Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, που φέτος συνέπιπτε με τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία πραγματοποίησε εκδήλωση για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου έργου «Ψηφιακή εμπειρία: Μια μέρα στη βασιλική οικία», το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή του ψηφιακού περιεχομένου του.

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, κ. Αντώνιος Γ. Βογιατζής, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, εστιάζοντας στην πενηντάχρονη δράση του Ιδρύματος. Εκ μέρους του Δ.Σ. παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Α. Γεωργούντζος, Πρέσβυς ε.τ., καθώς και τα μέλη Αλκιβιάδης Π. Στεφανής, Στρατηγός ε.α., Επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Σ. και π. Υπουργός Εθνικής Αμύνης, αλλά και ο επιχειρηματίας Κάρολος Μ. Κιοσέογλου.

moyseio_poleos4

Ο κ. Βογιατζής έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεισφορά του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας, στη διάσωση πολύτιμου κομματιού της πολιτιστικής ιστορίας μας, όπως και στην επόμενη ημέρα του, η οποία είναι και ψηφιακή.

Η ψηφιακή αναβάθμιση του Μουσείου

Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες, το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών εξελίσσεται. Από τον Δεκέμβριο κάνει σημαντική ψηφιακή αναβάθμιση και οι επισκέπτες του θα μπορούν να «συναντήσουν» τα ολογράμματα των αειμνήστων: Λάμπρου Ι. Ευταξία, Ιδρυτή του Μουσείου, Βασιλέως Όθωνος και Βασιλίσσης Αμαλίας.

10poli

Η αναβίωση του Λάμπρου Ι. Ευταξία

Ο ιδρυτής και δωρητής του Μουσείου Λάμπρος Ι. Ευταξίας «αναβιώνει» στην τραπεζαρία του σπιτιού του και καλωσορίζει τους επισκέπτες μιλώντας για το όραμά του. Έπειτα από ενδελεχή ιστορική έρευνα και εργασία μηνών, το ολόγραμμα του ιδρυτή, εκτός από την πιστή εξωτερική του εμφάνιση, μιλά και με τη φωνή του ιδίου, όπως αυτή προέκυψε από προσομοίωση που έγινε με βάση οπτικοακουστικό ντοκουμέντο ομιλίας του που βρέθηκε στο αρχείο του Μουσείου.

Η αναβίωση του Όθωνα και της Αμαλίας

Στο σαλόνι του Όθωνος, ο επισκέπτης μπορεί να δει το βασιλικό ζεύγος «ζωντανό», μέσα από ψηφιακές προβολές σε μορφή πίνακα ζωγραφικής. Ο Βασιλιάς Όθων εξετάζει κρατικά έγγραφα, ενώ η Βασίλισσα Αμαλία συντάσσει ακόμα ένα τρυφερό γράμμα προς τον πατέρα της. Πιθανόν, ένα τέτοιο στιγμιότυπο προηγήθηκε της άφιξης των φοινικόδεντρων στην Αθήνα.

Η εικονική περιήγηση 360ο 

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες μπορούν μέσω ειδικής εφαρμογής, να πραγματοποιήσουν εικονική περιήγηση 360ο σε όλους τους χώρους της μόνιμης συλλογής. Τους παρέχεται φωνητική και μέσα από κείμενα πληροφόρηση για τα εκθέματα, με ταυτόχρονη απεικόνιση της πορείας τους σε κάτοψη. Επίσης, δίπλα στο πρόπλασμα «Η Αθήνα του 1842», που σχεδίασε ο Ι. Τραυλός και κατασκεύασε ο Ν. Γερασίμωφ, έχει εγκατασταθεί διαδραστική οθόνη αφής με ψηφιακή απεικόνισή του, δίνοντας τη δυνατότητα περιήγησης στην τρισδιάστατη απεικόνιση της Αθήνας του 1842 και μέσω βιντεοπροβολής μπορεί να βλέπει πληροφορίες που αφορούν εμβληματικά σημεία.

Στην Αθήνα του 1892 και στο καρναβάλι της μεταφέρει το νέο οπτικοακουστικό έργο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Μουσείο με αφορμή τον εμβληματικό ζωγραφικό πίνακα του Νικόλαου Γύζη. Το μοναδικό έργο «Το Καρναβάλι στην Ελλάδα» εκτίθεται εδώ και χρόνια στην καρδιά της πόλης. Σήμερα, ζωντανεύει και μεταφέρει τους επισκέπτες του Μουσείου από τους δρόμους του Μονάχου στις γειτονιές της Πλάκας, ακολουθώντας τον ζωγράφο σε ένα ζωντανό ταξίδι-αφήγημα με πλούσια γραφιστικά, ηχοτοπία, αφηγήσεις και εργαλεία που διεγείρουν τη φαντασία και ενεργοποιούν το συναίσθημα.

Το έργο «“Ψηφιακή εμπειρία: Μια μέρα στη βασιλική οικία”. Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών» υλοποιήθηκε από τις εταιρείες ViLabs, White Fox, Exeo και Bespoke Communications.