Δέκα θεατρικές πρεμιέρες πριν από τις γιορτές - Με Λαζόπουλο, Παπαδοπούλου, δύο Τσέχοφ, μιούζικαλ και την Tilda Swinton
Δείτε αναλυτικά τις δέκα θεατρικές πρεμιέρες
Δέκα σημαντικές θεατρικές πρεμιέρες λίγο πριν από τις γιορτές! Όλες τους συνιστούν ενδιαφέρουσες προτάσεις: η βραβευμένη με Oscar Tilda Swinton σε μια πολυαναμενόμενη περφόρμανς, ο Λάκης Λαζόπουλος με την «κωμωδία της ζωής μας», «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι» της Δήμητρας Παπαδοπούλου, ένα μιούζικαλ με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο «Βασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ διά χειρός Χουβαρδά, δύο έργα του Τσέχοφ - αυτά είναι μερικά μόνο από τα έργα που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς…
Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντίνος Αργυρός: Εντυπωσιακή πρεμιέρα στην "Πύλη Αξιού" (Βίντεο)
Οι δέκα θεατρικές πρεμιέρες
■ «Embodying Pasolini». Μπορεί ένα κοστούμι να δημιουργήσει μια νέα τελετουργία; Η βραβευμένη με Oscar Tilda Swinton και ο ιστορικός μόδας Olivier Saillard από σήμερα έως τις 16 Δεκεμβρίου έρχονται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με μια τελετουργική περφόρμανς, με πρωταγωνιστές τα… κοστούμια από εμβληματικές ταινίες του Παζολίνι.
■ «Βασιλιάς Ληρ». Η τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ανεβαίνει από τις 13 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και ο Γιάννης Χουβαρδάς μάς καλεί σε ένα σύμπαν στο οποίο η εξουσία σημαίνει τα πάντα και η αμφισβήτησή της οδηγεί στο τίποτα. Το έργο ακολουθεί το ταξίδι του Ληρ προς την εσωτερική ερημιά και την τρέλα. Τον ομώνυμο ρόλο ενσαρκώνει ο Λεωνίδας Κακούρης. Παίζουν μεταξύ άλλων οι Ανθή Ευστρατιάδου, Μίνως Θεοχάρης, Γιάννης Νταλιάνης, Aργύρης Ξάφης, Αλέκος Συσσοβίτης, Νίνα Φραντζεσκάκη.
■ «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι». Στο κομψοτέχνημα του Ντοστογιέφσκι «Το όνειρο ενός γελοίου» βασίζει το κείμενό της η Δήμητρα Παπαδοπούλου, που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στο «Θέατρο Άλφα», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και με πρωταγωνιστή τον Παύλο Λουτσίδη. Τι κοινό θα μπορούσε να συνδέει έναν Νεοέλληνα με τον κορυφαίο μυθιστοριογράφο; Ένα έργο για τη ζωή, βγαλμένο από την ίδια τη ζωή.
■ «Όταν πέθανα». Ο Λάκης Λαζόπουλος γράφει και σκηνοθετεί την «κωμωδία της ζωής μας» -από τις 22 Δεκεμβρίου στο «Θέατρο Βέμπο»- με πρωταγωνιστή έναν νεκρό που μυστηριωδώς βρίσκεται όρθιος στο νεκροταφείο, καθώς… δεν έχει πεθάνει. Έτσι, στα τριήμερά του τους περιμένει όλους να συζητήσουν μαζί του: συγγενείς, φίλους, αλλά και την πρώτη του γυναίκα που ζει σε μοναστήρι.
■ «Anastasia the musical». Η Θέμις Μαρσέλλου σκηνοθετεί τους Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Demy, Θανάση Τσαλταμπάση και Ίαν Στρατή σε ένα μιούζικαλ για τη συγκινητική ιστορία της μεγάλης δούκισσας Αναστασίας Ρομανόφ, από τις 23 Δεκεμβρίου στο «Θέατρο Παλλάς». Η εξαφάνισή της και ό,τι της συνέβη αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα της Ιστορίας, με τον συγγραφέα να αναζητά να ανακαλύψει ξανά το παρελθόν της, το οποίο πιστεύει ότι βρίσκεται στο Παρίσι.
■ «Ο γλάρος». Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί τον χορό των ηρώων του Τσέχοφ γύρω από μια λίμνη. Οι Αινείας Τσαμάτης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Θεοδώρα Τζήμου, Μανώλης Μαυροματάκης, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρία Φιλίνη, Δρόσος Σκώτης, Γιώργος Ζυγούρης και Νατάσα Εξηνταβελώνη παλεύουν -από τις 15 Δεκεμβρίου στο «Θέατρο Προσκήνιο»- με το ανεκπλήρωτο της ανθρώπινης ύπαρξης.
■ «Όλοι εμείς πουλιά». Σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, το έργο του Ουαζντί Μουαουάντ εξερευνά -από τις 20 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο- την έννοια της ταυτότητας μέσα στο πλαίσιο που μας έχει επιβληθεί από την καταγωγή, τη θρησκεία, τις παραδόσεις, την οικογένεια και τον εαυτό μας. Οι Μπάμπης Αλεφάντης, Γιώργος Ζιόβας, Άννα Μάσχα, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μελίνα Πολυζώνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Στεφανία Σαμαρά και Πηνελόπη Τσιλίκα στροβιλίζονται μέσα σε ένα δυσοίωνο σύμπαν.
■ «Βυσσινόκηπος». Η Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη σκηνοθετεί επτά πρόσωπα του κλασικού έργου του Τσέχοφ . Οι Δέσποινα Κούρτη, Ιφιγένεια Βαρελά, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Τίτος Γρηγορόπουλος, Μαρί α Δαμασιώτη, Γιώργος Δικαίος και Νάντια Κατσούρα πρωταγωνιστούν -από σήμερα στο «Θέατρο Θησείον»- σε μια ιστορία επιστροφής στο σπίτι των παιδικών χρόνων, στο σπίτι της μνήμης.
■ «Το νούμερο 31328». Σε διασκευή και σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου μπορούμε να δούμε επί σκηνής ένα από τα εμβληματικότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας (του Ηλία Βενέζη), που εστιάζει στα τάγματα εργασίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι Αριάδνη Καβαλιέρου, Ρηνιώ Κυριαζή, Μιχάλης Πανάδης και Σωτήρης Τσακομίδης μάς μεταφέρουν -από σήμερα στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου»- μια ιστορία που αξίζει να ξαναειπωθεί, να ζωντανέψει, να αγγίξει, να συγκινήσει, να μην ξεχαστεί.
■ «Μedea loading» Σαν μια σύγχρονη θηλυκή ύπαρξη, η Μήδεια μας καλεί σε μια τελετή τσαγιού για να μας αφηγηθεί τη δική της ιστορία θρήνου και χειραφέτησης. Μια παράσταση που μπορούμε να απολαύσουμε -από τις 13 Δεκεμβρίου στο ΠΛΥΦΑ- σε σύλληψη και ερμηνεία της Ρόζας Προδρόμου.