Το Πρόγραμμα «Agon, an Olympic Legacy», μια πρωτοβουλία του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας,  το οποίο πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), έχει ολοκληρωθεί και είναι πλέον διαθέσιμο για τους επισκέπτες του Μουσείου. Πρόκειται για ένα σύνολο προγραμμάτων και δράσεων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσείου και της αποστολής του να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, ελληνόφωνους και μη, να ανακαλύψουν την φιλοσοφία του Ολυμπισμού μέσα από την ιστορία του, τις αξίες του, και το ρόλο της Ελλάδος στην διαμόρφωση της σύγχρονης μορφής του, τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού, καθώς και την ικανοποίηση του να δίνει κανείς τον καλύτερό του εαυτό σε κάθε του προσπάθεια.

Η δωρεά του ΙΣΝ στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των προγραμμάτων «Agon, Family» (παιχνίδι ανακάλυψης και φαντασίας για παιδιά και γονείς) και «Agon, Classic Researcher» (θεματική περιήγηση για την Αθήνα για οικογένειες και για τους επισκέπτες της Μόνιμης Έκθεσης), τη θεματική «Listen to Our Story» (ηχητική και απτική ξενάγηση για όλους, με σχεδιασμό προσανατολισμένο στα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης), το σχεδιασμό και δημιουργία των Μουσειοσκευών «AOM Suitcases» σε 5 γλώσσες, την ανάπτυξη του χώρου «Become an Olympian» με διαδραστικά εκθέματα Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλημάτων, καθώς και τον πλήρη εξοπλισμό της Αίθουσας Εκπαιδευτικών Δράσεων του Μουσείου.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του προγράμματος  «Agon, an Olympic Legacy» στην οποία, η Ελίνα Κλαριδοπούλου από τη Διεύθυνση Δωρεών του ΙΣΝ, είπε: «Το πρόγραμμα «Agon, an Olympic Legacy» και οι αξίες του Ολυμπισμού, με τον σεβασμό, την ελπίδα και την άμιλλα που εμπεριέχουν, συγκλίνουν με τον προσανατολισμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που επιδιώκει να θέτει πάντοτε στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Χαιρόμαστε που, με αυτή τη συνεργασία, συμβάλλουμε στην αποστολή του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, να προσφέρει σε παιδιά, νέους και μεγάλους, κατοίκους της πόλης και επισκέπτες, μια άρτια και ποιοτική, βιωματική περιήγηση στο κλασικό και σύγχρονο παρελθόν των Ολυμπιακών Αγώνων. Το «Agon, an Olympic Legacy» έρχεται να μας ταξιδέψει στον μοναδικό κόσμο των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η Ελίνα Πεχλιβανίδη εκ μέρους του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας και διαχειρίστρια του έργου ανάπτυξής της, μίλησε για τη θεματική, τη μεθοδολογία και τους στόχους που επιτυγχάνει η πρωτοβουλία αυτή, ως μέρος του εκπαιδευτικού και κοινωφελούς έργου του Μουσείου: «Στόχος του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας είναι το εκπαιδευτικό και κοινωφελές έργο του να αποκτά όλο και μεγαλύτερη εμβέλεια, όλο και μεγαλύτερη απήχηση σε ολοένα και περισσότερα κοινά. Με αυτούς τους άξονες και προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε σχεδιάζοντας τα προγράμματα της πρωτοβουλίας «Agon, an Olympic Legacy». Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της έννοιας που διατρέχει τη μόνιμη έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, και αποτελεί βασικό πυλώνα της· είναι η έννοια του (ευγενούς) «Αγώνα», όπως την ανακαλύπτουμε μέσα από την φιλοσοφία του Ολυμπισμού, την Ολυμπιακή Ιστορία των Αγώνων, και τα παραδείγματα των αθλητών που συμμετέχουν διαχρονικά σε αυτούς.

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας ευχαριστεί όλους τους συνεργαζόμενους φορείς που εργάσθηκαν για την ανάπτυξη του προγράμματος «Agon, an Olympic Legacy» που υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).


Θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία:
Στην Mulo Creative Lab για την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνόλου των έντυπων υλικών και εικονογραφήσεων, στην Off Stream,  που είχε την επιστημονική ευθύνη, τον συντονισμό και την επιμέλεια του έργου «Listen to Our Story», στον Θανάση Σιδέρη της Accessibility Support Academy και στην Λεία Αβραάμ, για τη συμβουλευτική και την εκπαίδευση του προσωπικού του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας σε τεχνικές συνοδείας ατόμων με οπτική αναπηρία, στη Μαριάννα Δεσύπρη και στη Χριστίνα Σκανδάλη, που απετέλεσαν το Focus Group των ποιοτικών ελέγχων και παρείχαν συμβουλευτική, στο Apolyto Creative Spot για την έρευνα στην παραγωγή ειδικών εκτυπώσεων για τη δημιουργία των απτικών σταθμών, στον συντηρητή Ηλία Παπαγεωργίου για την επεξεργασία του εκθέματος του Κενταύρου της Τελετής Έναρξης του 2004 προκειμένου να γίνει απτικός σταθμός, στη liminal για την παραγωγή των ηχητικών αφηγήσεων και στην Clio Muse Tours, μέσω της οποίας το κοινό έχει πρόσβαση στην ηχητική περιήγηση. Ξεχωριστές ευχαριστίες στον αθλητικό Σύλλογο «Ήφαιστος» για τη δωρεά μπάλας Goalball, στον προπονητή Σωτήρη Χρονόπουλο για τη δωρεά χειροποίητης μπάλας Boccia, στον Hichem Merouche για την παραχώρηση φωτογραφιών από την φωτογραφική καταγραφή του έργου «Listen to Our Story».

Σχετικά με το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας
Φορέας λειτουργίας του Μουσείου είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του Ολυμπιακού Μουσείου ήταν μια πρωτοβουλία της Lamda Development S.A. Το Μουσείο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων. Στόχος του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας είναι να κοινωνήσει τις Αξίες του Ολυμπισμού, να αποδώσει Φόρο Τιμής στους φορείς και τους αθλητές, να εμπνεύσει, να αναδείξει τη συνέχεια της Ολυμπιακής Ιστορίας και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν. Όραμά του είναι μέσα από τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές του δράσεις να αποτελεί μια εστία Ολυμπιακής Εκπαίδευσης και ανάδειξης της άρρηκτης σχέσης μεταξύ Πολιτισμού και Αθλητισμού.
www.athensolympicmuseum.org/

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα  ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $3.7 δισεκατομμυρίων, μέσω 5.300 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 134 χώρες ανά τον κόσμο.
www.SNF.org

6_3746
5_3636
4_9240
3_3468



Σχετικά με τη Lamda Development
Η Lamda Development, εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι εταιρεία συμμετοχών και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων. Στις αναπτύξεις της Lamda Development περιλαμβάνονται τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα (Τhe Mall Athens  Golden Hall και Designer Outlet Athens στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη), συγκροτήματα γραφείων, οικιστικά συγκροτήματα, και οι Μαρίνες σε Φλοίσβο και Ελληνικό. Η Lamda Development έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη μητροπολιτική ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του «Ελληνικού», η οποία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε €8 δισ. Το πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία κατέχει ο Όμιλος Λάτση.
www.lamdadev.com  | www.theellinikon.com.gr/

Επικοινωνία

Lamda Development
Μαρία-Χριστίνα Γρίβα
Corporate Communications Senior Director
Email: mcgriva@lamdadev.com
Τηλ: 2107450647

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας
Ελίνα Πεχλιβανίδη
Διαχειρίστρια Προγράμματος Agon, an Olympic Legacy
Email: epechlivanidi@lamdaleisure.com
Τηλ. 2106885716

Πληροφορίες για την πρωτοβουλία «Agon, an Olympic Legacy» και τα επιμέρους προγράμματα της

Θεματικές περιηγήσεις, παιχνίδι θησαυρού για παιδιά και γονείς, εκπαιδευτικά υλικά, εξοπλισμός και δράσεις, προσβασιμότητα στην πολιτιστική κληρονομιά του Ολυμπισμού για άτομα με οπτική αναπηρία, για ομάδες παιδιών σε απομακρυσμένες περιοχές, για την ομογένεια και για προσφυγόπουλα, είναι προγράμματα και δράσεις που περιλαμβάνει η πρωτοβουλία «Agon, an Olympic Legacy».

Σχετικά με τη δωρεά του ΙΣΝ για το πρόγραμμα Agon, an Olympic Legacy
Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας περιλαμβάνει την ανάπτυξη των προγραμμάτων «Agon, Family» και «Agon, Classic Researcher» για οικογένειες και για τους επισκέπτες της Μόνιμης Έκθεσης, την πρωτοβουλία συμπερίληψης ατόμων με οπτική αναπηρία και συνοδό «Listen to Our Story», την δημιουργία των Μουσειοσκευών «AOM Suitcases» σε 5 γλώσσες, την ανάπτυξη του χώρου «Become an Olympian» με διαδραστικά εκθέματα Ολυμπιακών αθλημάτων, και τον πλήρη εξοπλισμό της Αίθουσας Εκπαιδευτικών Δράσεων του Μουσείου.

Η πρωτοβουλία «Agon, an Olympic Legacy» και η αποστολή της
Η εκπαιδευτική και κοινωφελής πρωτοβουλία «Agon, an Olympic Legacy» του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας αποτελείται από μια βεντάλια προγραμμάτων, δράσεων και διαδραστικών εκθεμάτων που εφαρμόζουν τις αρχές της βιωματικής μάθησης και διατίθενται δωρεάν στα κοινά στα οποία απευθύνονται.

Αποστολή της είναι η διεύρυνση του εκπαιδευτικού έργου του Μουσείου, με σκοπό τη συμπερίληψη διαφορετικών κοινών και ηλικιακών ομάδων που θα γνωρίσουν την ιστορία και φιλοσοφία του Ολυμπισμού και των αξιών του, όπως αυτές της προσπάθειας, της φιλίας, του σεβασμού, της ισότητας και του ευγενούς Αγώνα, συνδυαστικά με την χαρά της άθλησης, στοιχεία που αποτελούν και βασικούς πυλώνες της εκπαιδευτικής αποστολής του Μουσείου.

Οι επωφελούμενοι της πρωτοβουλίας «Agon, an Olympic Legacy» είναι άτομα κάθε ηλικίας, παιδιά και μαθητές, ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, επισκέπτες με μερική ή ολική οπτική αναπηρία και συνοδό, μεμονωμένοι επισκέπτες ή ομάδες, οικογένειες, αθλητικά σωματεία και σε όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία ενός Ολυμπιονίκη και Παραολυμπιονίκη, εξερευνώντας μέσα από τις πολλαπλές δράσεις την ιστορία του Ολυμπισμού στη γενέτειρά του.

1_3133
2_3240



Τα επιμέρους προγράμματα τα πρωτοβουλίας «Agon, an Olympic Legacy»

«Agon, Family». Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για οικογένειες, με παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, που επισκέπτονται τη Μόνιμη Έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας.  Με την ελληνική ή αγγλική έκδοση του παιχνιδιού, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι με 20 σταθμούς και 24 δραστηριότητες παρατήρησης, εξερεύνησης και φαντασίας. Ποιος θα αναδειχθεί «Ολυμπιονίκης» και θα στολιστεί με την πορφυρή κορδέλα του νικητή;

«Agon, Classic Researcher». Μια αυτόνομη θεματική περιήγηση, για την Αθήνα μέσω της οποίας οι επισκέπτες του Μουσείου ανακαλύπτουν μνημεία, κτήρια, κειμήλια, τοπόσημα και εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης που φιλοξένησε τα Παναθήναια στην αρχαιότητα, τις Ζάππειες Ολυμπιάδες στους νεότερους χρόνους, και δύο διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων στην σύγχρονη εποχή. Ένα επιμορφωτικό «κυνήγι θησαυρού» για ενήλικες που έχει ως αφετηρία 25 σταθμούς στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου, αλλά αποτελεί και «χάρτη εξερεύνησης» της ίδιας της πόλης της Αθήνας μέσα από «Ολυμπιακούς περιπάτους».

«Listen to our Story». Μια πρωτοβουλία ανάπτυξης μιας συμπεριληπτικής πολυαισθητηριακής περιήγησης στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου, κατάλληλης για συνοδευόμενα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης, που προσανατολίζεται στην ισότιμη συμπερίληψή τους στη μουσειακή εμπειρία. Χρησιμοποιώντας την ακοή και την αφή, οι 30 ηχητικές αφηγήσεις και οι 8 απτικοί σταθμοί της, χαρίζουν σε βλέποντες και μη, μια ξεχωριστή εμπειρία περιήγησης στις αίθουσες, τις θεματικές και τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.

«ΑΟΜ Suitcases». Οι μουσειοβαλίτσες του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας σχεδιασμένες να αποτελούν ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό εργαλείο για την ιστορία και φιλοσοφία τους Ολυμπισμού. Οι 10 Ελληνικές και 2 Αγγλικές μουσειοβαλίτσες θα ταξιδεύουν σε σχολεία, αθλητικούς συλλόγους και άλλα μέρη ώστε να διαδώσουν το μήνυμα του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας σε παιδιά, μαθητές, διδάσκοντες, και νέους αθλητές. Τρεις ακόμη μουσειοβαλίτσες» σε Γαλλικά, Αραβικά και Φαρσί, θα δώσουν την δυνατότητα σε συνοδούς, παιδαγωγούς και πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, να γνωρίσουν την Ελληνική και Ολυμπιακή ιστορία και τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού.

«Become an Olympian». Μια πρωτοβουλία ανάπτυξης διαδραστικών εγκαταστάσεων εντός της μόνιμης έκθεσης του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας που παρουσιάζουν τρία Ολυμπιακά αθλήματα, την ιστορία, τους κανόνες και τον εξοπλισμό τους. Οι επισκέπτες του Μουσείου θα συμμετέχουν σε αυτά τα αθλήματα σε μια δραστηριότητα που αναδεικνύει τις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές Αξίες, τον αγώνα ενός αθλητή και τη σημαντική διάκριση μεταξύ «παιχνιδιού» και «Αγώνα». Τα αθλήματα της εγκατάστασης είναι το Σλάλομ Σκι (χειμερινό Ολυμπιακό αγώνισμα), ο δρόμος ταχύτητας 400μ. της κατηγορίας Τ54 με αγωνιστικό αμαξίδιο (θερινό Παραολυμπιακό αγώνισμα στίβου), και το ατομικό της Τοξοβολίας (θερινό Ολυμπιακό αγώνισμα).

Ο εξοπλισμός της Αίθουσας Εκπαιδευτικών Δράσεων στο Mezzanine του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας δίνει τη δυνατότητα διοργάνωσης και φιλοξενίας δράσεων, εκδηλώσεων, workshops και εργαστηρίων για ομάδες κάθε ηλικίας.