ΕΜΣΤ: Έρχονται ξένοι επιμελητές εκθέσεων για να προωθήσουν Έλληνες καλλιτέχνες στο εξωτερικό
Κάλεσμα σε ξένους επιμελητές εκθέσεων ανακοινώνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανακοινώνει την έναρξη του Διεθνούς Προγράμματος Επίσκεψης Επιμελητών | ΕΜΣΤ International Curators Visiting Programme με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του καλλιτεχνικού έργου των Ελλήνων εικαστικών στην διεθνή πολιτιστική σκηνή μέσω της πρόσκλησης διεθνών επαγγελματιών της τέχνης, οι οποίοι θα επισκέπτονται τη χώρα ώστε να γνωρίσουν από κοντά και σε βάθος τη δουλειά των καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Παράλληλα, θα αναδεικνύεται το έργο των Ελλήνων επιμελητών μέσα από επισκέψεις σε εκθέσεις σε χώρους τέχνης και πολιτιστικά ιδρύματα της Αθήνας που θα πραγματοποιούν οι επισκεπτόμενοι επιμελητές. Κύριος σκοπός είναι να ενισχυθεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς για την πολιτιστική παραγωγή της χώρας όπως αναδύθηκε τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας την έναν σημαντικό πόλο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, με έναν πιο συστηματικό και θεσμικό τρόπο.
Το πρόγραμμα θα αναπτύξει μακροπρόθεσμες σχέσεις οι οποίες θα πυροδοτήσουν νέες συνεργασίες και συμπράξεις.
Η επιλογή των επισκεπτών επιμελητών/ιστορικών τέχνης, θα γίνεται με πρόσκληση του ΕΜΣΤ αλλά και με μία διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του ο κάθε επιμελητής θα δίνει μια διάλεξη στο Μουσείο ή σε άλλον δημόσιο χώρο για τους επαγγελματίες της τέχνης, τους φοιτητές και το κοινό.
«Το Διεθνές Πρόγραμμα Επίσκεψης Επιμελητών του ΕΜΣΤ/ EMST International Curators Visiting Programme αποτελεί μέρος των δράσεων του Έργου SUB 6.4 «Δράσεις προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGenerationEU».
Το κάλεσμα του ΕΜΣΤ
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το ΕΜΣΤ θα προσκαλεί συστηματικά διεθνείς επιμελητές και ιστορικούς ή θεωρητικούς της τέχνης για έρευνα πεδίου στη χώρα μας. Οι προσκεκλημένοι θα είναι είτε επιμελητές μουσείων, είτε ανεξάρτητοι επιμελητές και ερευνητές/ιστορικοί τέχνης από όλο τον κόσμο, που διοργανώνουν και προγραμματίζουν σημαντικές διεθνείς εκθέσεις στο άμεσο μέλλον.Η στόχευση
Στόχευση του προγράμματος είναι η ανάδειξη του έργου και των κατευθύνσεων των σύγχρονων καλλιτεχνών οι οποίοι εργάζονται στην Ελλάδα και δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους διεθνώς.Παράλληλα, θα αναδεικνύεται το έργο των Ελλήνων επιμελητών μέσα από επισκέψεις σε εκθέσεις σε χώρους τέχνης και πολιτιστικά ιδρύματα της Αθήνας που θα πραγματοποιούν οι επισκεπτόμενοι επιμελητές. Κύριος σκοπός είναι να ενισχυθεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς για την πολιτιστική παραγωγή της χώρας όπως αναδύθηκε τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας την έναν σημαντικό πόλο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, με έναν πιο συστηματικό και θεσμικό τρόπο.
Το πρόγραμμα θα αναπτύξει μακροπρόθεσμες σχέσεις οι οποίες θα πυροδοτήσουν νέες συνεργασίες και συμπράξεις.
Οι ξένοι επιμελειτές εκθέσεων
Οι επιμελητές που θα προσκαλούνται στην Ελλάδα θα συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της έρευνάς τους, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει επισκέψεις σε εργαστήρια καλλιτεχνών, χώρους τέχνης και εκθέσεις. Παράλληλα θα συναντούν επαγγελματίες της τέχνης που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.Η επιλογή των επισκεπτών επιμελητών/ιστορικών τέχνης, θα γίνεται με πρόσκληση του ΕΜΣΤ αλλά και με μία διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του ο κάθε επιμελητής θα δίνει μια διάλεξη στο Μουσείο ή σε άλλον δημόσιο χώρο για τους επαγγελματίες της τέχνης, τους φοιτητές και το κοινό.
Η έναρξη του προγράμματος
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου με την επίσκεψη της επιμελήτριας Nóra Ó Murchú, καλλιτεχνικής διευθύντριας της διοργάνωσης Transmediale του Βερολίνου.«Το Διεθνές Πρόγραμμα Επίσκεψης Επιμελητών του ΕΜΣΤ/ EMST International Curators Visiting Programme αποτελεί μέρος των δράσεων του Έργου SUB 6.4 «Δράσεις προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGenerationEU».