Αφορμή της συνέντευξης είναι η παράσταση «Έγκλημα λάθους» που παίζεται στο Θέατρο Βικτώρια και αφορά την δολοφονία της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, στα Δεκεμβριανά του 1944. Το έργο το έχει γράψει και πρωταγωνιστεί η Πολύνα Γκιωνάκη, και το έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος Χριστοδούλου.

Η Πολύνα Γκιωνάκη μίλησε στο parapolitika.gr και το Γιάννη Ξυνόπουλο για το θεατρικό έργο «Έγκλημα λάθους» που έγραψε και πρωταγωνιστεί, αλλά και την κόντρα της με τον  Ανδρέα Μικρούτσικο.

Δολοφόνησαν την Ελένη Παπαδάκη άδικα

«Πρόκειται για τη ζωή της μεγάλης τραγωδού του Εθνικού Θεάτρου της Ελένης Παπαδάκη πού δολοφόνησαν οι πολιτοφύλακες στα Δεκεμβριανά, άδικα. Τότε ο Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος Ζαχαριάδης είπε ένα ξερό "συγνώμη ήταν λάθος" και υπεύθυνοι για όλο αυτό ήταν δυστυχώς η συνάδελφοί της οι ηθοποιοί, οι οποίοι φθονούσαν το μεγάλο ταλέντο της.

Το έργο αναφέρεται στην ταραγμένη περίοδο του 1944, στα Δεκεμβριανά που ήταν πραγματικά δύσκολες εποχές.

Αυτό ήταν ένα έγκλημα καθαρά από μίσος και λυπάμαι πάρα πολύ που το λέω αλλά αυτός ότι διχασμός υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, είτε θα είναι με πολιτικό πρόσημο, είτε με άλλα θέματα.

Δεν ξέρω γιατί, μέσα στο έργο το λέω ότι, η κατάρα της Εκάβης δεν λύθηκε ποτέ σε αυτή τη χώρα», ανέφερε η 
Πολύνα Γκιωνάκη.

Πολύνα Γκιωνάκη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ο κύριος Μικρούτσικος θύμωσε, γιατί έχει μία εμπάθεια μέσα του


Για την τεχνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών

Η Πολύνα Γκιωνάκη τάχθηκε κατά της τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών σε πρωινή εκπομπή την Παρασκευή 05/01/2024. «Είμαι διστακτική στο θέμα των παιδιών. Έχει σκεφτεί κανείς τι bullying θα υποστούν αυτά τα παιδιά στο σχολείο; Δεν έχω πρόβλημα στο να παντρεύονται άνθρωποι του ίδιου φύλλου, είμαι αρνητική στο θέμα τον παιδιών. Ένα παιδί έχει ανάγκη από μάνα και πατέρα. Εγώ μεγάλωσα μόνη μου το παιδί μου και η έλλειψη του πατέρα υπήρχε. Ρωτήστε έναν ψυχίατρο, έναν ψυχολόγο, μη ρωτάτε εμένα» είχε αναφέρει η ηθοποιός.

Όταν ρωτήθηκε γι αυτή την δήλωσε στην τηλεόραση, θέλησε να ξεκαθαρίσει την θέση της:
«Στην τηλεόραση δυστυχώς σε ρωτάνε να πεις τη γνώμη σου για κοινωνικά ζητήματα, λες τη γνώμη σου και μετά θυμώνουν. Αν δεν πεις αυτό που θέλουν θυμώνουν, και αυτό είναι τραγικό» υπογράμμισε η Πολύνα Γκιωνάκη.

Η αντίδραση στην τοποθέτηση του Ανδρέα Μικρούτσικου που αφορούσε τον πατέρα της

Πριν αρκετές ήμερες, ο Ανδρέας Μικρούτσικος είχε κάνει ένα πολύ αρνητικό σχόλιο για τον Γιάννη Γκιωνάκη. «Και εγώ έχω δει σε ετερόφιλα ζευγάρια τον άντρα να πυροβολεί την μάνα του παιδιού» είχε πει ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Όταν οι Πολύνα Γκιωνάκη βρέθηκε καλεσμένη στην πρωινή εκπομπή και ζήτησε εξηγήσεις από τον Ανδρέα Μικρούτσικο εκείνος της απάντησε ότι «την γύρισες την μπιφτέκα». «Δεν μου αρέσει ο τρόπος που μου μιλάτε οφείλω να σας το πω» του είπε η ηθοποιός, «κι εμένα δεν μ' αρέσει ο τρόπος που μου κάνεις παρατήρηση» απάντησε ο παρουσιαστής. Στη συνέχεια ο Ανδρέας Μικρούτσικος την ρώτησε αν άκουσε το όνομα του πατέρα της. Εκείνη στη συνέχεια πήρε το λόγο και του είπε «προτιμώ να πείτε ότι το είπατε...»


«Ο κύριος Μικρούτσικος θύμωσε, και μη μπορώντας να αντιδράσει με άλλο τρόπο, γιατί έχει μία εμπάθεια μέσα του, έθιξε τη μνήμη του πατέρα μου, για αυτό έγινε όλο αυτό».

Εσείς όμως αντιδράσατε ψύχραιμα

«Έχω τη δυνατότητα να συγκρατώ τον εαυτό μου, να μην ξεφεύγει ποτέ, γιατί έτσι έμαθα μεγάλωσα. Οι γονείς μου με έμαθαν να είμαι αξιοπρεπής στη ζωή μου, δεν νομίζω ότι αυτό εκτιμάται στην εποχή μας. Έμαθα πάντα να έρχομαι σε σύγκρουση με έναν άλλον άνθρωπο αλλά με ευγένεια, να σέβομαι τη γνώμη του άλλου ακόμα και αν δεν συμφωνώ, αυτό θα πει ελευθερία», ανέφερε η Πολύνα Γκιωνάκη.

Ποια ήταν τα μηνύματα που πήρατε μετά την αντιπαράθεση με τον Ανδρέα Μικρούτσικο;

«Πήρα τόσα μηνύματα που τρόμαξα. Τόσα μηνύματα είχα όταν είχα μιλήσει για την κακοποίηση. Ένα θέμα που είχαν πέσει πάνω μου εκατοντάδες γυναίκες να με ρωτάνε, να μου λένε και να μου μιλάνε... Το ότι θα γινόταν το ίδιο πράγμα επειδή ο Ανδρέας Μικρούτσικος φέρθηκε με τόση απρέπεια δεν το φανταζόμουνα. Σε όλα τα μηνύματα, μου μιλούσαν για την ασέβιά του».

Από τον πατέρα σας Γιάννη Γκιωνάκη τι αναμνήσεις έχετε;

«Από τον πατέρα μου έχω χιλιάδες αναμνήσεις, όπως και από τη μητέρα μου, και από την αδερφή μου, γιατί είναι η οικογένειά μου, είναι η ζωή μου, είναι ο τρόπος που μεγάλωσα. Αυτοί οι άνθρωποι για μένα είναι τα πάντα. Θυμάμαι τις χιλιάδες συμβουλές του, θυμάμαι τον πατέρα μου να παίζει πιάνο, να διευθύνει την υποτιθέμενη ορχήστρα του, γιατί θέλω να σας πω ότι ο πατέρας μου τη λάτρευε τη μουσική. Θυμάμαι τον πατέρα μου να διηγείται ιστορίες από το θέατρο, μάλιστα σαν παιδί τον θυμάμαι που μίλαγε για την Ελένη Παπαδάκη, και έλεγε ότι υπήρξε η μεγαλύτερη ηθοποιός που γεννήθηκε ποτέ».

Πολύνα Γκιωνάκη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ο κύριος Μικρούτσικος θύμωσε, γιατί έχει μία εμπάθεια μέσα του

Για να επανέλθουμε όμως το θέμα της Ε. Παπαδάκη…

«Εγώ μέσα από το κείμενο αυτό δεν υποστηρίζω κάποια πολιτική άποψη, αλλά καταθέτω τα γεγονότα έτσι όπως συνέβησαν. Τα διάβασα, δεν ζούσα τότε, δεν τα έζησα, αλλά πριν γράψω το κείμενο έκανα πάρα πολύ μεγάλη μελέτη. Διάβασα το βιβλίο του Μαρσάν όπου εκεί καταθέτετε όλη η ζωή της. Είχα την τύχη να ήταν εν ζωή μου ο αείμνηστος Δημοσθένης Κούκουνας, και να μου δώσει πολλές πληροφορίες που γνώριζε την Αιμιλία Καραβία, την πρώτη γυναίκα δημοσιογράφο στο συγκρότημα Λαμπράκη, που ήταν η κολλητή της Ε. Παπαδάκη. Έτσι καταθέτω τα γεγονότα όπως έγιναν χωρίς να παίρνω θέση. Αναφέρομαι στο πώς της συμπεριφέρθηκαν οι ηθοποιοί Δημήτρη Μυράτ, στη στενή φιλία της και την ευεργεσία της προς τον Αιμίλιο Βεάκη και την ανεξήγητη στάση του αργότερα, αλλά και στους Σπύρο Πατρίκιο, Χρήστο Τσαγανέα, Αιμίλιο Βεάκη, Θεόδωρο Μορίδη και Πάνο Καραβουσάνο, που ως προεδρείο του ΣΕΗ, αποφάσισαν τη διαγραφή της. Ποιοι της φέρθηκαν καλά και ποιοι άσχημα. Αναφέρομαι πώς έγινε αυτό το λαϊκό δικαστήριο τότε στο Σωματείο Ηθοποιών και την διέγραψαν, και είπαν ότι ήταν προδότρα, ώστε να οδηγηθεί στο θάνατο. Ποιοι ήταν στην επιτροπή που υπέγραψαν αυτό το έγκλημα».



Τέλος ή Πολύνα Γκιωνάκη θέλησε να κλείσει με ευχή

«Θέλω αυτή τη χρονιά να ευχηθώ να ξυπνήσουμε λίγο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι».

Λίγα λόγια για το «Έγκλημα Λάθους»

Η ζωή και ο θάνατος της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή στα Δεκεμβριανά. Η σύντομη ζωή της. Η μεγάλη καριέρα της. Το μίσος των συναδέλφων. Και το έγκλημα.

Τα συγκινητικά λόγια του μεγάλου Αλέξη Σολομού για την Ελένη Παπαδάκη. «Κοιμήσου ειρηνικά αγαπημένη». Ίσαμε εκεί πάνω δεν φτάνουν μήτε η αρρώστια μιας εποχής μήτε μιας φυλής ή παραφροσύνη. Και κάτι ακόμα «ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΜΑΣ».

Ταυτότητα της παράστασης “Έγκλημα Λάθους”

Σκηνοθεσία: Γιώργος Χριστοδούλου
Σκηνικά: Λύμπερτη Πολύζου
Κοστούμια: Ειρήνη Χρόνη
Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Βολανάκης
Χορογραφίες: Τάκης Λουκάτος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σπύρος Κάρδαρης
Σχεδιασμός Ήχου: Κώστας Ματσιούλας
Copyright Φωτογραφιών: Υπατία Κορνάρου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λευτέρης Παπανικολάου Γκιωνάκης
Γραμματεία Παραγωγής: Ισαβέλλα Γιαγιάννη
Επικοινωνία-Προβολή Παράστασης: Άντζυ Νομικού
Γραμματεία Θεάτρου Βικτώρια: Ουρανία Μαργαρώνη
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Χρυσηίδα
Παίζουν: Πωλίνα Γκιωνάκη, Λίζυ Ξανθοπούλου, Λευτέρης Παπανικολάου Γκιωνάκης
Στο Πιάνο Τραγούδι η Μαρία Κάτσαρη
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά