Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (24 και 25/09) το πρώτο SNFCC Green Weekend, ένα διήμερο αφιερωμένο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με τον γενικό τίτλο «Η κλιματική αλλαγή και εγώ».

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, από το Ξέφωτο και τον Πευκώνα μέχρι τον Μεσογειακό Κήπο, τον Θόλο, τον Λαχανόκηπο, αλλά και την Περίμετρο, γεμίζει με δραστηριότητες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και περιστρέφονται γύρω από τα ερωτήματα «Τι είναι η κλιματική αλλαγή;» και «Τι μπορώ να κάνω εγώ για την κλιματική αλλαγή;».

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες


Το πρόγραμμα των δύο ημερών περιλαμβάνει προβολές ταινιών, εκπαιδευτικά εργαστήρια και εικαστικές δράσεις για όλες τις ηλικίες, αναγνώσεις βιβλίων για παιδιά, face painting, αλλά και ευρύτερη πληροφόρηση των επισκεπτών μέσω ενημερωτικών περιπτέρων, φορέων και προγραμμάτων, οι οποίοι θέτουν στον πυρήνα των δράσεών τους ζητήματα συναφή με τη θεματολογία του διημέρου.

Οι ομιλίες


Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Σεπτεμβρίου, στις 19.00 στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Κωνσταντίνου Καρτάλη, Καθηγητή στο ΕΚΠΑ στην επιστημονική περιοχή «Φυσική Περιβάλλοντος και Κλίματος», Διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, με τίτλο «Γνωρίζοντας την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις της». Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης θα εξετάσει το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής παρουσιάζοντας όσα έχουν ήδη συμβεί, εξηγώντας την παρούσα κατάσταση, γιατί πια μιλάμε για Κλιματική Κρίση, πώς αυτή εκδηλώνεται, ποιες είναι οι τάσεις και πρακτικές παγκοσμίως για την αντιμετώπισή της, τι δείχνουν οι μελέτες για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, και, τελικά, τι μπορεί καθένας από εμάς να κάνει συμβάλλοντας θετικά στη διαχείριση του ζητήματος.

Στις 25 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, θα ακολουθήσει πάνελ συζήτησης με συντονίστρια την Ιφιγένεια Ταξοπούλου. Πέντε ομιλητές επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα «Τι μπορώ να κάνω εγώ για την κλιματική αλλαγή;», αλλά και να αναδείξουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα υπό το πρίσμα της Πράσινης Αρχιτεκτονικής, της Βιώσιμης Κινητικότητας, της Πλαστικής Ρύπανσης του Νερού, της Υπεραλίευσης, του Φαγητού, της Κλιματικής Δικαιοσύνης. Για τις δύο αυτές ανοιχτές εκδηλώσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενώ όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται δωρεάν χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.