Η ιατρός-πνευμονολόγος και δημοτική σύμβουλος κ. Μαρία Τσουκαλά είναι η πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας. Έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας και μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας.

H Μαρία Τσουκαλά μίλησε στο parapolitika.gr για το «Aigio Music Festival», αλλά και τον πολιτισμό γενικότερα. Όπως αναφέρει, «ο ρόλος διαχείρισης του πολιτιστικού φορέα του τόπου μου είναι μια ιδιότητα που έχω ταυτιστεί πλήρως μαζί της».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το 1ο φεστιβάλ μουσικής «Aigio Music Festival» έχει εγχώριο και διεθνή προσανατολισμό και θα διεξαχθεί από τις 14 μέχρι τις 23 Ιουλίου στο Αίγιο, με καλλιτεχνικό σύμβουλο τον Θεόδωρο Λεμπέση.

Το διεθνές φεστιβάλ «Aigio Music Festival» θα απαρτίζεται από εκδηλώσεις με κοινό θεματικό άξονα τη μουσική από την κλασική περίοδο έως τις παρυφές της σύγχρονης, της μοντέρνας και της τζαζ μουσικής.

Ένας δεύτερος στόχος κατά την περίοδο του φεστιβάλ είναι η πραγματοποίηση σεμιναρίων -μαθήματα MasterClass- από διακεκριμένους καθηγητές, με πρόθεση την αναμόρφωση-αναβάθμιση των νέων μουσικών όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.



Κα Τσουκαλά, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. επί των ημερών σας οργανώνει μια σειρά θεματικών φεστιβάλ στο δήμο σας, όπως το φεστιβάλ κινηματογράφου και τώρα του φεστιβάλ μουσικής με τίτλο «Aigio music festival». Τι αναμένετε σε σχέση με τα οφέλη που μπορεί να σας προσδώσει στο δήμο;

Η Αιγιάλεια είναι μια πανέμορφη περιοχή που συνδυάζει τόσο το όμορφο τοπίο, όσο τους δημιουργικά «ανήσυχους» ανθρώπους. Οι συμπολίτες μου ασχολούνται ιδιαίτερα με τις τέχνες και τα γράμματα έχοντας πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Η περιοχή της Αιγιάλειας με έντονο το ιστορικό αποτύπωμα στο χρόνο, από την Αχαϊκή Συμπολιτεία έως την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας -που έδωσε τον έναυσμα για την ελληνική επανάσταση- μέχρι τον «μαύρο χρυσό» - την σταφίδα- που κράτησε στα πόδια του το νεοσύστατο ελληνικό κράτος τον 19ο αιώνα.

Η Αιγιάλεια-Αίγιο του 21ου αιώνα έχει το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον, φτιάχνοντας τη δική της σύγχρονη ταυτότητα, κουβαλώντας το σημαντικό της παρελθόν. Στόχος μου είναι η επανεκκίνηση της περιοχής αξιοποιώντας το πολυτιμότερο εργαλείο της που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Βλέπω την Αιγιάλεια πρωταγωνίστρια στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και όχι μόνο. Φιλόδοξο; Ίσως, όχι όμως ακατόρθωτο.



Πως σκεφτήκατε να οργανώσετε το 1ο φεστιβάλ μουσικής στο Αίγιο;

Όταν το 2015 ξεκινήσαμε τη λειτουργία του υπαίθριου θεάτρου, ένα πραγματικό κόσμημα με θέα τον Κορινθιακό Κόλπο, πνιγμένο στο πεύκα και δίπλα σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο-πολιτιστικό κέντρο του Δήμου, πρότεινα να ονομαστεί «Γιώργος Παππάς»- από τον μεγάλο βαθύφωνο με καταγωγή από το Αίγιο. Πάντα υπήρχε ο στόχος για τη δημιουργία ενός τέτοιου φεστιβάλ. Οι συνθήκες ωρίμασαν και πραγματοποιούμε, με τους συνεργάτες μου και τον καλλιτεχνικό μου σύμβουλο Θοδωρή Λεμπέση αυτή τη γιορτή της μουσικής από της 14 ως της 23 Ιουλίου.

Ποια ήταν η αρχική σας σκέψη;

Δεν ήταν τόσο μια σκέψη όσο μια όμορφη εικόνα: Οι όμορφες γωνιές της Αιγιάλειας γεμάτες νέους ανθρώπους που κάνουν μαθήματα και παίζουν μουσική, εγώ αλλά και όλος ο κόσμος να τους θαυμάζουμε κοιτάζοντάς τους να δημιουργούν νέους μουσικούς δρόμους.



Σε ποιους απευθύνεστε;

Από το τοπικό κοινό που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να συμμετέχει για πρώτη φορά, σε σπουδαστές της μουσικής τόσο σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο αλλά και σε κάθε μουσικόφιλο.

Υπάρχει κάποια χρηματοδότηση για την δημιουργία του;

Ξεκινάμε την πρώτη διοργάνωση με την υποστήριξη του Δήμου Αιγιαλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ έχουμε καταθέσει και πρόταση ενίσχυσης από το Υπουργείο Πολιτισμού. Γενικότερα πιστεύω πως η επιτυχία ενός θεσμού κρίνει τη βιωσιμότητά του.

Αν θα επιλέγατε την αγαπημένη σας μουσική του 20ού αιώνα ποια θα ήταν αυτή;

Η όπερα, με αγαπημένη την Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι.



Αισθάνεστε ότι το 1ο μουσικό φεστιβάλ που διοργανώνετε, είναι όπως λέει ο λαός μας … κάθε αρχή και δύσκολη;

Συμπληρώνοντας κάτι λιγότερο από μια δεκαετία στον τομέα Πολιτισμού του Δήμου Αιγιαλείας, βλέπω σαν μια ευχάριστη πρόκληση κάθε καινούργια ιδέα που μπορεί να μας πάει ένα βήμα παραπέρα, που πάντα εμπεριέχει ενθουσιασμό και πάθος αλλά και τα ανάλογα ρίσκα.

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς αυτό το φεστιβάλ να γίνει γνωστό αρχικά σε όλη την Ελλάδα και μετά στο εξωτερικό;

Στόχος κάθε θεσμού που δημιουργούμε είναι να ρίξει φως στην περιοχή της Αιγιάλειας βάζοντας την στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.



Παρατηρούμε, όταν οι τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν κάτι σοβαρά, καταλήγουν να γίνονται ο θεσμός. Σε περίπτωση που συμβεί πως θα το το διαχειριστείτε;

Ύστερα από 35 χρόνια μάχιμης ιατρικής, μπορώ να πω, πως ο ρόλος διαχείρισης του πολιτιστικού φορέα του τόπου μου, είναι μια ιδιότητα που έχω ταυτιστεί πλήρως μαζί της. Παρότι συνηθισμένη σε πιεστικές καταστάσεις, ο ρόλος της πρόεδρου είναι γεμάτος ευθύνες και η κυριότερη αγωνία μου είναι αν θα υπάρχει συνέχεια σε αυτό που κάνουμε.

Τι θα θέλατε να ακούσετε με τη λήξη του φεστιβάλ;

Δε θέλω να ακούσω τίποτα, αλλά θέλω να δω ευτυχισμένα παιδιά και νέους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει νέα πράγματα και στα μάτια τους να αντικατοπτρίζεται η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός για το μέλλον.