Η Φανή Γέμτου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Το «Vocalove Diaries» είναι ημερολόγια ανθρώπων σε ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο
Η Φανή Γέμτου μιλάει στον Γιάννη Ξυνόπουλο για την παράσταση «Vocalove Diaries» πάνω σε σε δικά της κείμενα, που παρουσιάζει μαζί με τον πιανίστα Αντώνη Παλαμάρη στο «Μουσικό Βαγόνι Orient Express» , στο Τρένο στο Ρουφ.
Λίγα λόγια για το «Vocalove Diaries»
Η Φανή Γέμτου αναφέρει για την παράσταση:«Γράφουμε ημερολόγια, με τροχισμένα κλειδιά. Να ξεκλειδώσουμε τον χρόνο, να μείνει κάτι κι από μας στην αιωνιότητα.»
Αποσπασματικά ημερολόγια ανθρώπων που έζησαν, ζουν και θα ζήσουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ανθρωπότητας, αποκαλύπτουν βιώματα αγάπης, κάθε μορφής, μέσα από τραγούδια αγαπημένα, αλλιώς ειπωμένα.
Η ερμηνεύτρια Φανή Γέμτου και ο πιανίστας Αντώνης Παλαμάρης φέρνουν στη σκηνή τη φωνή όλων αυτών των ανθρώπων, δημιουργώντας ένα μικρό μωσαϊκό αναζήτησης της αγάπης μέσα στον χρόνο και τον τόπο. Σε αυτή την παράσταση τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει οι Diana Ross, Shirley Bassey, Δήμητρα Γαλάνη, Leonard Cohen, Lionel Richie, Freddie Mercury, Τάνια Τσανακλίδου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Sarah Bareilles, Nina Simone κ.α. παίρνουν τη μορφή προσωπικής εξομολόγησης ανάμεσα στα χρόνια, τις δεκαετίες, τους αιώνες.
Η Φανή Γέμτου μίλησε στο parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο δίνοντας περισσότερες εξηγήσεις για την παράσταση «Vocalove Diaries» που είναι σε δικά της κείμενα, και παρουσιάζει μαζί με τον Αντώνη Παλαμάρη στο «Μουσικό Βαγόνι Orient Express» στο Τρένο στο Ρουφ.
Τι είναι το Vocalove Diaries;
«Είναι μια μουσική θεατρική παράσταση που πραγματεύεται μυθοπλαστικές εξομολογήσεις ανθρώπων από το 1950 π.Χ. έως το 4000 μ.Χ., οι οποίοι μέσα στην τυχαιότητα του χώρου και του χρόνου αυτής της ζωής, κρατάνε ημερολόγιο από επιλογή. Έτσι κάπως με έναν τρόπο μένουν στην αιωνιότητα».Είναι, είπατε, μουσική θεατρική παράσταση. Κατά πόσο είναι μουσική και κατά πόσο θεατρική;
«Δεν υπάρχει ποσόστωση στην ταυτότητα της παράστασης. Η θεατρικότητα του εγχειρήματος έγκειται στο πάντρεμα των δυο τεχνών, της μουσικής και του θεάτρου. Σκεφτείτε ότι το Μουσικό Βαγόνι του Τρένου στο Ρουφ είναι μια κάψουλα χρόνου, όπου επιβιβαζόμαστε όλοι (οι θεατές, ο Αντώνης κι εγώ) και ταξιδεύουμε μαζί στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, διεισδύοντας για λίγο σε ιδιοσυγκρασίες όντων που έζησαν, ζουν ή θα ζήσουν. Μέσω του κειμένου, της αναγκαίας συνθήκης του «εδώ» και του «τώρα» που δημιουργεί θέατρο και της μουσικής (τραγούδια και μουσικές που συνδυάζονται με τη λειτουργία του κειμένου), το ταξίδι ζωντανεύει».Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Diaries σημαίνει ημερολόγια στα αγγλικά. Vocalove;
«Vocalove είναι μια σύνθετη λέξη, όπως γίνεται αμέσως σαφές, δική μου επινόησης. Love (αγάπη) γιατί όλες οι εξομολογήσεις κυμαίνονται σε μια ευρεία γκάμα της έννοιας της αγάπης και Vocal (φωνή) γιατί από τη μία ερχόμαστε σε επαφή μόνο με τη φωνή των ηρώων κι όχι με τα σώματά τους, ενώ από την άλλη η φωνή αυτή μετουσιώνεται στην εξέλιξή της σε τραγούδι».Ποιος ο ρόλος σας σε όλο αυτό, και ποιος ο ρόλος του Αντώνη Παλαμάρη;
«Είμαι ο μεσάζοντας. Είμαι εκείνη που ανακαλύπτει τα ημερολόγια μέσα στην κάψουλα που λέγαμε. Στην κάψουλα του χρόνου. Στο Βαγόνι δηλαδή. Είμαι η διαμεσολάβηση για να γίνουν όλα αυτά αληθινά και να επικοινωνηθούν με τους συνεπιβάτες θεατές. O μουσικός, Αντώνης Παλαμάρης, συναρμολογεί την ιστορία σε ήχους μέσα από το πιάνο και μέσα από τη φωνή του. Είναι κι εκείνος, όπως κι εγώ, ερμηνευτής και μεσάζων. Εγώ φωνητικά και υποκριτικά, εκείνος και φωνητικά και πιανιστικά. Παράλληλα όμως είμαστε κι απλώς εμείς. Ο Αντώνης και η Φανή».Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τι είδους τραγούδια ερμηνεύονται επί σκηνής;
«Τραγούδια από διάφορα μουσικά είδη, διαφόρων εποχών σε αγγλικό και ελληνικό στίχο. Τραγούδια που έχουν ερμηνευτεί από πολύ σημαντικούς ερμηνευτές (Sh. Bassey, D. Ross, Δ. Γαλάνη, Λ. Πρωτοψάλτη, Fr. Mercurry, N. Simone, D. Rice κ.α.). Τόσο ο Αντώνης όσο κι εγώ ερμηνεύουμε τραγούδια ξεχωριστά, αλλά και ντουέτα. Έχω τη χαρά, επίσης, να ερμηνεύσω για πρώτη φορά (πρώτη παρουσίαση) ένα τραγούδι της αγαπημένης μου φίλης και πιανίστριας Πόπης Μάλφα, σε δικούς μου στίχους, με τίτλο "Άγρια Φράουλα"».Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα μέσα σας;
«Τα ημερολόγια, όπως γράφω και στο κείμενο, «δαμάζουν τον χρόνο, τον κάνουν δικό τους, τον περιορίζουν, τον σταματούν και τον κορνιζάρουν. Τα ημερολόγια είναι πιο δυνατά από τον χρόνο.» Σε αυτό το σκεπτικό κλείδωσε μέσα μου η ιδέα ότι ο άνθρωπος μπορεί να ανακαλύψει τη δυνατότητα να διαχειριστεί την επιλογή του να ζει, μπορεί να προσεγγίσει την αίσθηση να νιώθει πιο δυνατός από τον χρόνο. Πώς ο άνθρωπος δημιουργεί σε αυτή την τυχαιότητα που διανύουμε, άγκυρες ζωής. Και πώς ένα μάτι που παρατηρεί όλο αυτό αντιλαμβάνεται την πυκνότητα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στον χωροχρόνο. Όταν έγραφα το κείμενο, είχα την αίσθηση ότι η ιστορία που θέλω να πω πάνω στη σκηνή οφείλει να έχει κάτι από την οπτική του φιλοσόφου απέναντι στη ζωή. Παρουσιάζεται μια κοσμοθεωρία, όπου χρόνος και ποίηση συμπορεύονται. Δεν ξέρω αν έχετε δει ποτέ τον «Ταξιδιώτη» του ρομαντικού Γερμανού ζωγράφου Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ; Μια τέτοια αίσθηση δέους, φόβου, ελευθερίας και μεγαλοσύνης. Με αρκετό, ωστόσο, σαρκασμό και χιούμορ».Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Και τα τραγούδια;
«Τα τραγούδια που ερμηνεύονται είναι αναπόσπαστο μέρος των ημερολογίων, όπως μέρος των πιο δυνατών στιγμών μας είναι πάντα ένα ραδιόφωνο στη γωνία ή ένα τραγούδι που αγκαλιάζει τελείως συμπτωματικά αυτό που νιώθουμε ή σκεφτόμαστε. Τα τραγούδια αναβαθμίζουν πάντα τη βιωμένη στιγμή σε έργο τέχνης της ίδιας της ζωής».Σε αυτή την παράσταση είστε συγγραφέας, ηθοποιός και τραγουδίστρια. Τελικά ποια ιδιότητά σας βάζετε σε προτεραιότητα;
«Θα σας γελάσω. Δε νομίζω πως έχω ανάγκη από ταμπέλες ή διαχωρισμούς. Δεν θέτω τέτοιους προβληματισμούς στον εαυτό μου, γιατί όλο αυτό μου θυμίζει λίγο τα διλήμματα που παίζαμε παιδιά, προκειμένου να μας ανέβει η αδρεναλίνη και να αναγκαστούμε να απαντήσουμε. Αυτό που ξέρω είναι ότι προσπαθώ να εξελίσσω και τα τρία παράλληλα, πότε ξεχωριστά και πότε όλα μαζί. Ωστόσο, πάντοτε η ματιά μου και η ανάγκη μου είναι θεατρικής φύσης. Από κει ξεκινούν όλα μέσα μου».Περισσότερα για το «Vocalove Diaries»
Κείμενο, Ερμηνεία, Φωνή: Φανή ΓέμτουΠιάνο, Ερμηνεία, Φωνή: Αντώνης Παλαμάρης
Δημιουργική Συνεργάτης: Νένα Μεϊμάρογλου
Φωτογραφίες: Έφη Σκίτσα
Αφίσα, Γραφιστική Επιμέλεια: Ιουστίνη Γιαννακοπούλου
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Info παράστασης
Από Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, στις 20:00.Μουσικό Βαγόνι Orient Express (Τρένο στο Ρουφ)
Λ. Κωνσταντινουπόλεως, Προαστιακός σταθμός Ρουφ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 5298922, 6937 604988
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 13 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr