Σε ζωντανή μετάδοση από τη Δήλο μεταδόθηκε, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, η συναυλία «Alpha Mission – Δelos & Οι [αβέβαιες] τέσσερις εποχές», παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Η αφιερωμένη στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, συναυλία του περίφημου έργου του Βιβάλντι, με την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς και με σολίστες την ουκρανικής καταγωγής βιολονίστρια Diana Tishchenko και τον Έλληνα δεξιοτέχνη της λύρας Σωκράτη Σινόπουλο, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσημη έναρξη του ALPHA MISSION – ΔELOS, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο για την επείγουσα ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας.
thumbnailMendoni_Dilos

Στον χαιρετισμό της, η Λίνα Μενδώνη είπε, «Σύμφωνα με τους Αρχαίους Ελληνες μυθογράφους, η Δήλος αναδύθηκε με εντολή του Δία, προκειμένου η Λητώ, που είχε προκαλέσει την οργή της Ηρας, επειδή κυοφορούσε τα παιδιά του πατέρα των θεών, να βρει καταφύγιο για να γεννήσει τους δίδυμους θεούς, τον Απόλλωνα και την Αρτεμη. Χιλιάδες χρόνια μετά, η Δήλος δεν κινδυνεύει να γίνει ξανά Α-δηλος από το μένος του θεού της, αλλά από την απερισκεψία και την αλαζονεία όλων ημών, που σήμερα κατοικούμε τον πλανήτη γη.

Σήμερα, η Δήλος είναι ένας αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος με μοναδικά τεκμήρια της πολυκύμαντης ιστορίας της: Ιερό νησί και θησαυροφυλάκιο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου, free port και τόπος δουλεμπορίου στην ρωμαιοκρατία, τόπος πλουτισμού και ευημερίας χιλιάδων ανθρώπων κάθε τάξης, προέλευσης και πατρίδας. Σε μια εποχή, που η αβεβαιότητα ενισχύεται από την έναρξη ενός πολέμου στην γηραιά Ηπειρο, η Δήλος υποδέχεται την Ορχήστρα των Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ουκρανοί και Ρώσοι καλλιτέχνες μαζί με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους, συμμετέχουν σε μια μοναδική συναυλία για να υπογραμμίσουν ότι το μέλλον του πλανήτη γίνεται ολοένα και πιο αβέβαιο, αν δεν αντιδράσουμε άμεσα.

Καθώς η NASA προγραμματίζει να στείλει στη Σελήνη, το 2025, την πρώτη γυναίκα με την αποστολή «Αρτεμις», μισό και πλέον αιώνα μετά την αποστολή «Απόλλων», είναι μια ιδανική ευκαιρία για να θυμίσει η Ελλάδα από που ξεκίνησαν όλα, στην μεγάλη ιστορική διαχρονία της πορείας του Πολιτισμού για να φθάσει στο σήμερα που κατακτά το Διάστημα. Ωστόσο, κινδυνεύει να ανακοπεί, αν δεν καταφέρουμε να συνδυάσουμε τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε, με την σοφία του παρελθόντος, με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις δυνατότητες του παρόντος. Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων προειδοποιούν ότι το μέλλον θα είναι δυσοίωνο, αν δεν ανακόψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας, αν δεν σεβαστούμε τον πλανήτη».

Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το arte.tv από 31 Μαΐου, έως το τέλος Αυγούστου.