Η Ελληνοαμερικανική Ένωση εγκαινιάζει σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, στις 19:00, την έκθεση Ένα Παραμύθι για την Άλκη στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη.
H έκθεση, που έχουν επιμεληθεί η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος και θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου 2023, είναι αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων και προσφέρει ένα ιστορικό και μαζί ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της.
Μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της, οι δύο επιμελητές σχεδίασαν την έκθεση ειδικά για τους δύο εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα, σε αγαστή συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αλλά και με την πολύτιμη συμβολή της οικογένειας της συγγραφέα.
Από το πολυαγαπημένο Καπλάνι της βιτρίνας ή τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου, που αφουγκράζονται, εξιστορούν και διατρέχουν την ελληνική μοίρα, τον αφοπλιστικό Ψεύτη παππού, ως την εξιστόρηση της αυτοβιογραφίας Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, που αποτελεί ένα πλήρες περιπατητικό και πνευματικό αφιέρωμα στην Αθήνα του πολέμου και του Εμφυλίου, ταξιδεύουμε με την Άλκη και μαγνητιζόμαστε ανεξίτηλα από τη γραφή της.