Μια σπουδαία ηθοποιός, μια σοβαρή γυναίκα, αρχέγονη μητριαρχική φιγούρα, που με την παρουσία της στα πολιτιστικά μας δρώμενα άφησε το αποτύπωμα της. Κυρίες και Κύριοι η Άννα Συνοδινού.

Θέλω κατά καιρούς να κάνω τέτοια άρθρα, μόνο και μόνο για να μαθαίνουν οι νεότεροι τους ανθρώπους αυτούς που τίμησαν τον εαυτό τους και την τέχνη τους. Που δεν ξευτιλίστηκαν, που δεν πήγαν χαμένοι και δεν έζησαν μια μέτρια ζωή. Η Άννα Συνοδινού ήταν σπουδαία γυναίκα, μορφωμένη, ταλαντούχα, που έζησε μια γεμάτη ζωή, την ευχαριστήθηκε, δοξάστηκε και την χόρτασε.

thumbnail_1A_M

Γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927, αλλά η καταγωγή της είναι από την Αμοργό. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο (δεν υπήρχε λύκειο τότε) με άριστα, ενώ έμαθε ραπτική και νοικοκυριό. Από μικρή αγαπούσε το θέατρο και έτσι έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Με το ταλέντο της κατάφερε να περάσει και την τελείωσε με άριστα.

Εκτός από τις σπουδές της στο Εθνικό, η Άννα Συνοδινού σπούδασε μπαλέτο και μουσική όπου και εκεί αρίστευσε ενώ είχε την τύχη να μαθητεύσει δίπλα σε κάποιους από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς, όπως τον Δημήτρη Χορν και την Μαρίκα Κοτοπούλη. Έχει παίξει επίσης και σε ένα πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ και κλασσικών συγγραφέων, καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας σήμερα μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των τραγωδών ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου και είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου. Επίσης είναι η ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού που για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης. Έχει λάβει μέρος σε πολλά ξένα Φεστιβάλ, όπως Γαλλίας, Γιουγκοσλαβίας, Ιταλίας, Ρωσίας κ.α.

Εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθήνας με την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974, του 1977, του 1981, του 1985 και του 1989. Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών υπηρεσιών (1977-1981) και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ.

Παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος τον Μάρτιο του 1990 κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών, Μαρίνα Δίζη όταν κλήθηκε να ψηφίσει άνοιξε ένα πανό, το οποίο έγραφε: «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος». Η ενέργεια αυτή εξόργισε την Άννα Συνοδινού, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπέβαλε την παραίτησή της τόσο από το βουλευτικό της αξίωμα, όσο και από το κόμμα της. Έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε με την πολιτική.

__________
thumbnail_1264738_h0618165_limghandler
thumbnail_070116-synodinoy_2

Η Άννα Συνοδινού έχει τιμηθεί δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου. Μιλούσε αγγλικά και ήταν μόνιμη κάτοικος Αθηνών. Έχει γράψει τα βιβλία: «Πρόσωπα και προσωπεία» (1998) και «Αίνος στους Άξιους» (1999).

Η Άννα Συνοδινού ως Ηλέκτρα, στην Επίδαυρο.

thumbnail_1abc3a_M

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ “Κοντέσσα Βαλέρενα”, ένας ρόλος που υπήρξε μεγάλη της επιτυχία

thumbnail________________________________

Με την Μελίνα Μερκούρη, νεαρές κοπέλες και οι δύο.

thumbnail______________

Συγχαρητήρια και χειραψία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

thumbnail_1581240

Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες ήταν στις αρχαίες τραγωδίες: Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Ιφιγένεια, καθώς και στην αρχαία κωμωδία Λυσιστράτη πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

thumbnail_18_146
thumbnail_2Q