναπαριστούν ήρωες που έχει εξυμνήσει η παγκόσμια κοινότητα, η δουλειά που έπρεπε να κάνω ήταν πολυδιάστατη. Προϋπέθετε ιστορική έρευνα, μελέτη απομνημονευμάτων αλλά και χρόνο. Χρόνο να αφουγκραστώ το χαρακτήρα και τα συναισθήματα αυτών των ηρώων ώστε να τα αποτυπώσω στα έργα μου», εξομολογείται ο καλλιτέχνης. «Στη σημερινή κρίσιμη εποχή, συμπορευόμαστε όλοι μαζί, για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για την πατρίδα μας, έχοντας την πεποίθηση ότι η ανάδειξη της χώρας μας μέσα από καλλιτεχνικά γεγονότα υψηλού κύρους και διεθνούς εμβέλειας είναι μια σταθερή στρατηγική που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, σε πολιτικό, πολιτιστικό και σε οικονομικό επίπεδο».Το Δημαρχείο του Σύδνεϋ άνοιξε τις πύλες του την Κυριακή 13 Μαρτίου ώστε να υποδεχθεί το πλήθος φιλότεχνων αυστραλών, επισκεπτών αλλά και ελλήνων ομογενών που επιθυμούν να θαυμάσουν από κοντά την μοναδική αυτή συλλογή. Η έκθεση του Νίκου Φλώρου, επίκαιρη όσο ποτέ, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο τη διαχρονική ισχύ των αξιών που πυροδοτούν τις επαναστάσεις και τις μάχες για την διεκδίκηση της ελευθερίας του ανθρώπου.