Η ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου με αφορμή τη νέα θεατρική της παράσταση.

Ποια είναι η γνώμη σας για την υποβάθμιση των πτυχίων σας από την κυβέρνηση;


Ακούω κάτι γελοίο. Λένε ότι μας ενδιαφέρει μια θέση στο Δημόσιο. Οι θεατρολόγοι διεκδικούν τη θέση που τους έχουν υποσχεθεί στην εκπαίδευση. Για εμάς είναι αδιανόητο. Για να γίνεις καλλιτέχνης, επιλέγεις να είσαι ακροβάτης της ζωής σου και όχι εφησυχασμένος. Άρα, δεν ισχύει αυτό για το Δημόσιο.

Για να ξεκινήσω, όμως, την τοποθέτησή μου, θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Δίδασκα αρχαίο δράμα σε μια σχολή το 2003 με αξιόλογους συναδέλφους. Η σχολή έκλεισε για οικονομικά θέματα και μετά από δύο χρόνια με κάλεσαν σε άλλη σχολή να διδάξω. Όταν τους είπα ότι θέλω να διδάξω μόνο αρχαίο δράμα, άκουσα το αδιανόητο…. Ότι δεν υπάρχει τέτοιο μάθημα στη σχολή, γιατί δεν είναι απαραίτητο. Δεν είναι απαραίτητο να διδάσκεται αρχαίο δράμα στη χώρα που το γέννησε;

Έρχεται η Λυδία Κονιόρδου, η πρώην υπουργός Πολιτισμού, που έχει γίνει γνωστή μέσα από το αρχαίο δράμα, και δεν κάνει τίποτα για να το επαναφέρει. Συμπέρασμα: To πρόβλημα έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά και αργά αντιδράσαμε, αλλά καλώς.

Συγκεκριμένα, ξεκίνησε από τότε που η Μελίνα Μερκούρη κατήργησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και πια μπορείς να δεις κάποιον από το «Big Brother» στην Επίδαυρο. Αλλά γιατί σε μια προεκλογική εποχή ρίχνουν τέτοια βόμβα;

Νομίζω, αν δει κανείς το παρασκήνιο, το συμπέρασμα είναι απλό. Οι εισηγητές και οι υποστηρικτές αυτού του νομοσχεδίου τελικό στόχο δεν είχαν μόνο τους καλλιτέχνες, αλλά και το προφίλ του πρωθυπουργού.

Φαντάζομαι δεν παρακολουθείτε «Big Brother» ή «Survivor».


Με τίποτα. Δεν έχω χρόνο να παρακολουθήσω γενικά τηλεόραση.